Neem contact met ons op:

085-6255920
info@usatours.nl

Logo SGR Logo Calamiteitenfonds
Freedom TrailWaterval Yosemite National ParkPortlandMount RushmoreBryce Canyon National ParkBadlands National ParkCountry Music Hall of FameMonument ValleyCadillac RanchLincoln MemorialSeattleSt PaulAlcatraz gevangenisDurangoUitzicht IdahoCrater Lake National ParkMorning Glory Pool - Yellowstone National ParkNiagara FallsStrand FloridaCentral ParkLas VegasGlacier Bay National Park

Nevada

Hoofdstad: Carson City
Grootste stad: Las Vegas
Afkorting: NV
Bijnaam: Silver State
Oppervlakte (land): 284.449 km2
Bevolking: ca. 2.350.000
Tijdszons: Pacific Standard Time

Algemene informatie
Nevada is gelegen in het zuidwesten en grenst in het noorden aan Oregon en Idaho, in het oosten aan Utah en Arizona en in het zuiden en westen aan California. Nevada is in de VS de staat met de meeste bergen, de droogste staat, snelstgroeiende staat en meest bewoonde staat. Alleen in Las Vegas, Reno en omstreken woont 80% van het aantal inwoners van Nevada. De voornaamste economische activiteit van Nevada omvat het toerisme en alle verbonden activiteiten. Nevada is erg in trek bij de toeristen, voor de meeste bezoekers is Las Vegas de grooste attractie, voor anderen is dat juist de plaats om te vermijden. Nevada bestaat uit vooral heel veel woestijn, die is authentiek en biedt de bezoeker een ruwe en interessante natuur.

Geografie
Nevada bestaat uit woestijn en bergachtiggebied. Vrijwel geheel Nevada maakt deel uit van het Great Basin. Deze hoogvlakte wordt in Nevada door talrijke, merendeels van noord naar zuid lopende bergketens onderbroken. Het hoogste punt van de staat (Boundary Peak; 4007m) bevindt zich in de White Mountains, die een uitloper vormen van de Sierra Nevada. Het laagste punt (143m) ligt op de plaats waar de Colorado River Nevada verlaat. Het woestijngebied van de staat omvat een vrij omvangrijke strook in het noordwesten (Black Rock Desert, Granite Creek Desert, Smoke Creek Desert) en enkele verspreid liggende zout- en alkaliwoestijnen (flats). Behalve in het uiterste noordoosten, waar riviertjes afwateren op Snake River in de buurtstaat Idaho, en in het zuidoosten waar dat gebeurd op de Colorado River, verdwijnen de rivieren in deze staat hetzij door uitdroging, hetzij door uitmonging in afvoerloze, zoute meren; de belangrijkste zijn de Humboldt, Carson en Walker River. Het grootste natuurlijke meer van de staat is Pyramid Lake (50km lang, 8-20km breed), ten noordoosten van Reno. In de zuidoosthoek van de staat ligt het enorme stuwmeer Lake Mead (Hooverdam).

Hoofdstad
Carson City is de hoofdstad van Nevada. De ligging is in het noordwesten van de staat en gesticht in 1851 in de tijd dat de mijnbouw in Nevada floreerde. In het geval van Carson City betrof dat de inmiddels uitgeputte zilvermijnen. De stad werd genoemd naar de ontdekkingsreiziger Kit Carson. Carson City is klein, maar heeft een aantal elegante gebouwen, en uitstekende historische musea, zoals The Nevada State Museum. Dit museum is gehuisvest in de vroegere Munt Carson en behandeld de geologie en biologie van de Grote Woestijn van het Basin. Verder kun je in de buurt wintersporten en er zijn een aantal casino's aanwezig.

Great Basin National Park
Great Basin National Park ligt in het noordelijk deel van Nevada vlakbij de staatsgrens van Utah. In 1986 kreeg dit park zijn status. Het park is een groot natuurgebied met als voornaamste kenmerk enkele bergketens, van elkaar gescheiden door langwerpige, evenwijdig lopende dalen van noord naar zuid. Talloze druipsteengrotten, die vroeger bekend stonden als Lehman Caves National Monument, en oude pijnboombossen behoren tot de bezienswaardigheden van dit park. Het park heeft zijn naam Great Basin te danken aan een groot gebied dat zich uitstrekt van de Wasatch Mountains in Utah tot de Sierra Nevada Mountains Range in California. Al het regenwater dat in dit gebied valt wordt opgeslagen in enorme grondwaterbekkens of verdampt weer in de atmosfeer. Een deel van het park is een woestijngebied, op de hoge Wheeler Park komt (het restant) van een gletsjer voor, er veel mooie bloemen. Enkele bijzondere diersoorten die hier voorkomen zijn het muildierhert, de steenarend, prairiewolf en poema.

Bezienswaardigheden en attracties
De bekendste toeristische attractie/stad van Nevada is het gokwalhalla, Las Vegas, wat zich midden in de woestijn bevindt. Voor de natuur zit je wel goed in Nevada: Ruby Mountains, Lamoille Canyon, Lake Mead, Hoover Dam, Lake Tahoe, Ruby Lake National Wildlife Refuge, Humboldt National Forest, Valley of Fire State Park, Toiyabe National Forest en natuurlijk het Great Basin National Park. De historische bezienswaardigheden zijn onder andere de diverse spookstadjes, zoals Midas en Tuscarora, die herinneren aan de pionierstijd die begon met de Goldrush. Er zijn verschillende museua in Nevada: The North Eastern Nevada Museum, Madame Tussaud en Western Folklife Center. Daarnaast is er een Gold Mine Tour. Ook voor de avontuurlijke mensen zijn er genoeg attracties, enkele voorbeelden zijn: Summit Raceway, ijsvissen, toeren in de berglandschappen en de wilde dieren bewonderen. Voor kinderen zijn er themaparken zoals MGM Grand en Gand Slam Canyon.

Klimaat
Het klimaat dankt Nevada aan zijn ligging in de regenschaduw van de grote Sierra Nevada, in het oosten van California en heeft het droogste klimaat van de Verenigde Staten. Nevada heeft een landklimaat, met hete zomers en strenge winters. De temperaturen in het noorden en zuiden verschillen veel van elkaar. Het verschil ligt rond de 10 graden Celsius. Ook kunnen de verschillen tussen dag- en nachttemperaturen behoorlijk extreem zijn. De gemiddelde hoeveelheid neerslag per jaar bedraagt te Reno 200 mm, in het droogste gebied, het zuidwesten, 25 mm.

Vlag NevadaGreat Basin National ParkHoover DamLas VegasSmoke Creek Desert