Neem contact met ons op:

085-6255920
info@usatours.nl

Logo SGR Logo Calamiteitenfonds
SeattleCrater Lake National ParkWaterval Yosemite National ParkLincoln MemorialNiagara FallsMorning Glory Pool - Yellowstone National ParkDurangoGlacier Bay National ParkAlcatraz gevangenisCentral ParkMonument ValleyCadillac RanchMount RushmoreLas VegasBryce Canyon National ParkPortlandUitzicht IdahoCountry Music Hall of FameBadlands National ParkFreedom TrailSt PaulStrand Florida

Alabama

Hoofdstad: Montgomery
Grootste stad: Birmingham
Afkorting: AL
Bijnaam: Yellowhammer State
Oppervlakte (land): 133.949 km2
Bevolking: ca. 4.500.000
Tijdszons: Central Standard Time

Algemene informatie
Alabama ligt in het zuidoosten van de Verenigde Staten van Amerika aan de Golf van Mexico. De staat grenst aan Tennessee, Mississippi, Florida en Georgia. De grootste steden zijn Birmingham, Mobile, Montgomery en Huntsville. De originele inwoners van Alabama waren de indianen behorende tot de Mississippi cultuur. Alabama wordt als één van de "redneck staten" aangewezen (een bijnaam die soms voor staten in het diepe zuiden van de Verenigde Staten gehanteerd wordt) en de truck is - als typisch met "rednecks" geassocieerd voertuig - dan ook een van de meestgereden auto's. Woorden als "y'all" (een afkorting van "you all"), "blog-in" (modderkuil waar je doorheen rijdt), "tailgate parties" (alle trucks met de achterste naar elkaar en zittend op de achterklep feest vieren) zijn dan ook heel gewoon. De staat Alabama is heuvelachtig te noemen, met zeer veel vegetatie, wat het landschap een erg mooi en rustig aanzicht geeft. Dit is ook de reden waarom op alle borden bij het binnenkomen van de staat de woorden "Alabama, The Beautiful" geschreven staat. Alabama heeft een slechte reputatie, vooral door het weigeren van de staat om in de jaren vijftig en zestig de apartheid af te schaffen. De voormalige gouverneur George Wallace stond zo ongeveer model voor alle kortzichtigheid en racisme die in het zuide te vinden waren. Maar de tijd heeft niet stilgestaan in Alabama.

In het zuiden kan je lange hete zomers verwachten en zachte winters waarin het zelden sneeuwt. De beste tijd om hier dan ook heen te gaan is de lente of herfst. Bergachtig gebied in het noordoosten, maar verder vooral golvende prairies die bij de Golf of Mexico uitlopen in een kustvlakte. Aan de kust zijn brede zandstranden met een verkoelende oceaanwind. In het midden van Alabama loopt de Black Belt, een gordel met vruchtbare zwarte aarde waar vroeger veel katoen werd verbouwd. Toen in 1915 dit onmogelijk werd gemaakt door de katoenkever is men overgestapt op de verbouw van sojabonen, graan en aardnoten. De landbouw is de grootste bron van inkomsten voor Alabama en de voornaamste exportgoederen zijn (nog steeds) katoen, pinda's, verschillende soorten planten en bomen, eieren en vee. Belangrijke andere producten uit Alabama zijn cement, grind en stenen en de visindustrie. De toerist vindt hier vooral herinneringen aan de strijd om de burgerrechten, in allerlei vormen. Birmingham is een oude industriestad maar niettemin best interessant. In de kleinere stadjes van Alabama vind je oude landhuizen, zo weggelopen uit "Gone with the Wind". Alabama heeft wel stranden, maar de naam Redneck Riviera vertelt al iets over de sfeer en uitstraling.

Geografie
Alabama strekt zich uit van de uitlopers van de Appalachen in het noorden over de vruchtbare zwarte aardegebiede (Black Belt), tot aan de moerassige Golfkustvlakte. Hiertussen vind je vooral golvende prairies. De grootste rivier is de 500 km lange Alabama, die de staat van het noordoosten naar het zuidwesten doorsnijdt. Aan de kust zijn brede zandstranden met een verkoelende oceaanwind.

Hoofdstad
Monegomery, de hoofdstad van Alabama, biedt een prachtig monument voor de burgerrechten (van dezelfde ontwerpster als het Vietnam Memorial), de kerk van Martin Luther King, maar op hetzelfde plein ook de State Capitol, van waaruit jarenland het racisme werd gepredikt.

Bezienswaardigheden
Er zijn een aantal interessante parken in Alabama: Horseshoe Bend National Military Park, Russell Cave National Monument, Little River Canyon National Preserve, Tuskegee Institute National Historic Site, Tuskegee Airmen National Historic Site en Natchez Trace National Scenic Trail.

Horseshoe Bend National Military Park
In de ochtend van 27 maart 1814 viel generaal Andrew Jackson met een leger van 3300 mannen van de Tennessee militia de indiaanse Chief Menawa met 1000 krijgers van de "red sticks" aan, die verschanst zaten in de "horseshoe bend" van de Tallapoosa rivier. Om de bocht in de rivier af te schermen bouwde deze "red sticks", een 400 meter lange barricade van hout en zand. Met een kleine kans van overleven vochten deze "red sticks" heel moedig, maar verloren de strijd en verloren hierbij ongeveer 800 mannen. Dit was de laatste strijd van de "Battle of the Creek" in 1813-1814. In een vredesverdrag dat de indianen moesten ondertekenen gaven ze 80.937 km2 land op, waar nu delen van de Amerikaanse staten Alabama en Georgia van uitmaken. Doordat generaal Jackson deze strijd won gaf hem dit nationaal aanzien en werd hij daarna gekozen als zevende president van de Verenigde Staten in 1828.

Russel Cave National Monument
Duizenden jaren kwamen indianen naar het gebied dat we kennen als Russel Cave. Deze grot bood bescherming en de bosrijke omgeving was ruim voorzien van voedsel, werktuigen en brandstof voor de vuren. Deze grot werd gebruikt vanaf de tijd van de eerste oorspronkelijke bewoners die in zuidoostelijk Amerika kwamen tot aan de tijd van de Europese kolonisten. Het verhaal van de gebruikers van deze grot is er dan ook één van aanpassing en overleving. De gebruikers hebben aanwijzingen achtergelaten die ons hebben geholpen om hun manier van leven te begrijpen.

Little River Canyon National Preserve
Deze rivier loopt vanaf de brug van Lookout Mountain in noordoost Alabama. De rivier en rotssystemen bevatten spectaculaire landschappen van het Appalachian Plateau in elk seizoen van het jaar. Zeer beboste hooggebieden, watervallen, zandstenen klippen, afgronden en stroomversnellingen maken een variëteit van activiteiten mogelijk.

Tuskegee Institute National Historic Site & Tuskegee Airmen National Historic Site
Nadat Orville en Wilbur Wright in 1903 de eerste succesvolle vliegpoging hadden gedaan, waren vele Amerikanen aangestoken door de liefde voor de luchtvaart. Tussen 1920 en 1930 begonnen veel Amerikanen een liefdesaffaire met vliegen. ze leerden de basisprincipes van het vliegen op Amerikaanse grond of in het buitenland en vliegscholen en clubs schoten als paddestoelen uit de grond. Eind 1930 deed de Amerikaanse overheid er nog een schepje bovenop en creëerde de Civilian Pilot Training Programs door het gehele land om een grote hoeveelheid piloten te hebben voor het geval er een nationale noodsituatie zou komen. Zwarte Amerikanen werden ook in dit programma opgenomen, maar zij moesten eerst naar hun eigen, gesegreerde vliegscholen. In de Tweede Wereldoorlog werd door politieke druk de rol van zwarte Amerikanen in het leger naar voren gebracht en werd besloten tot een experiment: men ging zwarte Amerikanen opleiden voor legertaken, zodat ze ook mee zouden kunnen vechten tegen de vijand. De Army Air Corps was de eerste groep die dit experiment accepteerde, en Tuskegee Institute, een kleine "zwarte" hogeschool in Alabama werd geselecteerd voor dit experiment om Afrikaans-Amerikaanse piloten op te leiden. Ze werden al snel de "Tuskegee Airmen" genoemd. De uitmuntende prestaties van 15.000 mannen en vrouwen die in de periode 1942 - 1946 de "Tuskegee Experience" opleiding deden zijn nu onsterfelijk gemaakt door benoeming tot Tuskegee Airmen National Historic Site.

Natchez Trace National Scenic Trail
Deze trail ligt binnen de grenzen van de Natchez Trace Parkway. Dwars door Mississippi, van de hoek linksonder naar rechtsboven, en dan verder door Tennessee naar Nashville, loopt de historische Natchez Trace Parkway. Het pad dat oorspronkelijk werd gebaand door bisons, indianen en pioniers, is sinds de jaren dertig hersteld door de National Park Service tot een prachtige toeristische route.

Attracties
Één van de top attracties in Alabama is het US Space and Rocket Center. Dit museum ligt in het noorden van Alabama nabij Huntsville en heeft een uitgebreide collectie van alles wat met ruimtevaart en raketten te maken heeft. Bezoekers kunnen hier o.a. een echte ruimtevaartuig en een enorme raket bezichtigen. Verder bezit de staat Alabama een groot aantal rivieren en meren. Het is dan ook uitstekend watersporten in Alabama. Raften en kanoën kan in alle klassen (I tot VI). Dit betekent dat er voldoende gelegenheid voor zowel beginners als gevorderden is om actief bezig te zijn en toch afkoeling te hebben. Sequoyah Caverns (grotten met ondergronde meren).

Klimaat
In Alabama heerst een vochtig, subtropisch klimaat. De staat kent lange, hete zomers en zachte winters waarin het zelden sneeuwt. De beste tijd om hier heen te gaan is de lente of herfst. Van april tot november liggen de temperaturen rond de 28 graden Celsius. Kenmerkend voor Alabama is dat het weer zeer snel kan omslaan van warm en zonnig naar koud en kil. En hou ook rekening met mogelijke orkanen of tornado's: in de staten Mississippi en Alabama komen er zo'n 24 per jaar voor.

Vlag AlabamaMontgomeryNatchez Trace ParkwayTuskegee Institute National Historic SiteLittle River Canyon National PreserveRussel Cave National MonumentHorseshoe Bend National Military ParkU.S. Space and Rocket Center