Neem contact met ons op:

085-6255920
info@usatours.nl

Logo SGR Logo Calamiteitenfonds
Mount RushmoreSeattleFreedom TrailMorning Glory Pool - Yellowstone National ParkLas VegasCountry Music Hall of FameMonument ValleyAlcatraz gevangenisCadillac RanchWaterval Yosemite National ParkDurangoBryce Canyon National ParkGlacier Bay National ParkLincoln MemorialUitzicht IdahoStrand FloridaPortlandNiagara FallsCentral ParkSt PaulBadlands National ParkCrater Lake National Park

New Mexico

Hoofdstad: Santa Fe
Grootste stad: Albuquerque
Afkorting: NM
Bijnaam: Land of Enchantment
Oppervlakte (land): 314.312 km2
Bevolking: ca. 1.900.000
Tijdszone: Mountain Standard Time

Algemene informatie
New Mexico ligt in het zuiden van de Verenigde Staten en grenst in het noorden aan Colorado, in het oosten aan Oklahoma en Texas, in het zuiden aan de Mexicaanse grens en in het westen aan Arizona. Het punt waar de grenzen van de laatste drie kruisen Four Corners. Van noord naar zuid is de afstand 629 kilometer en van oost naar west 553 kilometer. De hoofdstad is Snata Fe. New Mexico ligt altijd een beetje in de schaduw van zijn buren Arizona en Texas. Arizona is een veel grotere toeristenbestemming en Texas telt door zijn enorme omvang gewoon zwaarder mee. Toch heeft New Mexico een rijke traditie en indrukwekkende natuur. Het droge, warme, klimaat en de relatief relaxte leefwijze hebben de laatste decennia veel mensen aangetrokken. Santa Fe en Albuquerque zijn de bekendste plaatsen maar er valt voor de geïnteresseerde bezoekers veel te ontdekken.

Geografie
New Mexico bestaat uit hoofdzakelijk bergachtig gebied met in het centrale noordelijke gebied de uitlopers van de Rocky Mountains. Hier ligt het hoogste punt van de staat, Wheeler Paek (4011 meter). Het noordwesten is onderdeel van het Coloradoplateau. Dit is een hoogvlakte met diverse mesa's, zandsteenformaties, hoge klippen, diepe canyons en dalen. Het oostelijk deel maakt deel uit van de Great Plains met uitgestrekte vlakten, diepe canyons, bergen en mesa's (tafelbergen). Tot de belangrijkste rivieren in dit deel behoren de Pecos en Canadian River. Deze rivieren voeden ook nog eens verschillende stuwmeren. Het midden en zuidwesten worden gevormd door het Basin and Range Region, bergketens en brede woestijnvlakten. Het zuiden van New Mexico behoort tot de allerdroogste gebieden van heel Noord Amerika. Door deze zeer gevarieerde en verschillende hoogten is er een duidelijk onderscheid te maken in de vegetatie. De koele berghellingen zijn voornamelijk met naaldbomen bedekt maar in het zuiden van de staat vormen cactussen de belangrijkste vegetatie. Naar het noorden toe lopen de Great Plains langzaam maar zeker over in de Rocky Mountains. In deze overloop bevindt zich ook Wheeler Peak. De rivier Rio Grande is de grootste en langste rivier van New Mexico en deelt de staat in twee delen. Hij ontstaat in Colorado en loopt door het hart van de staat langs de stad Albuquerque. Vandaar stroomt hij in zuidwestelijke richting om de natuurlijke grens te vormen tussen de staat Texas en Mexico. Bij Brownsville (Texas) en Matamoros (Mexico) stort de Rio Grande in de Golf van Mexico. Over het land verspreid liggen talrijke gedoofde vulkanen.

Hoofdstad
Santa Fe is de hoofdstad van de staat New Mexico en is een mooie en plezierige stad. Er is veel te doen. De Plaza is het centrum waar ook de handelaars in sieraden hun waren uitstallen. In Santa Fe zijn veel musea en kunstwinkels. Ook de oude missie en State Capitol zijn interessant.

Carlsbad Caverns National Park
Carlsbad Caverns National Park ligt in het zuidoosten van New Mexico en is een van de meest uitgestrekte en mooiste grottenstelsels ter wereld. Er zijn inmiddels meet dan 100 verschillende grotten in kaart gebracht. Daaronder bevindt zich The Big Room, de grootste ondergrondse ruimte ter wereld. De vele grotten en kamers zijn gedecoreerd met uitzonderlijk mooie druipsteenformaties. In de grotten zijn een aantal trails aangelegd waar het publiek een deel van het grottenstelsel kan bezoeken. Het park ligt in de Chihuahuan Desert aan de noordelijke flank van de Guadalupe Mountains. De grotten, met prachtige druipsteenformaties, ontstonden ruim zestig miljoen jaar geleden. Het grondwater tastte het kalksteen aan. Hier zijn stalagmieten en slsgtieten een lust voor het oog. Echter boven de grond is het park al even bewonderenswaardig als eronder. Het landschap is een rotsachtig gebied met cactussen en heuvelruggen. Het vlakke terrein aan de voet van de bergen staat vol met struiken die tegen de droogte kunnen. In de aanwezige canyons zijn de wilg, eik en zwarte walnoot veel geziene boomsoorten. De grotten van het park zijn dagelijks geopend maar de openingstijden zijn afhankelijk van het seizoen. In de grotten is het goed verlicht. Bij een bezoek is het meenemen van trui of jas geen overbodige luxe.

Bezienswaardigheden & attracties
New Mexico heeft vele bezienswaardigheden op verschillende gebieden. Een bezoek aan een van de steden, zoals Santa Fe, met zijn musea en kunstgalerieën of Taos, een stad die uit drie delen bestaat, de Spaanse nederzetting, de pueblo en de ranchos de Taos. De pueblo van opeen gestapelde huizen is het bekendste. Albuquerque is een uit zijn voegen gegroeide oude Spaanse nederzetting. Voor natuurliefhebbers zijn er ook volop mogelijkheden. Natuurlijk het Carlsbad Caverns National Park of White Sands National Monument dat bestaat uit soms wel twintig meter hoge gipsduinen, die bewegen met het weer (wind). Vlakbij ligt het Valley of Fires State Park waar pikzwarte lavavelden een woestijn doen ontstaan. Verder kan je bezoeken: El Maipais National Monument, Sangre de Cristo bergketen, Four Corners (Arizona, Utah, New Meico en Colorado), Red Rock State Park, de adobe bouwwerken in de pueblo's rond Albuquerque en Taos en het International Ufo Museum & Research Center in Roswell, waar volgens de beweringen van ooggetuigen in 1947 een ufo neergestort zou zijn.

Klimaat
De staat heeft een zuidelijk woestijnklimaat met zeer warme, zeer droge, zomers met vrij grote verschillen in temperatuur tussen dag en  nacht. De winters zijn koel maar niet koud. Neerslag alleen in voor- en najaar.

Vlag New MexicoSanta Fe New MexicoCarlsbad Caverns National ParkTaos PuebloRio Grande River