Neem contact met ons op:

085-6255920
info@usatours.nl

Logo SGR Logo Calamiteitenfonds
Cadillac RanchFreedom TrailLas VegasMount RushmoreStrand FloridaSeattleBryce Canyon National ParkLincoln MemorialDurangoMorning Glory Pool - Yellowstone National ParkWaterval Yosemite National ParkAlcatraz gevangenisGlacier Bay National ParkUitzicht IdahoCentral ParkBadlands National ParkMonument ValleyPortlandNiagara FallsCrater Lake National ParkCountry Music Hall of FameSt Paul

Delaware

Hoofdstad: Dover
Grootste stad: Wilmington
Afkorting: DE
Bijnaam: First State
Oppervlakte (land): 5.161 km2
Bevolking: ca. 850.000
Tijdszone: Eastern Standard Time

Algemene informatie
Delaware ligt in het noordoosten van de Verenigde Staten en wordt begrenst door Pennsylvania (noord), New Jersey (oost) en Maryland (zuid en west). Op Rhode Island na is dit de kleinste staat van de VS. Delaware is verdeeld in drie regio's: South, North en Central. De hoofdstad is Dover maar de enige stad van betekenis is Wilmington. De naam van de staat is te danken aan Thomas West, baron De La Werr, de eerste gouverneur van de staat Virginia. Het gebied is verdeeld in twee verschillende landstreken: Coastal Lowland en Piedmont Region. De Coastal Lowland is een gebied dat nauwelijks dertig meter boven de zeespiegel ligt. Delaware bestaat vrijwel geheel uit Coastal Lowland. De Delaware Bay is een mooi natuurgebied, dat echter vooral vanaf het water genoten moet worden (en eigenlijk vanuit Pennsylvania). De zomers zijn er warm en de winters tamelijk zacht. De staat heeft veel industrie op zijn grondgebied maar ook veel landbouw. De voornaamste industrieproducten zijn plastic, rubber, conserven en machines. Een bekende is de Du Pont dynastie. Tot de agrarische producten die uit de staat komen behoren maïs, groenten, melk en pluimvee. Door een redelijk soepele wetgeving vertigen zich veel ondernemers in Wilmington. Wilmington is de enige grote plaats, zodat daar zich alle commerciële activiteiten concentreren. Delaware noemt zich trots The First State omdat het als eerste de grondwet retificeerde. Dat deden ze waarschijnlijk omdat ze bang waren alsnog te worden opgeslokt door een grote buur als Pennsylvania. Ook historisch is Dover een aardig plaatsje. Het is helemaal opgezet rondom een plein, The Green, dat geheel volgens de plannen van William Penn werd ontworpen. Er staan nog enkele oude gebouwen, waaronder het Old State House. Ten zuiden van Dover ligt de John Dickinson Plantation, die dateert uit die tijd van de Amerikaanse revolutie. Aan de Atlantische kust liggen een paar aardige badplaatsen, zoals Rehoboth Beach, Dewey Beach, Bethany en Fenwick Island. Delaware Seashore State Park leent zich voor wandelen en kamperen.

Geografie
De staat is grotendeeld gelegen op het Delaware schiereiland in de Atlantic Coastal Plain en is na Florida de laagst gelegen staat van het land. De bodem is vlak en over het algemeen zeer vruchtbaar. Het uiterste noorden, onderdeel van het Piedmontplateau, is heuvelachtig. De staat is zeer bosrijk (diverse natuurparken). Langs de kust liggen enige moerassen. De belangrijkste rivier is de Delaware, die de grens met New Jersey vormt. Het hoogste punt ligt op slechts 137 meter.

Hoofdstad
Dover is de hoofdstad van Delaware. Het is een aardig historisch plaatsje en helemaal opgezet rond een plein, The Green, dat geheel volgens de plannen van William Penn werd ontworpen. Er staan nog enkele oude gebouwen, waaronder het Old State House. Dover is de thuisbasis van de Delaware State University en het Wesley College. Het voormalige Dover Opera House, dat in 1904 werd gebouwd, is recentelijk gerenoveerd en de bestemming is gewijzigd in het Swartz Center for the Arts, een kunstcentrum voor het Dover Symphony Orchestra, balletvoorstellingen en klassieke films.

Colonial Delaware
De eerste kolonisten die voet zetten in Delaware waren Nederlanders. Zij sloegen in 1631 hun kampen op vlakbij Lewes, en noemden het Zwaanendael. Hoewel vrijwel alle kolonisten door lokale indianenstammen werden vermoord kwamen ze in 1651 terug, ditmaal onder leiding van Peter Stuyvesant. Zwaanendael is tegenwoordig een museum, dat in de stijl van het stadhuis van Hoorn is gebouwd - de plek waar de eerste avonturiers vertrokken. Delaware was overigens ook de eerste van dertien staten die de Grondwet ratificeerden, waardoor de breuk met Engeland een feit was. Bij Cooch's Bridge, Newark vond een felle veldslag tussen de Engelsen en Amerikanen plaats - tevens de enige slag tijdens de Revolutie in heel Delaware. Ter herdenking is er een klein monument geplaatst.

Winterthur Museum and Country Estate
In Witerthur ligt een rijk, 400 hectare groot landgoed met 18de en 19de eeuwse gebouwen, een gigantische bibliotheek, diverse schitterende tuinen en een grote collectie gebruiks- en kunst voorwerpen.

Klimaat
In het centrale gedeelte van de staat heerst net als in Nederland een gematigd zeeklimaat. Het zuiden wordt getekend door een subtropisch klimaat, met warme, vochtige zomers en milde winters en het noorden heeft een warm landklimaat, met sneeuw in de winters en milde zomers. De gemiddelde zomertemperatuur bedraagt rond de 25 graden Celsius en jaarlijks valt er ongeveer 114 cm neerslag.

Flora en fauna
De combinatie tussen noordelijke en zuidelijke flora is het gevolg van de geografische ligging van Delaware. Veel voorkomende bomen zijn walnootbomen, hickory, amberboom en tulpenboom. In het zuiden is een overdaad aan krentenbomen en sassafras te vinden. Tot diersoorten die in de staat leven behoren ondermeer rode en grijze vossen, muskusratten, wasberen en witstaartherten. Daarnaast nestelen vogels als kwartels, mussen en veel watervogels zich in en om de bossen en kustlijn. Ook bedreigde diersoorten voelen zich hier veilig waaronder de Amerikaanse zeearend, poema's, drie soorten walvissen en vijf soorten schildpadden leven in alle harmonie.

Vlag DelawareCape Henlopen State ParkDelaware Seashore State ParkDoverWitstaarthert