Neem contact met ons op:

085-6255920
info@usatours.nl

Logo SGR Logo Calamiteitenfonds
SeattleLas VegasWaterval Yosemite National ParkGlacier Bay National ParkCentral ParkFreedom TrailCrater Lake National ParkBryce Canyon National ParkNiagara FallsUitzicht IdahoAlcatraz gevangenisSt PaulMonument ValleyDurangoStrand FloridaMorning Glory Pool - Yellowstone National ParkPortlandCadillac RanchBadlands National ParkLincoln MemorialCountry Music Hall of FameMount Rushmore

Colorado

Hoofdstad: Denver
Grootste stad: Denver
Afkorting: CO
Bijnaam: Centennial State
Oppervlakte (land): 268.627 km2
Bevolking: ca. 4.750.000
Tijdszone: Mountain Standard Time

Algemene informatie
Colorado ligt in het middenwesten van de Verenigde Staten en grenst in het noorden aan Wyoming en Nebraska, in het oosten aan Kansas, in het zuiden aan Okhaloma en New Mexico en in het westen aan Utah. De staat is verdeeld in zeven regio's: Northwest, Front Range, Denver, Northeast, South Central, Southwest en Southeast. Colorado behoort tot de zogenaamde Rocky Mountain States. Denver is de grootste stad en tevens hoofdstad. Colorado is qua natuur een van de mooiste staten van de gehele VS. Onder andere de bekende skigebieden Aspen en Vail liggen op het grondgebied van Colorado. De Rocky Mountains lopen zo ongeveer door het midden van de staat van noord naar zuid. Ook Mount Elbert ligt hier, met 4399 meter het hoogste punt van de gehele Rocky Mountains. In deze staat liggen ook het Rocky Mountain National Park en Mesa Verde National Park. In het laatstgenoemde park vindt men aan de voet van steile rotswanden uitgehouwen woningen uit de indiaanse cultuur.

Geografie
Colorado is de hoogstgelegen staat van de Verenigde Staten (gemiddels ruim 2000 meter boven de zeespiegel) en valt uiteen in drie grote landschappen: van oost naar west de Great Plains, de Rocky Mountains en het Colorado plateau. Van de vele rivieren die er ontspringen zijn de grootste de Arkansas, South Platte, North Platte, Colorado en Rio Grande. Behalve een aantal door glaciale erosie gevormde meren zijn er verschillende kunstmatige, waarvan het door een dam in de Arkansas gevormde John Martin Reservoir de grootste is. Het merendeel van de inwoners woont langs de oostkant van de Rockies, in een smalle strook Front Range genoemd.

Hoofdstad
Denver is de hoofdstad van Colorado en ligt aan de oostelijke voet van de Rocky Mountains op 1609 meter hoogte aan de samenvloeïng van de South Platte en de Cherry Creek. Als we over Denver praten krijgt men visioenen van cowboys, saloons en het opdrijven van longhorns over de uitgestrekte prairies met de machtige Rocky Mountains in de verte. Deze beelden worden gevormd door Hollywood waar Denver voornamelijk in westernfilms te vinden is. De tijd heeft echter ook in Denver niet stilgestaan, al zullen sommigen jongeren van Denver daar aan twijfelen. Denver is een moderne stad die met alle omgelegen suburbs goed is voor zo'n drie miljoen inwoners. Denver heeft zeker het een en ander te bieden. Het aantal bezienswaardigheden in Denver is teveel om opt te noemen, maar een aantal zijn: het State Capitol vlakbij Downtown Denver, een luchtvaartmuseum (Wings over the Rockies), het Molly Brown Museum waar de 'unsinkable' Molly Brown woonde (zij was de vrouw van een succesvolle goudzoeker en een van de weinige overlevenden van de Titanic ramp) en diverse pretparken als Six Flags Elitches, Lakeside Amusement Park en, als je in de zomer komt, Waterworld. Verder zijn er veel mini bierbrouwerijen, Coors Field voor een honkbalwedstrijd, skitreinen in de winter naar Winterpark, Buffalo Bill Museum & Grave, Ocean Journey Aquarium en ga zo maar door.

Mesa Verde National Park
Het Mesa Verde National Park werd in 1906 opgericht in het zuidwesten van Colorado. Het park bevindt zich op een plateau in een semiwoestijn waar vroeger indianen woonden. De bekendheid van dit park is te danken aan de rotsnederzettingen en andere sporen die de vroegere bewoners van dit gebied aangeven. De ingang ligt 16 kilometer ten oosten van de stad Cortez. Als je in de buurt van het park wilt verblijven zal je buiten het park moeten verblijven op particuliere campings of in motels. Als je de oude indiaanse rotsversingen wilt gaan bekijken zul je goede schoenen aan moeten hebben en veel doorzettingsvermogen moeten hebben omdat het een hele klim is.

Rocky Mountain National Park
In het noorden van Colorado vind je het Rocky Mountain National Park met een zeer gevarieerd landschap. De Rocky Mountains vormen het belangrijkste gebergte van Noord Amerika en strekken zich vanuit het hart van New Mexico over een afstand van 4800 kilometer uit naar het noordwesten van Alaska. Het park ligt aan weerskanten van de Continental Divide en telt meer dan honderd bergen van meer dan 3350 meter hoogte, Het park werd in 1915 opgericht en er  zijn meer dan tien bergen te vinden met een hoogte van 3350 meter of hoger. Mount Elbert is de grootste met een hoogte van 4399 meter. De Continental Divide heeft zijn naam te danken aan de vele bergruggen die aan het uitgelopen gedeelte van de Rocky Mountains te vinden zijn. In de zomer is het altijd druk in het park omdat er prachtige meren en hele diepe ravijnen te vinden zijn.

Bezienswaardigheden & attracties
Toeristische attracties zijn onder meer de nationale monumenten Dinosaur, Black Canyon of the Gunnison en Colorado (rotsformaties, canyons en fossiele resten), het nationale monument Hovenweep en het Mesa Verde National Park (restan van prehistorische indianendorpen), Great Sand Dunes National Monument, Royal Groge (ca. 300 meter diepe kloof, uitgesleten door de Arkansas River) en het Rocky Mountain National Park.

Wintersport
Colorado heeft vijftien skiresorts die verspreid liggen over de Rocky Mountains. En allemaal maken ze dankbaar gebruik van de heerlijke poedersneeuw waarop de regio patent lijkt te hebben. Wees echter gewaarschuwd: Colorado's wintersportplaatsen zijn overwegend geschikt voor mensen met een diepe portemonnee en een zekere flair.

Ghost Towns
Wie wil proeven van vervlogen tijden, waar regels niet bestonden en het ieder voor zich was, begeven zich naar een van de vele sppokstadjes die Colorado rijk is. Goldfield, St. Elmo, Independence en Deerfield zijn de meest toegankelijke en bieden in sommige gevallen zelfs toeristische voorzieningen.

Klimaat
Colorado heeft een droog landklimaat. Er zijn zo'n 300 dagen zon per jaar en de meeste neerslag valt als sneeuw. Regen is betrekkelijk zeldzaam, soms een plotselinge donderbui met grote hagelstenen. De oostelijke vlakten zijn het droogst en is grotendeels boomloos. In de bergen valt 's winters veel sneeuw, vooral in de vorm van losse, droge, poeder. Daarom is het een uitstekend skigebied maar veel van dat water vloeit af naar de westzijde van de waterscheiding. Aan de westkant, meer onder invloed van de Rocky Mountains: 's zomers warm (afhankelijk van de hoogte) en 's winters koud tot zeer koud met flinke sneeuwval.

Flora en fauna
Het vlakke oostelijke deel is overwegend boomloos en voor de Nederlander die de polder ontvlucht ronduit saai. Ten oosten van de Rocky Mountains wordt al snel duidelijk dat dit een van de mooiste staten van Amerika is met de machtige bergketens en oneindige bossen. De grote hoogteverschillen zorgen voor veel diversiteit in landschap en diersoorten. Vele bijzondere grassoorten, orchideeën en naaldbomen beheersen het uitzicht wat flora betreft. Bijzondere dieren zijn hier de eland, bergleeuw en de Rocky Mountain bighorn sheep. Visfanaten halen hun hart op bij de meer dan honderd verschillende vissoorten, waarvonder de goudforel, kokaneezalm en de rivierdonderpad. Ook bescherme diersoorten leven hier in het wild zoals de Mexicaanse uil, grijze wolf en Amerikaanse zeearend.

Vlag ColoradoDenverRocky Mountain National ParkMount ElbertMesa Verde National ParkGreat Sand Dunes National MonumentBighorn schaap