Neem contact met ons op:

085-6255920
info@usatours.nl

Logo SGR Logo Calamiteitenfonds
St PaulCrater Lake National ParkCadillac RanchPortlandGlacier Bay National ParkBryce Canyon National ParkMorning Glory Pool - Yellowstone National ParkAlcatraz gevangenisMount RushmoreFreedom TrailUitzicht IdahoLincoln MemorialDurangoMonument ValleyBadlands National ParkCountry Music Hall of FameStrand FloridaCentral ParkWaterval Yosemite National ParkLas VegasNiagara FallsSeattle

Connecticut

Hoofdstad: Hartford
Grooste stad: Bridgeport
Afkorting: CT
Bijnaam: Constitution State
Oppervlakte (land): 12.545 km2
Bevolking: ca. 3.500.000
Tijdszone: Eastern Standard Time

Algemene informatie
De staat Connecticut ligt in het noordoosten van de Verenigde Staten en is een van de zes staten die samen worden aangeduid als New England. Connecticut is de meest zuidelijke staat van de zes. In het noorden grenst de staat aan Massachusetts, in het zuiden aan de Long Island Sound Intracoastal Waterway (Atlantische Oceaan), in het oosten aan Rhode Island en in het westen aan de staat New York. Connecticut is ook een van de rijkste delen van de Verenigde Staten: hier wonen de tyconen van Wall Street, zakenlui en andere rijke forensen. Toch geeft dat een vertekend beeld: Connecticut kent ook steden waar het nogal armoedig toegaat, zoals New Haven waar rondom Yale University (waar de Clintons studeerden) arme sloppenwijken liggen. Voor het overgrote deel bestaat Connecticut uit bossen en wouden. Het zuidelijke deel van de staat heeft golvende heuvels die gelijdelijk in hoogte oplopen naarmate men het noorden van de staat bereikt. De staat heeft veel meren, natuurgebieden en recreatiegebieden. De hoofdstad is Hartford en verder zijn Bridgeport en New Haven ook steden van een redelijk formaat. De staat is verrassend plattelands met vaak leuke New England stijl dorpen. Het klimaat is typisch voor deze streek: niet te warm, plezierige zomers, mooie lente en herfst en een toch wel koude winter.

Geografie
De benedenloop van de rivier de Connecticut (660 kilometer lang) splitst de staat in een bergachtig westelijk en een lager oostelijk gebied. Door de vele baaien en inhammen is de kustlijn relatief zeer lang: ca. 900 kilometer (hemelsbreed ca. 175 kilometer). Long Island beschermt de kust tegen de Atlantische stormen.

Hoofdstad
Hartford is de hoofdstad van de staat Connecticut aan de Connecticut River. De stad is het belangrijkste centrum van transport (binnenhaven, spoorlijnen, luchthaven), commercie, industrie en onderwijs van de staat. Er zetelen vele bank- en verzekeringsinstellingen, die de stad tot een van de belangrijkste financiële en dienstverlenende centra van de Verenigde Staten maken. De industrie produceert o.a. precisie instrumenten, electronica, voedingsmiddelen, motoren, ruimtevaartonderdelen en wapens. Belangrijke educatieve instellingen zijn de Universiteit van Hartford (1877), Trinity College (1823) en diverse scholen voor opleidingen op het gebied van recht en verzekeringswezen. Er zijn verschillende musea, waaronder het Wadsworth Atheneum (1842, kunsthistorie), bibliotheken, parken (Bushnell Park) en een symfonieorkest. Er zetelt onder meer een roomskatholieke aartsbisschop, Hartford Seminary Foundation. De stad was vlak na de Amerikaanse Vrijheidsoorlog het centrum van de Connecticut of Hartford Wit, een groep politiek geëngageerde dichters en schrijvers die zich afzette tegen het democratisch liberalisme dat in de dagen onder Th. Jefferson opgang maakte en die de stad later tot een middelpunt van Amerikaanse literatuur maakte. Dit komt tot uiting in een aantal fraaie bezienswaardigheden, waaronder het huis van de schrijvers Mark Twain (1874) en H. Beecher Stowe (1871), de Hartford Courant (1764) is een van de oudste kranten van de Verenigde Staten. Voorts Capitool (1872), Old State House (1796) en hooggerechtshof (1910).

Bezienswaardigheden & attracties
Connecticut heeft een prachtig landschap, met heuvels, meren en natuurgebieden. De vele historische monumenten (17e en 18e eeuwse huizen e.d.) worden zorgvuldig in stand gehouden door meer dan 100 in de staat werkzame genootschappen. Veelbezocht is het Seaport en Marine Museum te Mystic (scheepsmodellen e.d. in de haven diverse oude walvisvaarders).

Indian Summer
De herfst in New England is een waar spektakel. Lagere temperaturen en het korter worden van de dagen zorgen ervoor dat de statige bomen in deze regio hun miljarden blaadjes laten vallen. Maar niet voordat de bossen een spectaculaire kleurenshow weggeven, van sappig groen naar de meest schitterende variaties van geel, bruin, rood en oranje. Door Connecticut lopen diverse mooie routes, waarvan Route 49 en State Scenic Highway 169 speciale vermeldingen verdienen.

Colonial Connecticut
New England staat nationaal bekend om haar rijke koloniale geschiedenis, in de vorm van vele historische monumenten en attracties. Ook Connecticut ademt de sfeer van de achttiende eeuw met gepaste trots. Wie van opzichtige kostuums, architectuur en geënsceneerde veldslagen houdt, komt hier thuis.

Historic Route 1
Een van de oudste wegen van Amerika - Historic Route 1 - loopt voor een groot deel door Connecticut. Met onderweg steden en dorpjes als Stamford, Bridgeport, Mystic - van de gelijknamige film met Julia Roberts - en New Haven, in combinatie met de ruige kustlijn en het opspattende zeewater is dit een rit van jewelste.

Klimaat
Het noordoosten van de USA is een regio van uitersten. Het gebied kent een extreem landklimaat, met een bijna tropische zomer en in de winter hevige sneeuwval en kou tot ver onder het vriespunt. De temperaturen kunnen in de zomer en winter tussen de -40 en +40 graden Celsius liggen! In de herfst is het er verrassend warm, als het kwik rond de 25 graden Celsius schommelt. 's Nachts kan de temperatuur echter naar het vriespunt zakken.

Flora en fauna
De machtige esdoorn met haar kenmerkende bladeren komt hier het meest voor, naast rode sparren, rode dennen, eastern hemlock, zwarte berken en tulppopulieren. Toch zijn het niet alleen de bomen die voor de nodige sfeer zorgen. Wat veel mensen vergeten is dat klimop in alle soorten een groot deel van de kleur van de omgeving bepaalt. Het dierenleven is er even gevarieerd als er boomsoorten staan. In het gebied leven onder meer beren, bevers, eekhoorns, elanden, stinkdieren, wolven, wasberen, coyotes en rode vossen. Voor de kust zijn er daarnaast walvissen en zeehonden te zien.

Vlag ConnecticutHartfordNew HavenIndian summer