Neem contact met ons op:

085-6255920
info@usatours.nl

Logo SGR Logo Calamiteitenfonds
Waterval Yosemite National ParkAlcatraz gevangenisCadillac RanchLas VegasMorning Glory Pool - Yellowstone National ParkUitzicht IdahoLincoln MemorialSt PaulNiagara FallsFreedom TrailCountry Music Hall of FamePortlandCentral ParkMonument ValleyStrand FloridaSeattleBryce Canyon National ParkDurangoGlacier Bay National ParkCrater Lake National ParkMount RushmoreBadlands National Park

Montana

Hoofdstad: Helena
Grootste stad: Billings
Afkorting: MT
Bijnaam: Treasure State
Oppervlakte (land): 376.980 km2
Bevolking: ca. 950.000
Tijdszone: Mountain Standard Time

Algemene informatie
Montana is de op drie na grootste staat van de VS en een van de dunst bevolkte staten. De naam is afgeleid van het Spaanse woord voor 'berg', maar met een gemiddelde hoogte van 1040 meter is het weer een van de laagst gelegen staten rond de Rocky Mountains. Montana grenst in het oosten aan North en South Dakota, in het zuiden aan Wyoming, in het noorden aan de Canadese grens en in het westen aan Idaho. Het westen van de staat is onderdeel van de Rocky Mountains, het oosten van de Great Plains. In dat gebied zijn dus ook veel rollende heuvels en open landschappen te vinden, met kilometers gele graan dat verbouwd wordt op de boerderijen. De meeste blanke inwoners van Montana komen oorspronkelijk uit West Europa, voornamelijk Groot Brittannië, Ierland, Duitsland, Nederland, Frankrijk en de Scandinacische landen. Daarnaast zijn er 7 indianenreservaten in de staat, waardoor ongeveer 5% van de bevolking van de staat indiaans is. Montana heeft veel te bieden voor liefhebbers van de open en weidse landschappen van Amerika en de onbedorven natuur.

Geografie
Montana heeft geografisch gezien twee radicaal verschillende gezichten. In het westen liggen bergen, in het oosten honderden kilometers vlakten, prairie. De oostzijde is zo droog dat hij alleen geschikt is voor veeteelt. In de zuidoosthoek begint een barre, verlaten rotswereld, de Badlands. Naar het westen toe stijgt de bodem geleidelijk en gaat over in de Rocky Mountains. In het zuidwesten bevindt zich bij de grens met Wyoming (Yellowstone National Park) het hoogste punt van de staat (Granite Peak, 3917 meter). Tussen de Rocky Mountains en de  Bitterrootketen in het uiterste westen ligt een reeks tamelijk brede valleien. De staat ligt boven op de Continental Divide, de regenscheiding. Ten westen van de Rockies gaat het water naar de Pacific, ten oosten naar de Golf van Mexico. Hier ontspringen zowel de machtige Columbia River als de lange Missouri.

Hoofdstad
Helena is de hoofdstad van Montana en werd gesticht in 1864 nadat in de omgeving goud was gevonden. Helena heeft een prachtige historic society met veel informatie over de geschiedenis van de staat.

Glacier National Park
Glacier National Park ligt in het noordwesten van de staat Montana en werd in 1910 opgericht. Het grenst aan het Canadese Waterton Lakes National Park dat in het zuidwesten van de staat Alberta ligt. Samen vormen deze twee parken het Waterton Glacier International Peace Park. Glacier National Park is een spectaculair mooi ongerept natuurgebied met gletsjers waarvan  Grinnell Glacier de grootste is met ruwe bergpieken, vele meren en watervallen, weelderige bossen en weides met prachtige bloemen. Er komen veel dieren voor, zoals bevers, otters, berggeiten, dikhoornschapen en elanden. Ook is het park een van de laatste gebieden in de USA waar de enorme en krachtige grizzlybeer nog in het wild voorkomt. Deze beer heeft in de afgelopen jaren menig bezoeker die door het park trok verminkt of gedood. Dit is dan ook de reden waarom mensen die gaan trekken in het park belletjes vastbinden aan hun kleding. Tijdens de laatste ijstijd hebben enorme gletsjers, soms wel bijna een kilometer dik, delen van de Rocky Mountains weggeschuurd. Daardoor werden diepe valleien en scherpe bergranden gevormd. Aan het einden van de ijstijd begonnen de lager gelegen gletsjers te smelten en vormden zich grote bergmeren op de plaatsen waar zich eerst gletsjers bevonden.

Bezienswaardigheden & attracties
Een van de natuurlijke bezienswaardigheden is het Glacier National Park, de State Parks of National Forests, zoals Bitterroot National Forest. Historische bezienswaardigheden zijn onder meer Little Bighorn National Monument en Big Hole National Battlefield. Op dit slagveld werden de troepen van generaal Custer in 1876 door de Cheyenne en Sioux indianen verslagen. De hoofdstad Helena heeft een prachtig Montana Historical Society Museum. Ook met veel werk van de cowboyschilder Charles M. Russel. De stad Butte heeft zijn oude, indertijd ruige uitgaanscentrum, aardig gerestaureerd. Ook een bezichtiging van de grote rijkeluishuizen is de moeite waard. Het Mineral Mining Museum en het World Museum of Mining herinneren aan de glorietijden. Verder is er nog de spectaculaire 'Going to the Sun road', befaamd als een van de allermooiste landschapsroutes in Noord Amerika, verbindt het oostelijk deel van het Glacier National Park met het westelijk deel via de Continental Divide (de lijn langs de centrale toppen van de Rocky Mountains die als waterscheiding tussen de westwaarts en oostwaarts stromende rivieren fungeert): de passage ligt in de Logan Pass op een hoogte van 2031 meter. De Going to the Sun road is 82 kilometer lang en begint aan de voet van de West Glacier bij de westelijke toegang tot het park. Hiervandaan slingert hij zich door het fraaie berglandschap in het Glacier National Park naar het St. Mary visitor center bij het St. Mary Lake waar hij aansluit op US Highway 89.

Klimaat
De Rocky Mountains delen Montana in twee klimatologisch verschillende gebieden. Het westen, beschermd door het gebergte, heeft een tamelijk gelijkmatige temperatuur met grote neerslag. Het halfdroge oosten staat bloot aan de felle en koude winden uit Canada. De zomers zijn plezierig met warme dagen en koele nachten. 's Winters is het er geen pretje. Het kan stevig vriezen en de wind uit het noorden kan maandenland aanhouden en voor ondraaglijke kou en isolement zorgen.

Vlag MontanaHelenaGlacier National ParkGlacier National Park