Neem contact met ons op:

085-6255920
info@usatours.nl

Logo SGR Logo Calamiteitenfonds
St PaulSeattlePortlandCountry Music Hall of FameDurangoLas VegasUitzicht IdahoBadlands National ParkCentral ParkFreedom TrailMorning Glory Pool - Yellowstone National ParkGlacier Bay National ParkNiagara FallsMount RushmoreWaterval Yosemite National ParkMonument ValleyStrand FloridaCadillac RanchAlcatraz gevangenisBryce Canyon National ParkCrater Lake National ParkLincoln Memorial

Kentucky

Hoofdstad: Frankfort
Grootste stad: Louisville
Afkorting: KY
Bijnaam: Bluegrass State
Oppervlakte (land): 102.896 km2
Bevolking: ca. 4.150.000
Tijdszone: Central Standard Time

Algemene informatie
Kentucky ligt in het noordelijke gedeelte van het zuiden van Amerika en grenst in het noorden aan de Ohio River. De rivier scheidt de staat van Ohio, Indiana en Illinois. In het oosten grenst het aan Missouri. Van oost naar west heeft de staat een lengte van 563 kilometer en van noord naar zuid bedraagt de afstand 282 kilometer. De hoofdstad is Frankfort, de grootste staten van de staat zijn Louisville en Lexington. Kentucky staat bekend om zijn Bourbon whiskey, paardenfokkerijen en de beroemde Kentucky Derby en Kentucky Fried Chicken (KFC).

Geografie
Het oosten van de staat maakt deel uit van het Alleghenygebergte. Ten westen hiervan ligt een hoogvlakte, bestaande uit het Cumberlandplateau en het Pennyroyalplateau. Naar het midden van Kentucky gaat het landschap over in een heuvelachtig karstgebied, in het zuiden hiervan ligt in een nationaal park Mammoth Cave, een grotvormige kalksteenformatie. In het noorden, rond Lexington, bevindt zich het komvormig golvend blauwgrasgebied (ca.3000 km2). Het westen van de staat bestaat uit een golvens landschap, met langs de Mississippi moerassen. De belangrijkste rivier is de Tennessee (met daarin de Kentuckydam, 60 meter hoog, 2500 meter lang). De grootste stuwmeren van de staat zijn Kentucky Lake, Lake Barkley en Lake Cumberland.

Hoofdstad
Frankfort is de hoofdstad van Kentucky en ligt in het noorden van de staat. Frankfort werd in 1780 gesticht aan de noordelijke oever van de Kentucky rivier en werd in 1792 gekozen tot hoofdstad van Kentucky. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog werd de stad korte tijd bezet door de Geconfedereerde Staten van Amerika. In 1937 overstroomde de stad toen de Kentucky River als gevolg van zware regenval buiten haar oevers trad. Er is genoeg te zien en doen in Frankfort. Allereerst de geschiedenis van de stad die je kunt gaan bekijken in het Kentucky History Center. Hier vind je meerdere musea en tentoonstellingen over de geschiedenis van de stad en de staat. Voor een buitenactiviteit in de natuur kan je terecht bij het Buckley Wildlife Sanctuary, hier vind je prachtige flora en fauna en verschillende wandelroutes. Kentucky staat bekend om zijn Bourbon whisky en er zijn diverse distilleerderijen te bezichtigen, zoals Buffalo Trace Distillery. Buffalo Trace Distillery is twee eeuwen oud en daarmee de oudste in de Verenigde Staten. Je kunt hier het gehele distilleerderijproces bekijken en na afloop natuurlijk een heerlijke bourbon drinken. Voor kinderen is er ook genoeg te doen, zoals het Starway Family Fun Park. Hier tref je een 18 holes miniatuur golfbaan met watervallen, riviertjes en bruggen. Er zijn kartbanen geschikt voor berijders van alle leeftijden en er is een arcade met allerlei spelmachines.

Mammoth Cave National Park
In dit park is een van de grootste en best in kaart gebrachte grottenstelsels van de wereld te vinden. Het park ligt in het midden van de staat Kentucky met heuvelachtig en dichtbebost landschap. Mammoth Cave is een National Park sinds 1941. Het park bestaat eigenlijk uit twee delen: bovengronds en ondergronds. Bovengronds zijn er prachtige bossen en veel diersoorten, ondergronds zijn de ongeveer duizend kilometer aan grotten en de daarbij behorende unieke diersoorten. Het in kaart gebrachte ondergrondse netwerkstelsel is in totaal meer dan 380 kilometer lang en jaren geleden al in kaart gebracht, maar er komen telkens nieuwe gangen en tunnels bij. Je kunt met de verschillende routes (inclusief gids) vele uren zoet zijn. Je kunt er vele indrukwekkende spelingen van de natuur tegenkomen: 100 meter diepe putten, smalle gangetjes, enorme kamers, grottekeningen, onderaardse meertjes, dieren die alleen in Mammoth Cave voorkomen en natuurlijk stalagmieten en stalagtieten.

Bezienswaardigheden & attracties
Naast Mammoth Cave en de stad Frankfort zijn er nog meer bezienswaardigheden. Louisville is een zeer cultureel ingestelde stad met veel musea, concertzalen en theaters (met de Actor's Theatre of Louisville als bekendste). De glooiende heuvels, met het in de lente lichtblauwkleurige gras waaraan de staat zijn bijnaam Bluegrass State te danken heeft die vaak bevolkt zijn door tientallen paarden, is leuk om te zien. Aan natuurschoon biedt Kentucky een aantal geologische bijzonderheden, zoals grotten (Mammoth Cave, Diamond Caverns, Jesse James Cave), en de natuurlijke brug en kloof in het Natural Bridge Resort Park of het Cumberland Gap National Historical Park en de watervallen (Cumberland Falls, Falls of the Ohio). Verder een bezoek aan de Kentucky Derby, de beroemdste paardenrace van Amerika.

Klimaat
De staat heeft een klimaat van warme zomers en milde winters en er kan het hele jaar door redelijk wat neerslag vallen. Droge seizoenen zijn er niet of nauwelijks.

Vlag KentuckyKentucky State CapitolKentucky BourbonMammoth Cave National ParkMammoth Cave National Park