Neem contact met ons op:

085-6255920
info@usatours.nl

Logo SGR Logo Calamiteitenfonds
Crater Lake National ParkGlacier Bay National ParkPortlandMonument ValleyStrand FloridaCentral ParkWaterval Yosemite National ParkAlcatraz gevangenisDurangoBadlands National ParkUitzicht IdahoFreedom TrailBryce Canyon National ParkCadillac RanchSt PaulMount RushmoreMorning Glory Pool - Yellowstone National ParkLas VegasLincoln MemorialSeattleCountry Music Hall of FameNiagara Falls

Arizona

Hoofdstad: Phoenix
Grootste stad: Phoenix
Afkorting: AZ
Bijnaam: Grand Canyon State
Oppervlakte (land): 294.315 km2
Bevolking: ca. 5.750.000
Tijdszone: Mountain Standard Time

Algemene informatie
Arizona ligt in het zuidwesten van de Verenigde Staten. Zinderende zomers veranderen de woestijnen in het midden en zuiden van de staat in bakovens, terwijl witte winters bevriezen de noordelijke High Country. Het grootste deel van Noord Arizona wordt bedekt door Ponderosa dennenwouden terwijl in het midden en zuiden van de staat reuzencactussen staan. De bewoners van Arizona zijn al even verschillend. Cowboys en indianen. Bomenliefhebbers en projectontwikkelaars. Oud en jong. Toeristen en inheemsen. Pro-business entrepeneurs, dromers en zieners. Onafhankelijkheid is Arizona's lijfspreuk. De meeste mensen zijn naar de staat gekomen vanwege de ruimte en de ideologische vrijheid. Niets nieuws onder de zon: al in 1906 weigerden de kiezers in de Territory of Arizona de status van de staat te accepteren, omdat het Congres Arizona en New Mexico wilden samenvoegen. Ook onder elkaar houden de bewoners er uitgesproken meningen op na. In Tucson kijkt men naar Phoenix als de State Capital en het centrum voor regering, financien en zaken terwijl Tucson wordt beschouwd als culturele en intellectuele spil. Tucson is iets groener dan Phoenix en ligt 400 meter hoger.

Geografie
Arizona bestaat uit drie delen: in het noorden het horizontaal gelaagde Coloradoplateau (hier tot 2200 meter hoog), waarin de Colorado en zijn zijrivieren diepe canyons hebben uitgesneden (waaronder de Grand Canyon, ten westen van de Painted Desert), in het midden een ertsrijk gebied met noordwest-zuidoost lopende ketens, en in het zuidwesten een voornamelijk woestijnachtiggebied van bergruggen en vlakten, doorgestroomd door de Gila. Het klimaat is heet en droog. Steppe- en woestijnsteppevegetatie overwegen. Slechts in de hogere, vochtige bergstreken komt enig bos voor.

Hoofdstad
Phoenix, de hoofdstad van Arizona, is tevens de grooste stad van deze staat en gelegen aan de Salt River aan de rand van de Sonoran Desert, de gigantische woestijn die zich over verscheidene staten en een stuk van Mexico uitspreidt. Op het eerste gezicht lijkt Phoenix een variant op Los Angeles: eindeloze voorsteden zonder hart of ziel. Op het tweede gezicht ook. Zeker, er is Heritage Square, het onvolprezen Heard Museum met indiaanse kunst, toprestaurants en de State Capitol, maar alles bijeen is het moeilijk een lang verblijf te rechtvaardigen. Industrieel, commercieel en verzorgend centrum, met onder andere fabricage van electronische apparatuur, voedingsmiddelen, chemicaliën en landbouwmachines en vliegtuig- en ruimtevaartindustrie. De stad is het handelscentrum van de door irrigatiewerken (dammen in de Salt River) zeer vruchtbare omgeving (citrusvruchten, katoen, olijven, alfalfa, groenten). Verkeersknooppunt (weg- en spoorverkeer) en belangrijke luchthaven (Sky Harbor International Airport). Vooral in de winter is de stad een gezochte verblijfplaats voor toeristen (waaronder veel gespensioneerden). Er zijn verschillende educatieve, culturele en wetenschappelijke instellingen waaronder de in de voorstel Tempe gelegen Universiteit van Arizona (1885), diverse musea en de openbare stedelijke bibliotheek (1864). In de voorstel Scottsdale ligt Taliesin West, waar de architect Frank Lloyd Wright woonde en werkte. In de stad zijn een aantal tentoonstellingen aan de natuurlijke omgeving van Phoenix gewijd. Zo is er de Desert Botanical Garden, met duizenden planten uit droge gebieden en het Desert Center at Pinnacle Peak. Het Heard Museum gaat over de cultuur van de oorspronkelijke bewoners van Arizona en is een van de beste ter wereld op dit gebied.

Grand Canyon National Park
De Grand Canyon is een van de meest bezochte parken van de Verenigde Staten met jaarlijks drie miljoen bezoekers. Dit geeft al aan dan, indien je in het park wilt overnachten, reserveringen enkele maanden van tevoren noodzakelijk zijn. De Grand Canyon is het grootste gebied met ravijnen en kloven ter wereld. Vroeger heeft de Colorado River ervoor gezorgt dat het rotsachtige gebied werd uitgeslepen en tegenwoordig is dit de Grand Canyon. Schitterende kleuren, grillige en fantastische vormen zijn de kenmerken. De Grand Canyon maakt deel uit van het Colorado plateau, heeft een lengte van 466 kilometer en een gemiddelde breedte van 16 kilometer. De diepte bedraagt 160 tot 2000 meter. Sinds 1919 is het Grand Canyon National Park een feit. De totale lengte van de Colorado River bedraagt 2334 kilometer en ontspringt in de Rocky Mountains en loopt door verscheidene staten en een stukje Mexico. Uiteindelijk mondt hij uit in de Californische Golf. De Colorado River zorgt ervoor dat het park in twee stukken kan worden verdeeld. Namelijk de South Rim en North Rim. De afstand tussen de twee ravijnranden bedraagt hemeldbreed 16 kilometer maar als je er heen moet rijden moet je maar liefst 345 kilometer afleggen. De South Rim is het hele jaar door geopend en makkelijk bereikbaar, de North Rim is pas open vanaf mei en sluit in oktober. In het park komen 60 soorten zoogdieren voor, 250 soorten vogels, 24 soorten reptielen en 5 soorten amfibiëen.

Petrifeid Forest National Park
Dit park ligt in het oosten van de staat, 200 kilometer ten oosten van Flagstaff en heeft als voornaamste trekpleister de bomen die in steen zijn veranderd en veel kleuren hebben. Het hoogste punt in het park is Pilot Rock met 1900 meter. Het gebied bestaat uit droge hoogvlakten, rotsformaties, woestijngebieden en vlaktes met moerassen. Cactussen en andere woestijnplanten groeien als kool in dit gebied. De diersoorten die in het park voorkomen zijn antilopen, stekelvarkens, konijnen, coyotes en vossen. Er zijn geen hotels of motels in het park te vinden.

Saguaro National Park
Het Saguaro National Park bestaat uit twee gebieden: Rincon Mountain Unit en Tucson Mountain Unit. Deze twee delen zijn tevens deel van de prachtige Sonora Desert die het zuidwestelijk deel van Arizona, de zuidoostelijke hoek van California en bijna geheel de Mexicaanse plaats Sonora beslaat. De reden waarom dit gebied een nationaal park is dat er reuzecactussen groeien. De befaamde Saguaro cactus komt alleen in de Sonora Desert voor. In 1994 werd een gedeelte uitgeroepen tot nationaal park, juist ter bescherming van de gigantische cactussen. De cactus leeft tussen de struiken en woestijnvegetatie en kan een lengte van maximaal 15 meter bereiken. Ze kunnen ongeveer 200 jaar oud worden. Een prachtig uitzicht op een bos met Saguaro cactussen is te zien in de Rincon Mountain Unit, met als achtergronddecor Rincon Mountain. Door dit gedeelte van het park loopt de 13 kilometer lange Cactus Forest Drive, een verharde autoweg. In de Tucson Mountain Unit kan men een museum bezoeken: het Arizona Sonoran Desert Museum. Het is een interessant openluchtmuseum met levende dieren en bijzondere planten. In dit gedeelte van het park loopt een onverharde weg, de 10 kilometer lange Bajada Loop Drive, die ook uitzicht geeft op reuzencactussen.

Attracties
Vele musea: Heard Museum, Phoenix Art Museum, Fleischer Museum, Mesa Southwest Museum, Museum of Northern Arizona, Sedona (New Age Centrum). American Football, baseball, basketbal, golfen en wintersport. Film- en toneelvoorstellingen, uitvoeringen van klassieke muziek, ballet en moderne dans. Ook optredens van rockbands, jazzmusici en country & westernsterren vinden het gehele jaar door plaats.

Bezienswaardigheden
Vooral voor toeristen die geïnteresseerd zijn in curieuze natuurverschijnselen en oude cultuurresten heeft Arizona veel te bieden. Tot de vele beschermde monumenten binnen de staat behoren o.a. het Grand Canyon gebied, de Painted Desert, Monument Valley, Petrifeid Forest en het Saguaro National Park. Voorts zijn er onder meer diverse tot monument verklaarde resten van oude indianennederzettingen (o.a. Canyon de Chelly National Monument en Montezuma Castle National Monument) en van 17e-eeuwse missieposten

Apache Trail
De Apache Trail is een route door ruig landschap. Het is een weg van ongeveer 85 mijl die je door canyons, bergen en meren brengt. Het laat je het echte westen van de States zien. De route die men aflegt was vroeger de bevoorradingsroute van de indianen, vandaar ook de naam Apache Trail.

Painted Desert
Painted Desert is prachtig met de verschillende (rode) kleuren die zijn ontstaan door erosie. De grote boomstammen van Petrified Forest zijn daar terecht gekomen doordat ze in het water werden meegesleurd. Gedurende de eeuwen dat ze hier lagen hebben ze zich gekristalliseerd.

Canyon de Chelly
Canyon de Chelly National Monument, weggestopt in het uiterste noordoosten van Arizona, heeft een magisch effect op bezoekers. In de drie ravijnen die hier zijn uitgeslepen in de Chuska Mountains liggen enkele duidenzen jaren geschiedenis van de Noordamerikaanse indianen. Zij bewerkten de oevers van de rivieren en huisden in de karakteristieke rotswoningen. Tony Hillerman, een populaire auteur wiens verhalen altijd afspelen bij de Navajo indianen, vindt er inspiratie. Als hij rust en eenzaamheid wil, en de diepte van de traditionele indiaanse cultuur op zich wil laten inwerken, gaat Hillerman onveranderlijk naar Canyon de Chelly.

Sonoran Desert
De woestijn op de grens van Mexico en de Verenigde Staten heeft vele gezichten. Behalve een veelheid aan planten en dieren wonen er miljoenen mensen in hun kunstmatige oases rond de grens van Arizona.

Monument Valley
Monument Valley is ook wel bekend uit de westernfilms, kale tafelbergen midden in een eindeloze rode woestijn. Monument Valley was ooit, wat eigenlijk geen vallei is, een plateau ter hoogte van wat nu de toppen van de buttes zijn. De ronde hoge tafelbergen worden buttes genoemd. Door erosie van wind en water is het losse zand en de zachtere zandlagen verdwenen en zijn de hardere rotsen blijven staan. Tot 1300 na Christus hebben de Anasazi in de vallei geleefd. Nu ligt het gebied in het Navajo Indian Reservation. Monument Valley is ook geen National Park of state park maar is eigendom van de Navajo's. Als je vanuit het zuiden komt kun je al vanaf 50 mijl afstand de buttes van Monument Valley zien.

Klimaat
Arizone heeft een gevarieerd klimaat met grote verschillen per regio voor wat betreft temperatuur en neerslag. Met name de grote hoogteverschillen per streek zijn daar de oorzaak van. In zijn algemeenheid geldt dat Arizona een zeer aangenaam klimaat heeft met veel zon, weinig neerslag en een relatief lage vochtigheidsgehalte. Arizona is dan ook het gehele jaar door een prima vakantiebestemming, maar voor- en najaar genieten de voorkeur. De warmste maanden zijn juni, juli en augustus. De maanden december, januari, februari en maart zijn het koudst. De meeste neerslag valt in de winter in de vorm van regen of sneeuw. 's Zomers kunnen onweerbuien voorkomen met korte, maar hevige, regenbuien.

Vlag ArizonaPhoenix ArizonaTucson ArizonaCanyon de ChellyMonument ValleyPetrified National ForestSaguaro National ParkHorseshoe Bend Grand Canyon