Neem contact met ons op:

085-6255920
info@usatours.nl

Logo SGR Logo Calamiteitenfonds
Bryce Canyon National ParkCadillac RanchGlacier Bay National ParkSeattleLas VegasWaterval Yosemite National ParkDurangoPortlandCentral ParkFreedom TrailUitzicht IdahoCountry Music Hall of FameMount RushmoreMorning Glory Pool - Yellowstone National ParkBadlands National ParkSt PaulStrand FloridaAlcatraz gevangenisMonument ValleyCrater Lake National ParkNiagara FallsLincoln Memorial

Florida

Hoofdstad: Tallahassee
Grooste stad: Jacksonville
Afkorting: FL
Bijnaam: Sunshine State
Oppervlakte (land): 139.671 km2
Bevolking: ca. 17.400.000
Tijdszone: Eastern Standard Time

Algemen informatie
Florida ligt in het uiterste zuidoosten van de Verenigde Staten van Amerika, met als hoofdstad Tallahassee. Florida is vanwege zijn zuidelijke ligging aangesloten op slechts twee andere staten van de VS, beiden aan de noordgrens: Georgia en Alabama. In het oosten is Florida aangesloten op de Atlantische Oceaan, in het westen aan de Golf van Mexico; in het zuiden komen beide wateren bij elkaar. Naast California is Florida de bekendste toeristenbestemming van de VS. De staat hoort wel bij het zuiden maar heeft weinig kenmerken van de andere staten. In zekere zin ligt Florida in het Caribisch gebied, als een soort apart deel van Amerika dat toevallig nog vast zit. Het is niet voor niets dat vanuit Florida vele cruises vertrekken. Het warme klimaar trekt uiteraard vele miljoenen toeristen per jaar aan, waardoor vooral de zuidelijker gelegen steden als Miami, Orlando, Ft Lauderdale, West Palm Beach en Tampa toeristisch ingesteld zijn.

Geografie
De staat bestaat in hoofdzaak uit een schiereiland tussen de Atlantische Oceaan en de Golf van Mexico. Dikke kalksteenformaties, overdekt door sterk uitgeloogde zanden, vormen de ondergrond van het schiereiland. Karstverschijnselen veroorzaken de aanwezigheid van vele meren. Het grootste meer is het Okeechobemeer, 1900 km2 en 3,5 meter diep. De grootste rivier is de 460 km lange St-Johns. Zuid Florida bestaat uit veel moeras en gedraineerd moeras en een lange strook van zandstranden aan beide kusten. De kusten zijn vlak. In de Floridastraat, die de Atlantische Oceaan met de Golf van Mexico verbindt, liggen voor de kust de Florida Keys, een groep eilanden die onderling met bruggen zijn verbonden.

Hoofdstad
De hoofdstad van Florida is Tallahassee. Het relatief kleine stadje ligt in noord Florida, in de Panhandle - de smalle reep land die langs de kust van de Golf van Mexico naar het westen loopt. Tallahassee ligt op een reeks glooiende heuvels. Dit is vrij uitzonderlijk voor steden in Florida. Ten zuiden van de stad wordt het land vlakker. Tallahassee is een woord uit de oude taal van de Apache indianen. Het betekent letterlijk 'oude stad' of 'verlaten velden'. Het volk werd uiteindelijk verdreven door de Spanjaarden; vandaar de betiteling. Er zijn diverse attracties, zoals Florida State Capitol Museum of Art en het Tallahassee Antique Car Museum.

Everglades National Park
Het Everglades National Park is een subtropisch National Park op de zuidwestpunt van Florida. Het gebied, in 1947 opgezet, is ongeveer 6.000 km2 groot. Het is een ongerepte wildernis en omvat een grote diversiteit aan landschappen: mangrovebossen, kreken, rivieren, baaien en moerasgrassen. Krokodillen en alligators wonen er naast elkaar en delen hun habitat met vele andere dieren, waaronder meer dan 30 vogelsoorten, slangen, schildpadden, herten, poema's, beren, zeldzame Amerikaanse zeearenden en vele kleinere reptielsoorten. Als je echt alles wilt zien in het Everglades National Park is het sterk aan te raden om te voet of per boot het park in te trekken. Vroeger woonden er Calusa en Seminole indianen in dit park. De laatste soort indianen werden hier naartoe gedreven door de blanke kolonisten.

Biscayne National Park
Dit is een van de grootste kustreservaten die onder het beheer vallen van de National Park Service. Het park ligt ten zuiden van Miami en bestaat voornamelijk uit water en koraalriffen. Biscayne NP heeft een oppervlakte van 711 km2. Het gebied is in 1968 tot National Monument benoemd en kreeg in 1980 de status van National Park. Binnen in het park liggen 32 kleine onbewoonde eilandjes, die bijna aan elkaar vastliggen en daardoor op een snoer van noord naar zuid lijken. In het park leven veel vissen die leven van het voedselrijke koraalrif op een diepte van ongeveer 12 meter. Enkele vissen die hier voorkomen zijn de keizervissen, doktersvissen, snappers, steenvissen, dwergkeizervissen en zeebaarzen. Tussen de 32 eilandjes, ook wel atollen genoemd, liggen mangrovebossen met een ideaal milieu voor sommige vissen. Als je het park in wilt trekken zul je een boot moeten huren bij Convoy Point. Het gebied is uitermate geschikt voor snorkelen of duiken.

Dry Tortugas National Park
Dit park ligt in de Golf van Mexico op ongeveer 115 kilometer ten westen van het stadje Key West in zuidelijk Florida. Het is een gebied dat net zoals het Biscayne National Park bestaat uit koraaleilandjes en wateren. Deze kleine koraaleilandjes worden Keys genoemd en allemaal samen aangeduid als de Dry Tortugas. Het park kreeg in 1992 de status van National Park. In Dry Tortugas zijn vele diersoorten te vinden, zoals vogels en vele zeediertjes. De eilandjes zijn alleen te bereiken per boot of per watervliegtuigje.

Bezienswaardigheden en attracties
Florida heeft genoeg te bieden, we zullen een aantal bezienswaardigheden en attracties aanstippen. De pretparken, Disney voorop, en de stranden zijn de primaire aantrekkingskracht van Florida. Er is echter wel degelijk meer te doen in de "Sunshine State". Miami is eigenlijk de enige grote stad met een heel eigen karakter, dit in belangrijke mate bepaald is door de grote Cubaanse gemeenschap. De Florida Keys, de eilandenreeks in het zuiden, die aan Florida vast hangt en door bruggen is verbonden. Het toeristenplaatje wordt hier voornamelijk bepaald door vissen, duiken en snorkelen. Bekende toeristische attracties in Orlando zijn Walt Disney World, Universal Studios Florida en Sea World. Cypress Gardens heeft weer een andere manier bedacht om de toeristen bezig te houden. Tussen de met Spaans mos behangen cypressen liggen bloemperken, baden, meren en grotten. De grote attractie zijn allerlei vormen van waterskiën. Verder in het noorden vind je de bronnen van Weeki Wachee Spring en de zeemeerminnen die er de voornaamste attractie uitmaken. In het heldere water van de bronnen voeren de zeemeerminnen dagelijk hun dansje en acrobatiek uit. Kennedy Space Center, vlakbij Titusville, is de plaats voor ruimtevaartliefhebbers. Busch Gardens is een Afrikaans themapark met ongeveer 120 hectare oppervlakte in Tampa. In Naples, ten zuiden van Fort Myers, liggen de Caribean Gardens - een safaripark met exotische dieren als leeuwen, olifanten en slangen.

Klimaat
Het klimaat heeft een nagenoeg sami-tropisch moessonkarakter, met vochtige, warme zomers en droge, zeer zachte winters. De zomers zijn warm en vochtig met temperaturen van 30 tot 35 graden Celsius overdag met enorme onweersbuien en 's nachts koelt het niet echt af. In noord Florida liggen de temperaturen iets lager en is het minder benauwd in de zomer. In de winter kan het in het noordelijke deel koud worden, in het zuiden blijft het kwik rond de 20 graden Celsius schommelen. Voor- en najaar zijn waarschijnlijk de beste jaargetijden voor een bezoek, het is dan niet te warm, niet te koud en er is weinig neerslag.

Vlag FloridaTallahasseeEverglades National ParkFlorida KeysDisneyDry Tortugas National Park