Neem contact met ons op:

085-6255920
info@usatours.nl

Logo SGR Logo Calamiteitenfonds
Uitzicht IdahoMount RushmoreMorning Glory Pool - Yellowstone National ParkLincoln MemorialAlcatraz gevangenisBadlands National ParkDurangoGlacier Bay National ParkSeattleCountry Music Hall of FameStrand FloridaCentral ParkNiagara FallsCrater Lake National ParkWaterval Yosemite National ParkMonument ValleyFreedom TrailCadillac RanchPortlandBryce Canyon National ParkSt PaulLas Vegas

Alaska

Hoofdstad: Juneau
Grootste stad: Anchorage
Afkorting: AK
Bijnaam: Last Frontier
Oppervlakte (land): 1.518.775 km2
Bevolking: ca. 660.000
Tijdszone: Alaska Standard Time

Algemene informatie
Alaska ligt in het noordwesten van de Verenigde Staten en grenst in het oosten aan Canada. Verder wordt de grootste, maar dunst bevolkte staat van Amerika, omgeven door water: maar lieft 52.000 kilometer kustlijn wacht om bevaren te worden. De staat is verdeeld in vier regio's: Interior, Far North, South west en South Central. Alaska werd in 1867 voor 7,2 miljoen dollar gekocht van de russen. Het is de grootste staat, heeft de langste kustlijn, heeft de hoogste berg en de meeste nationale parken. Alaska doet in alles de overtreffende trap. De Tweede Wereldoorlog maakte Alaska's ligging strategisch belangrijk en vandaar ontwikkelde de staat zich verder. In 1959 werd Alaska samen met Hawaï toegelaten als 49e staat van de V.S. De ontdekking van grote olievelden, in 1968 bij Prudhoe Bay, bracht een revolutie te weeg in de staat: olie maakte iedereen rijk, inclusief gewone burgers die in plaats van belasting te betalen geld terugkregen van de overheid. Vooral de natuur maakt Alaska tot een unieke staat. Alaska heeft meer dan de helft van de gletsjers op zijn grondgebied. De meeste bezoekers komen dan ook voor de prachtige gebieden als weelderige, groene, bossen en grote gletsjers. De natuur maakt het mogelijk om goed te jagen, vissen en rond te trekken. Wie in Alaska serieus de wildernis in wilt dient goed te weten waar hij aan begint. Fouten kunnen hier kostbaar zijn, zeker als je naar parken gaat waar je alleen met een vliegtuig in en uit gevlogen moet worden. Wie wel getraind en goed voorbereid is heeft in Alaska de tijd van zijn leven.

Geografie
Alaska, verreweg de grootste staat van de Verenigde Staten (meer dan tweemaal zo groot als Texas), beslaat ook het 800 kilometer lange Alaskaschiereiland, een smalle kuststrook langs British Columbia (Canada), de Aleoetenarchipel en de Pribilov-, Alexander- en Kodiakeilanden. Evenwijdig aan de met steile fjorden ingesneden kust verheffen zich het Kuftgebergte en de sterk vergletsjerde Alaska Range met Mount McKinley (6235 meter), de hoogste van Noord Amerika, voorts meer landinwaarts het Wrangellgebergte (tot 4940 meter). Een reeks werkende vulkanen (onder andere Mount Katmai), vele aard- en zeebevingen en enkele nieuw ontstane eilandjes getuigen van de tektonische activiteit van dit gebied. Tussen de noordelijke helling van het Kustgebergte en de zuidelijke helling van de Brooks Range in het noorden strekt zich het centrale plateau uit en ten noorden van de Brooks Range tot aan de Noordelijke IJszee een vlakte. Het zuidelijk kustgebied heeft een zeer vochtig klimaat: het groeiseizoen is er langer dan 140 dagen zodat zelfs enige landbouw mogelijk is. Het centrale plateau heeft een meer continentaal klimaat: de noordelijke vlakte bezit een polair klimaat en bestaat uit toendra's op een blijvend bevroren ondergrond (permafrost). De belangrijkste rivier is de Yukon (slechts drie maanden per jaar niet bevroren). Tot ongeveer 67 graden N.Br. is Alaska geheel bedekt met naaldwouden (pelsdieren: bevers, vossen, beren, marters); de Pribiloveilanden zijn een verzamel- en jachtgebied voor robben.

Hoofdstad
Juneau is de hoofdstad van Alaska, gelegen in een smalle strook land tussen de Canadese provincie British Columbia en de Stille Oceaan. De stad heeft ca. 31.000 inwoners en is vernoemd naar Joe Juneau die er in 1880 goud vond. In 1906 werd Juneau gekozen tot hoofdstad van Alaska.

Denali National Park
Denali National Park is Alaska's best bezochte en meest bekeken trekpleister. Hier ligt de Mount McKinley, met een hoogte van 6194 meter de hoogste berg van Noord Amerika. De top van de berg is vaak in de wolken gehuld en vormt daarom vaak een teleurstelling voor de bezoekers die speciaal hiervoor naar Alaska komen. De top is eeuwig bedekt met sneeuw. Diegenen die wel geluk hebben en de top mogen aanschouwen bij helder weer zullen verbaasd zijn over het massieve en zeer indrukwekkende aangezicht. Het park bestaat sinds 1980. Feitelijk gevormd door twee parken: Mount McKinley National Park (1917) en Denali National Monument (1978). De Athabascan indianen hebben de McKinley de naam Denali gegeven wat niet meer of minder betekent dan 'de hoge'. Het park is een van de best toegankelijke recreatieve wildernissen van Alaska.

Glacier Bay National Park
Dit park, in het zuidoosten van Alaska, heeft 16 actieve getijdengletsjers, ijsformaties, gevulde baaien, mooie bossen en veel wilde dieren. Er zijn robben, berggeiten, beren en meer dan 150 vogelsoorten. Verder is een belangrijk onderdeel van het park de bultrugwalvis die hier in de zomer komt foerageren in het planktonrijke water. De bultrugwalvis kan een lengte van meer dan 15 meter bereiken met een gewicht van meer dan 45 ton.

Kenai Fjord National Park
Dit park wordt gekenmerkt door de ruige wildernis aan de kust, door gletsjers gevormde bergdalen en fjorden, een ontzettend groot ijsveld waarin de Kenai Mountains vrijwel in zijn geheel zijn verdwenen (alleen de toppen steken er nog boven uit) en verschillende getijdengletsjers. Het park ligt halverwege de zuidelijke kust en heeft een oppervlakte van 2296 vierkante kilometer. Langs de kust liggen sparren en dennen waar bijvoorbeeld de Amerikaande adelaar leeft. De berggeiten leven op de rotsachtige hellingen die boven de boomgrens liggen. Zeeleeuwen, zeeotters en robben vinden hun plek in de ondiepe baaien en lagunes. Duizenden soorten zeevogels brengen jaarlijks hun jongeren groot op de steile klippen en eilandjes voor de Kenai Fjords.

Gates of the Arctic National Park
De Gates of the Arctic National Park (Poorten tot de Noordelijke IJszee) omvatten een deel van de noordelijkst gelegen voortzetting van de Rocky Mountains, ook bekend als de Brooks Range. Vaak wordt dit park omschreven als de grootste nog ongerepte wildernis van Noord Amerika. De kenmerken van het landschap zijn scherpgetande bergpieken, snelstromende rivieren, mooie dalen en veel natuurlijke meren. In het zuidelijke deel van het park zijn de rivierdalen bebost. Het park bestaat uit bergketens die worden doorgesneden door schitterende dalen met, in de meeste gevallen, rivieren en bergmeren. Het water daarvan is kristalhelder. Het grootste deel van dit park is, ten noorden van de boomgrens, begroeid met struiken en toendravegetatie.

Katmai National Park
Dit nationaal park staat bekend, en is beroemd, om de Valley of Ten Thousand Smokes. Dit prachtige dal is een maanachtig landschap gecreëerd door een van de krachtigste vulkaanerupties uit de moderne tijd. Maar buiten dit gebied om heeft dit park nog een grote verscheidenheid aan natuurschoon met riviertjes, bergen, meren en moerassen. De oppervlakte van het park is 17.396 vierkante kilometer en in 1980 kreeg dit gebied de status van nationaal park.

Kobuk Valley National Park
Dit park bestaat uit een breed dal, tussen de noordelijk gelegen Baird Mountains en zuidelijk gelegen Waring Mountains, langs het middelste traject van de in noordwestelijk Alaska stromende Kobuk River. In 1980 was de status van nationaal park een feit. In het oosten van het park ligt het dorp Ambler en in het westen vindt men het dorp Kiana. De oppervlakte van het park is 6923 vierkante kilometers. In dit park bereiken de arctische wouden hun noordelijke grenzen waar ze overgaan in een gebied van verspreid groeiende kleine bomen in een dichte mat van toendravegetatie. In het zuiden van het park strekken zich de Great Kobuk Sand Dunes en de Little Kobuk Sand Dunes uit over een oppervlakte van 65 vierkante kilometer.

Lake Clark National Park
Honderdzestig kilometer ten zuidwesten van Anchorage ontmoeten de Alaska Range en de Aleutian Range elkaar in het Lake Clark National Park. Het park, met een oppervlakte van 9874 vierkante kilometer, ligt in het hart van de Chigmit Mountains langs de westkust van de Cook Inlet. De kenmerken van de park zijn twee rokende vulkanen, ruige bergen, bergdalen, grillige kusten, gletsjers, rivieren en ijsmeren. Lake Clark, dat voor de helft in het park loopt, biedt de aanblik van een langwerpig aquamijnkleurig lint van door gletsjers aangevoerd water. Langs dit water zijn gekartelde bergpieken tot een hoogte van 2400 meter de uiterlijke schoonheden. De bergen worden doorgesneden door de Lake Clark Pass en Merill Pass, met aan weerskanten tientallen gletsjers en honderden watervallen die omlaag storten. Aan de oostzijde van het park zijn twee vulkanen actief: Mount Iliama en Mount Redoubt.

Wrangell-St. Elias National Park
Dit park, met een oppervlakte van 32.984 vierkante kilometer, grenst aan het Canadese Yukon Territory. Dit prachtige en zeer grote park is van een ongerepte schoonheid. Het strekt zich vanaf de Tetlin laagvlakte in het noorden uit in zuidelijke richting en omsluit daarbij een deel van de hoge Wrangell Mountains en St. Elias Mountains. Vanaf dit gebied gaat het park voor tot aan de stranden aan de Golf van Alaska. Op het grondgebied van dit park liggen enkele van de hoogste bergen van Noord Amerika. De kenmerken van het park zijn bergen, gletsjers en ijsvelden. Dit park telt meer dan honderd gletsjers waarvan de Malaspina Glacier en de Nabesna Glacier tot de allergrootste van de wereld behoren. Ook heeft het park tientallen grote rivieren op zijn grondgebied.

Attracties
In Alaska is veel natuur waardoor er veel outdoor activiteiten kunnen plaatsvinden. Zo is er de mogelijkheid om te vissen, wilde dieren te bekijken, extreme buitensporten te beoefenen en te winkelen. Ook zijn er bekende attracties waar je heen kunt gaan: Alaska Zoo, Alaska Experience Theatre (een Imax theater waar een indrukwekkende film draait over Alaska), Alaska Eartquake Exhibit (met informatie over de aardbeving van 1964), culturele musea en cruises (bekende locaties zijn Glacier Bay, Kenai Fjords en Prince William Sound).

Natuur
Je komt in Alaska voor de wateren, bergen en bossen: er zijn vier belangrijke nationale parken te vinden die allemaal natuurlijke monumenten voor de ijstijd vormen. Denk veel ijs, hiking, wildwateractiviteiten en wildlife watching. Denali National Park is de meest populaire, met de reusachtige Mount McKinley als trekpleister. Daarnaast zijn ook Glacier Bay, Kenai Fjords National Park, Wrangell-St. Elias National Park en Gates of the Arctic National Park aanraders voor liefhebbers van gletsjers, beren en walvissen.

Gold Rush
Natuurlijk staat Alaska ook synoniem met de gold rush van 1898 toen meet dan 20000 goudzoekers vanuit Seattle richting Klondike, Yukon Territory trokken. Klondike Gold Rush National Historical Park, op ongeveer 150 kilometer ten noorden van Juneau, is een sfeervolle attractie die je meer vertelt over de goudkoorts.

Noorderlicht
Omdat Alaska voor een deel boven de poolcirkel ligt, is vanaf eind augustus tot half april het Noorderlicht op verscheidene plekken te zien. Hierbij geldt: hoe noordelijker hoe beter.

Klimaat
In Alaska heersen verschillende klimaten. In het noorden komen poolwoestijnen voor, een toendraklimaat met weinig neerslag. In het zuiden heerst een mild klimaat dat vergelijkbaar is met Nederland, een zeeklimaat. In het westen overheerst het zeeklimaat maar wordt in de winter continentaal. Ondanks het ijzige imago van Alaska komt in het midden en noorden van de staat temperaturen van ver boven de 35 graden Celsius voor. Juli zal de beste maand zijn om Alaska te bezoeken, alleen dan heerst het er wel van de muggen. Over het algemeen variëren de temperaturen in de zomer van 15 tot 25 graden Celsius, 's nachts daalt dit tot 5 graden Celsius. De winters zijn legendarisch. Boven de poolcirkel heerst dan 24 uur per dag duisternis terwijl steden als Anchorage en Fairbanks dan maar enkele uren per dag zijn verlicht. De meest milde winter komt voor aan de kust, waar de Golf van Alaska en de Beringzee de kou matigen. In het noorden heerst een arctisch klimaat en is daarom het koudst.

Flora en fauna
Geen bezoek aan Alaska is compleet zonder een bear watching trip: zo zijn er o.a. grizzly's, bruine en zwarte beren en ijsberen te vinden, bijvoorbeeld in Denali National Park. Daarnaast leven er op het ruige terrein veel elanden, rendieren, schapen en wolven. Vogels zijn er te over, zo'n 450 soorten. Onder andere Amerikaanse zeearenden, steenarenden en zwanen vliegen hier in het wild rond. Met zo'n immense kustlijn bloeit ook het maritieme leven op en top. Naast zeeotters en zeeleeuwen zijn de walvissen - orka's, bultruggen, beluga's en Groenlandse walvissen - grote toeristentrekkers.

Vlag AlaskaMount Mckinley - Denali National ParkGlacier Bay National ParkWrangell-St. Elias National ParkNoorderlichtKenai Fjords National ParkHumpback WhaleAnchorageKobuk Valley National Park