Neem contact met ons op:

085-6255920
info@usatours.nl

Logo SGR Logo Calamiteitenfonds
Alcatraz gevangenisLincoln MemorialNiagara FallsDurangoBadlands National ParkMount RushmoreBryce Canyon National ParkMorning Glory Pool - Yellowstone National ParkPortlandLas VegasFreedom TrailSeattleStrand FloridaCountry Music Hall of FameCrater Lake National ParkMonument ValleyCentral ParkSt PaulCadillac RanchUitzicht IdahoGlacier Bay National ParkWaterval Yosemite National Park

California

Hoofdstad: Sacramento
Grootste stad: Los Angeles
Afkorting: CA
Bijnaam: Golden State
Oppervlakte (land): 403.934 km2
Bevolking: ca. 36.000.000
Tijdszone: Pacific Standard Time

Algemene informatie
California grenst in het noorden aan Oregon, in het oosten aan Nevade en Arizona, in het zuiden aan Mexico en in het westen aan de Grote Oceaan. De kustlijn van California omvat 1264 mijlen. Daarnaast liggen in Californie drie actieve vulkanen, heeft het de grootste baai van de westkust (San Francisco), liggen er 420 recreatieve meren, de grootste bomen in de wereld en natuurlijk Death Valley. In 1542 ontdekte de eerste Europeaan California, de Europeaan kwam aan in San Diego. Twee eeuwen lang volgden velen de Europeaan, er werd steeds meer ontdekt. De eerste groepen Amerikanen arriveerden pas in 1846 vanuit Missouri in California. Dat leidde in 1846 tot een opstand tegen de Mexicanen. Vlak daarna brak de Mexicaanse oorlog uit, dat eindigde in 1848. Daarna stond Mexico het gebied af aan de VS. Tevens werd er in 1848 goud ontdekt, wat in 1849 leidde tot de 'Golden Rush'. De bijnaam van California is dan ook 'Golden State'. Hoewel slechts 15% van de staat als landbouwgebied te boek staat, is California puur door de oppervlakte toch de meest belangrijke landbouwstaat in de VS. Bijna de helft van de staat is in handen van de federale overheid, die er tientallen natuurmonumenten zoals National Parks en National Monuments van gemaakt heeft. Zo'n 90% van de mensen woont in een stedelijk gebied, en ongeveer 75% leeft in de drie grote metropolen Los Angeles, San Francisco en San Diego. Het kustgebied van de staat is meerendeels bergachtig en vooral in het noorden dunbevolkt: uitzonderingen zijn natuurlijk de grote steden en, meer in het algemeen, het zuidelijkste deel van California. Het oosten van de staat is voornamelijk woestijnachtig (o.a. de Mojave Desert), in het westen begrensd door de Sierra Nevada, een steil en hooggebergte. De Sierra Nevada heeft veel meren op grote hoogte met als belangrijkste Lake Tahoe op 1899 meter boven zeeniveau.

Geografie
Landschappelijk is California in de volgende gebieden te verdelen: in het noordwesten de Klamath Mountains (tot 2600 meter hoog), ten oosten hiervan de Cascade Mountains (hoogste top Mount Shasta, 4317 meter, een uitgedoofde vulkaan), de zogenaamde 'Basin and Range region' die deel is van het Great Basin in het oosten van California, in het zuiden de Mojave woestijn en Death Valley, de kustgebergteketens met voor veeteelt en wijbouw geschikte dalen en mijn pijnboomen bedekte hellingen, de Centrale Vallei, een bloeiend agrarisch gebied tussen het kustgebergte en de Sierra Nevada, de Sierra Nevada, een bergketen met vooral in de High Sierra een aantal zeer hoge toppen, waaronder Mount Whitney (4418 meter), de op een na hoogste berg in de Verenigde Staten en de in het noorden zeer smalle, in het zuiden bredere kustvlakte. Over een lengte van ca. 1000 kilometer strekt zich langs de kust de San Andreas Fault uit. De grootste rivieren zijn de Sacramento en San Joaquin, de Colorado (grens met Arizona) wordt voor irrigatie gebruikt. Aan de kust heerst een gematigd zeeklimaat, in het binnenland een subtropisch klimaat, de westzijden van de bergketens hebben een overvloedige, de oostzijden een zeer geringe neerslag.

Hoofdstad
Sacramento is de hoofdstad van California aan de rivier de Sacramento. Het heeft gevarieerde industrie, met o.a. productie van militair, spoorweg- en lucht- en ruimtevaartmaterieel, voedingsmiddelen (conserven, suiker) en metaal- houtwaren. Het heeft diverse bezienswaardigheden, zoals Crocker Art Gallery (Europese en Amerikaanse schilderkunst, oosterse kunst). Sutter's Fort State Historic Monument met Indianenmuseum, Spoorwegmuseum en Capitool (1874).

Channel Islands National Park
De Channel Islands liggen zo'n 20 tot 140 kilometer vanaf het zuidelijke deel van California in de Grote Oceaan. Dit gebied heeft al jaren een grote aantrekkingskracht op de bewoners van het vasteland. In 1980 werden vijf eilanden - Anacapa, Santa Barbara, Santa Cruz, San Miguel, Santa Rosa - uitgeroepen tot beschermd gebied met de naam Channel Islands National Park. Drie van de tot berschermd gebied verklaarde eilanden zijn onder het beheer van de Park Service: Anacapa, Santa Barbara en San Miguel. De andere twee zijn particulier bezit en kunnen zonder voorafgaande toestemming van de eigenaren niet worden bezocht. In totaal beslaat het park een oppervlakte van 505 vierkante kilometer. Dit is inclusief het water tot 11 kilometer vanaf de kust. Het park kent veel rotsklippen en verschillende hoogvlakten (de hoogvlakten zijn eigenlijk toppen van bergen die onder de zee liggen). Het eiland San Miguel is onbewoont en heeft erg veel geleden door erosie. Op dit eiland komen zeeleeuwen en zeeolifanten voor. De eilanden zijn allemaal per boot bereikbaar vanuit Ventura. Vaak zijn de eilanden in mist gehuld vanwege de sterk wisselende weersomstandigheden. De eilanden zijn het drukst bezocht in de zomer. Het water van de Stille Oceaan is hier op z'n warmst, ongeveer 20 graden Celsius, dus zwemmen is hier heerlijk.

Death Valley National Park
Death Valley National Park ligt in een van de heetste en onherbergzaamste gebieden van de wereld en bevindt zich 215 kilometer ten noorden van Baker. In Death Valley is een groot woestijngebied te vinden. Het gebied bestaat voor de rest nog uit zoutvlakten, rotsformaties, canyons, zandduinen en bergen. Een klein gedeelte van het park ligt in buurstaat Nevada. In 1994 werd het gebied uitgeroepen tot National Park. Furnace Creek is vaak het startpunt voor de bezoekers. Hier is het Visitors Center gelegen waar alle informatie over het park te vinden is. Badwater is het laagste punt van heel Noord Amerika met 86 meter onder de zeespiegel. In Death Valley is het over het algemeel bloedheet en er hangt constant een waas van hete lucht. Bijna elke dag is de lucht heel helder en mooi blauw en daardoor kan de temperatuur oplopen tot zo'n 45 - 50 graden Celsius in de zomer. In 1993 werd een temperatuur van 56,7 graden Celsius in de schaduw gemeten. Het was de op een na hoogste schaduwtemperatuur wereldwijd ooit gemeten. Daarom is het geen aanrader om in dit park te gaan zonnen want de temperatuur is simpelweg veel te hoog.

Joshua Tree National park
Joshua Tree National Park ligt 225 kilometer ten zuidoosten van Los Angeles nabij Palm Springs. Dit gebied kreeg in 1936 de status National Monument. In 1994 kreeg het de status van National Park. Dit nationale park heeft zijn naam te danken aan de Joshua Tree. Dit is een boomachtige plant met zwaardvormige bladeren en groenwitte bloemen. Deze boomachtige plant behoort tot de Yucca soort. Het park zou, volgens de gelovigen onder ons, worden gebruikt als landplaats voor ufo's. Althans, er zijn nogal wat mensen die dit beweren. Ook zouder er foto's van ufo's zijn gemaakt, echter is er nooit hard bewijs voor de uitlatingen gevonden. In het park kan men wandelen en kennismaken met de woestijn, de Joshua Tree en grillige rotsformaties. Veel regenen doet het overigens niet in dit gebied maar als het dan wel gebeurt valt het water ook met bakken uit de hemel.

Lassen Volcanic National Park
Dit park is in 1916 opgricht en bestaat uit kegelvulkanen met lavabeddingen, dampgaten en warmwaterbronnen. De Lassen Peak is in een afgeknotte vulkaan met een hoogte van 3187 meter. Deze ligt aan het zuidelijke einde van de Cascade Range. Deze bergketen strekt zich uit over een lengte van 1130 kilometer en loopt vanaf noordelijk California tot in British Columbia (Canada). In de meeste gevallen zijn de hoge toppen in de Cascade Range kegelvormige vulkanen. De toppen hiervan worden gescheiden door gletsjers en sneeuwvelden. In het park zijn wandelroutes te vinden van meer dan 240 kilometer lang die naar allerlei meren, stromen, watervallen, bergweiden, vulkanische gebieden, warme bronnen en lavabeddingen leiden. In het park komen coniferen, pijnbomen, dennen, sparren en ceders voor.

Redwood National Park
In het Redwood National Park zijn de sequoia's (redwoods) de voornaamste attractie, die ook in het Kings Canyon/Sequoia National Park voorkomen. Dit zijn de hoogste bomen ter wereld te vinden zijn. Het park is in 1968 opgericht en ligt aan de noordwestkust van California. Het park ligt aan de Pacific Ocean en heeft een lengte van 74 kilometer. Het park bestaat uit twee delen: het sequoiawoud met rivieren en stromen, en een zeekustzone van 48 kilometer met steile klippen, stranden en lagunes. In het park zijn de zomers warm en droog. In het voor- en najaar is het er koel en helder en toch aangenaam om dan een bezoekje te brengen aan het park. In het park besteer er geen mogelijkheid te overnachten behalve op de campings die in de staatsparken gelegen zijn.

Sequoia/King Canyon National Park
Het Kings Canyon National Park en het Sequoia National Park worden door de National Park Service beheerd onder een park. Het Kings Canyon National Park heeft een iets grotere oppervlakte en is een gebied met reusachtige canyons, zeer steile rotswanden, veel meren en watervallen, bergweiden en groepen sequoia's. In het Sequoia National Park staan uiteraard de grootste boomsoorten ter wereld en die zijn echt de moeite waard om te bekijken. De belangrijkste trekpleisters in deze twee gebieden zijn het Giant Forest (een concentratie van Sequoia's), Crystal Cave (prachtige kalksteenformaties), de High Sierra Trail (een voetpad langs de prachtige canyons) en de 4418 meter hoge Mount Whitney, die deel uitmaakt van de Sierra Nevada.

Yosemite National Park
Dit National Park heeft ontzettend veel te bieden: rivieren, dalen, steile hellingen, sneeuw, sequoia's en veel, veel meer. Honderden soorten vogels en zoogdieren en prachtige alpenbloemen zie je hier ook. Het werd in 1890 gesticht in het oostelijke deel van de staat. Dir belangrijke eigenschappen kenmerken dit nationale park: het ongerepte berglandschap, de groepen sequoia's en Yosemite Valley. In Yosemite Valley zijn vele bergen en ravijnen te vinden die voor de meeste bergbeklimmers een enorme uitdaging zijn. De hoogtes van de bergen variëren van 600 tot 3400 meter. Vrijwel alle delen van het park zijn per auto bereikbaar en in de Valley per shuttle bus.

Bezienswaardigheden & attracties
Het Hoopa Tribal Museum (Eureka), Oakland Museum of California (Oakland), Ford Funston (San Francisco), Watts Tower (Long Beach) en Hollywood. Daarnaast bestaan er vele attractieparken in California, zoals Disneyland (Anaheim). Maar ook real-life Hollywood mag niet ontbreken, en is op spectaculaire wijze te ervaren in Universal Studios Hollywood. Knott's Berry Farm in Buena Park heeft weinig met bessen te maken, maar kan bogen op meer dan 165 attracties. San Diego ten slotte, heeft twee hoofdattracties voor kinderen van alle leeftijden: Sea World en de uitmuntende San Diego Zoo.

Klimaat
Het klimaat in California is warm tot zeer warm, met gemiddeld 18 graden Celsius in Los Angeles en 14 graden Celsius in het noordelijker gelegen San Francisco. Er zijn in de warmste gebieden dan ook eigenlijk maar twee seizoenen: het natte en het droge. Dit klimaat verklaart ook waarom de meeste mensen aan de kust wonen: de zeewind brengt daar tenminste nog enige afkoeling van de hitte.

Flora & fauna
Deze staat is er een van tegelstellingen. Tussen de vochtige kustwouden en de barre woestijnen in het oosten ligt een rijk palet aan landschappen. Na Alaska heeft California de langste kustlijn van de USA. Daarnaast presteert de staat het om én het hoogste punt (Mount Whitney, 4418 meter) én het laagste punt van Amerika (Badwater, 86 meter beneden de zeespiegel) te herbergen. Tussen de twee bergketens - de Coast Rangers langs de Grote Oceaan en de Sierra Nevada Mountain Range in het oosten - ontvouwt zich de vruchtbare Sacramento Valley. Saillant detail is dat hier tevens de 1000 kilometer lange San Andreasbreuklijn in de aardkorst loopt,die de inwoners al menigmaal de stuipen op het lijft heeft gejaagd.

Vlag CaliforniaGolden Gate Bridge - San FranciscoYosemite National ParkSequoia National ParkDeath Valley National ParkDeath Valley National ParkJoshua Tree National ParkLos AngelesSeaworld San Diego