Neem contact met ons op:

085-6255920
info@usatours.nl

Logo SGR Logo Calamiteitenfonds
Bryce Canyon National ParkCentral ParkMonument ValleyAlcatraz gevangenisSt PaulPortlandSeattleStrand FloridaCrater Lake National ParkBadlands National ParkLas VegasNiagara FallsMorning Glory Pool - Yellowstone National ParkCadillac RanchLincoln MemorialCountry Music Hall of FameWaterval Yosemite National ParkDurangoUitzicht IdahoFreedom TrailGlacier Bay National ParkMount Rushmore

Iowa

Hoofdstad: Des Moins
Grootste Stad: Des Moins
Afkorting: IA
Bijnaam: Hawkeye State
Oppervlakte (land): 144.701 km2
Bevolking: ca. 2.950.000
Tijdszone: Central Standard Time

Algemene informatie
In het noorden grenst Iowa aan Minnesota, in het oosten aan Wisconsin en Illinois gescheiden door de Mississippi River, in het zuiden aan Missouri en in het westen aan South Dakota en Nebraska. In het westen is de staatsgrens de Big Sioux River en de Missouri River. Des Moins is de hoofdstad van Iowa. Vanwege de weinige bezienswaardigheden in deze staat is Iowa voor de meeste toeristen een doorreisstaat. De Mound Bilders waren de eerste bewoners van Iowa. Grote aarden heuvels (mounds) wierpen zij op, vooral om hun doden te begraven. Vaak kregen deze mounds de vorm van een dier. De Effigy Mounds National Monument is hier een voorbeeld van. Men kan hier bewaarde mounds bezichtigen. De Woodlands indianen zijn voornamelijk verantwoordelijk voor wat hier valt te bezichtigen. Franse ontdekkingsreizigers waren de eerste blanken die het gebied verkenden. In 1788 stichtten de Franse kolonisten een nederzetting in Iowa. In 1846 werd Iowa als negenentwintigste staat toegelaten tot de Verenigde Staten. Landbouw is waar het in Iowa om draait: de grond is vrijwel in de gehele staat extreem vruchtbaar. In Iowa wonen veel mensen van Duitse, Midden-Europese en Scandinavische afkomst, die hier vrijuit konden boeren. De familiebanden zijn hier nog steeds zeer hecht en Iowa staat model voor het traditionele Amerikaanse leven in het middenwesten.

Geografie
Het landschap in Iowa bestaat uit golvende prairies (hoogste punt 510m). De gletsjers die hier ongeveer een miljoen jaar geleden het landschap omhoog drukten zijn verantwoordelijk voor het huidige uiterlijk van de staat. Het noordoostelijke gedeelte is deze verandering bespaard gebleven en heeft daarom andere uiterlijke kenmerken dan de rest van de staat. Rotsen, diepe dalen en rotswanden zijn hier het decor. De grootste rivieren zijn de Mississippi, die langs de gehele oostelijke grens loopt, en de Missouri, die met zijn zijrivier de Big Sioux de westelijke grens van de staat vormt. Vooral in het noorden komen tamelijk veel kleine meren voor. Het gebied heeft de allerbeste landbouwgrond van geheel Noord Amerika vanwege de prairievegetatie en de gletsjers die hier hun werk hebben gedaan. Uiteindelijk ontstond vruchtbare zwarte aarde.

Hoofdstad
Des Moines (spreek uit als "de Moyne") is de hoofdstad van Iowa. De stad is gesticht in 1846 en heeft ca. 200.000 inwoners. Hij ligt aan de samenvloeiing van de Des Moines en de Raccoon in het hart van de Corn Belt (een groot landbouwgebied waar traditioneel veel mais en andere graansoorten worden verbouwd) en is tevens hoofdstad van Polk County. In Des Moines zijn veel hoofdkantoren van verzekeringsmaatschappijen gevestigd. Het capitoolgebouw van Des Moines heeft als een van de weinige Amerikaanse capitoolgebouwen een koepel die met echt goud is bekleed (gebouwd tussen 1871 en 1896).

Bezienswaardigheden en attracties
Toeristisch gezien is Iowa nu niet direct een trekpleister vanwege zijn grote natuurmonumenten of historische plekken. Toch heeft de staat veel State Parks en een aantal interessante bestemmingen. Een daarvan is de Herbert Hoover National Historic Site in West Branch (voor wie in presidentiële geschiedenis is geïnteresseerd). Hoofdstad Des Moines heeft een State Capitol, die zoals overal interessant is. Ook de Amana Colonies, waar door Duitse en Zwitserse immigranten van 1855 tot 1932 in communeverband werd geleefd (o.a. museum), zijn de moeite waard. Hannibal is beroemd vanwege de schrijver Mark Twain, die hier geboren werd. Het enige nationaal monument in Iowa is Effigy Mounts National Monument bij Marquette (door indianen opgeworpen heuvels in de vorm van dieren). Het gebied rond Lake Okoboji en Lake Spirit staat bekend om zijn natuurschoon.

Klimaat
Het klimaat heeft een continentaal karakter met korte strenge winters en lange, vrij warme en vochtige zomers. Tornado's en hagelstormen komen het meest in het voorjaar voor. Sneeuwstormen zijn tijdens de lange winterdagen een geregeld terugkomend verschijnsel.

Vlag IowaEffigy Mounds National MonumentLake OkobojiDes Moines