Neem contact met ons op:

085-6255920
info@usatours.nl

Logo SGR Logo Calamiteitenfonds
DurangoStrand FloridaLas VegasLincoln MemorialGlacier Bay National ParkMorning Glory Pool - Yellowstone National ParkCrater Lake National ParkCountry Music Hall of FameMonument ValleySt PaulFreedom TrailMount RushmoreBryce Canyon National ParkPortlandSeattleCadillac RanchCentral ParkWaterval Yosemite National ParkAlcatraz gevangenisNiagara FallsBadlands National ParkUitzicht Idaho

New Hampshire

Hoofdstad: Concord
Grootste stad: Manchester
Afkorting: NH
Bijnaam: Granite State
Oppervlakte (land): 23.277 km2
Bevolking: ca 1.300.000
Tijdszone: Eastern Standard Time

Algemene informatie
New Hampshire is een staat in het noordoosten. In het noorden grenst New Hampshire aan het Canadese Quebec, in het oosten aan Maine en de Atlantische Oceaan, in het zuiden aan Massachusetts en in het westen aan de Connecticut River die de scheiding vormt tussen New Hampshire en Vermont. Van noord naar zuid is de afstand 290 kilometer en van oost naar west ongeveer 160 kilometer. New Hampshire dankt zijn bijnaam, Granite State, aan de vroeger belangrijke granietwinning die op het grondgebied staan. Het meest bevolkt is het zuidelijk deel van de staat. Concord is de hoofdstad. De staat behoort tot de regio die bekend staat als New England, met een mooie natuur, en is van de zes daartoe behorende staten de meest bergachtige. De staat heeft een landelijk karakter met zijn dichte bebossing en kleine stadjes en dorpjes. In de herfst zijn de kleuren ook hier spectaculair. Verder is de staatbedekt met bossen, heeft talloze meren en dezelfde kleinschaligheid die andere New England staten ontbreekt. 

Geografie
New Hampshire heeft een uitgesproken bergachtig karakter, dit zijn voornamelijk voortzettingen van de Appalachen. De belangrijkste keren wordt gevormd door de White Mountains in het midden van de staat. Hier ligt ook het hoogste punt: Mount Washington (1917 meter). Verder is het overgrote deel van de staat bedekt met dennen, sparren, berken en eiken. Voornamelijk de gebieden die aan Vermont en Canada grenzen zijn dicht bebost. De New England Uplands in het zuidoosten gaan over in een kustvlakte. De kustlijn van New Hampshire is maar 30 kilometer lang en daar kom je alleen op weg van Massachusetts naar Maine. Voor de kust liggen negen eilandjes van graniet waarop niets groeit, de Isles of Shoals. Er zijn vijf grote rivieren. De afwatering van het westen gebeurt door de langste, de Connecticut. Belangrijker is de Merrimack, stroomopwaarts tot Concord gekanaliseerd. Behalve door de Merrimack wordt het zuiden gewaterd door de Piscataqua en haar zijrivier de Cocheco. De Androscoggin zorgt voor de afwatering van het noordoosten. Van de meer dan 1300 meren is Lake Winnipesaukee (180 km2) de grootste.

Hoofdstad
Concord is de hoofdstad van New Hampshire en ligt aan de Merrimack River. Het is een kleine plaats waar het staatsbestuur vrijwel de enige bezigheid vormt. De binnenstad bestaat eigenlijk alleen maar uit een straat, Main Street, waar ook het parlementsgebouw van de staat New Hampshire aan ligt, het State House.

Bezienswaaridgheden & attracties
Natuurschoon is de grootste trekpleister van New Hampshire. Te noemen zijn de stranden bij Hampton Beach, het merengebied met Lake Winnipesaukee en de White Mountains aan de oostkant van de staat. In de White Mountains ligt de ruim tweeduizend meter hoge Mount Washington. Hoewel die hoogte niet opvallend is staat de berg bekend om het extreme weer dat hij veroorzaakt. Met de Cog Railway, een oud tandrad trein, kan je op de top van de berg komen die uitzicht biedt op een reeks bergen die naar presidenten zijn genoemd, de Presidential Range. Ook zijn de staatsparken Franconia Notch en Crawford Notch het te noemen waard en Isles of Shoals, de negen eilandjes voor de kust. In de ruige Green Mountains in het noorden van de staat kan stevig gewandeld worden. Verder heeft New Hampshire en uitgebreide ski industrie.

Klimaat
New Hampshire heeft gematigd warme zomers, strenge winters.

Vlag New HampshireIsle of ShoalsLake Winnipesaukee