Neem contact met ons op:

085-6255920
info@usatours.nl

Logo SGR Logo Calamiteitenfonds
PortlandLas VegasCentral ParkFreedom TrailSeattleBadlands National ParkSt PaulLincoln MemorialMorning Glory Pool - Yellowstone National ParkAlcatraz gevangenisGlacier Bay National ParkCountry Music Hall of FameStrand FloridaBryce Canyon National ParkWaterval Yosemite National ParkCrater Lake National ParkNiagara FallsDurangoUitzicht IdahoMount RushmoreMonument ValleyCadillac Ranch

Louisiana

Hoofdstad: Baton Rouge
Grootste stad: New Orleans
Afkorting: LA
Bijnaam: Pelican State
Oppervlakte (land): 112.826 km2
Bevolking: ca. 4.525.000
Tijdszone: Central Standard Time

Algemene informatie
Louisiana ligt aan de Golf van Mexico en grenst in het noorden aan Arkansas, in het oosten aan Mississippi en in het westen aan Texas. Van noord naar zuid is de afstand 442 kilometer en van oost naar west 483 kilometer. De staat behoort tot de vlakste van de Verenigde Staten. Baton Rouge is de hoofdstad van de staat en New Orleans is de grootste stad. De haven van  New Orleans is op New York na de belangrijkste van de Verenigde Staten. Louisiana is vlak en dicht begroeid, moerassig aan de kust. Het hoogste punt van de staat is maar 163 meter hoog en staat bekend als Driskoll Mountain. Het laagste punt van de staat is New Orleans met anderhalve meter. De belangrijkste rivier van de staat is de Mississippi River. Louisiana is ook een toeristenstaat en heeft dit onder meer te danken aan het kloppende hart, New Orleans, dat jaarlijks gigantische bezoekersaantallen trekt. In augustus 2005 kwam New Orleans vaak in het nieuws doordat de stad zwaar getroffen werd door de orkaan Katrina. Enkele dijken begaven het en water stroomde naar de onder de zeespiegel liggende stad. Als gevolg hiervan stond zowat de gehele stad onder water. Eerder werden honderdduizenden mensen uit de stadgeëvacueerd. Door de orkaan vielen tenminste honderden doden. Ondanks de grootschalige evacuatie voor de komst van de orkaan verbleven nog vele (arme) mensen in de stad. Door de overstroming, ontbreken van electriciteit, gebreken aan voedsel en water bleek de stad voor een tijd niet leefbaar en moest iedereen de stad verlaten.

Geografie
Louisiana is een vrij vlakke staat met veel bossen en wouden en maakt deel uit van de kustvlakte langs de Golf van Mexico en van het stroomgebied van de Mississippi. Ongeveer 50% van de oppervlakte wordt ingenomen door de kustmoerassen en de lage landen langs de rivier. Er zijn vele meren: zouthoudende inhammen langs de kust, zoals Lake Pontchartrain (ten noorden van New Orleans), Lake Maurepas en Lake Sabine en een aantal meren in de omgeving van de Red River (Grass, Black, Bistineau, Catahoula en Cannisia Lake). De waterwegen hebben een totale lengte van bijna 8000 kilometer: de Pearl River is de enige grote rivier die niet bevaarbaar is.

Hoofdstad
Baton Rouge is sinds 1849 de hoofdstad van Louisiana - voordien was dat New Orleans. Baton Rouge ligt aan de Mississippi en dankt haar naam aan de indianen, die een in bloedgedrenkte paal in de grond staken om zo hun gebied af te bakenen. In Baton Rouge zijn twee universiteiten te vinden: de Louisiana State University en de Southern University. Het State Capitol building is het hoogste State Capitol building in de Verenigde Staten. Het gebouw heeft een hoogte van 450 feet (140 meter). Tegenwoordig is Baton Rouge de vijfde havenstad in de Verenigde Staten en staat bekend om het nachtleven dat hier 24 uur per dag doorgaat. Je vindt hier landhuizen van de voormalige plantage-eigenaren. Nadat je de talrijke plantages hebt bezocht, kan je het Rural Life Museum ontdekken. Dit museum geeft een beeld van het alledaagse leven van de slaven. Baton Rouge is ook de ideale uitvalsbasis om een Swamp Tour te maken: een tocht in de moerassen waar de specifieke flora en fauna kan bewonderd worden.

Bezienswaardigheden & attracties
De belangrijkste toeristische trekpleister van Louisiana is New Orleans, waar veel te doen is. Bezienswaardigheden rond New Orleans zijn ook divers: zo kan je een moerastour maken waarbij je alligators en reigers ziet of een Mississippi River Plantationstour. Verder kan je diverse plaatsen gaan bekijken zoals Lafayette. Dit is een rustig plaatsje zonder levend centrum, maar als je de moerassen wilt verkennen ben je hier op de juiste plaats. In het centrum van deze stad staat de St. John's Cathedral met de oude begraafplaats waar de stichter van de stad, Jean Mouton, begraven ligt. Ook zijn de oude plantages in de omgeving van Baton Rouge een aanrader.

Klimaat
De staat heeft een gelijkmatig subtropisch klimaat, dus vooral in de zomermaanden hoge temperaturen, een hoge luchtvochtigheidsgraad en aardig wat regen. De lente en herfst zijn de prettigste periodes om naar Louisiana te gaan. Gemiddeld eens in de 4 a 5 jaar wordt de kust getroffen door orkanen.

Vlag LouisianaHoney Island SwampNew OrleansLafayette