Neem contact met ons op:

085-6255920
info@usatours.nl

Logo SGR Logo Calamiteitenfonds
Cadillac RanchLas VegasMount RushmoreFreedom TrailLincoln MemorialStrand FloridaAlcatraz gevangenisCrater Lake National ParkGlacier Bay National ParkBadlands National ParkCountry Music Hall of FamePortlandDurangoNiagara FallsCentral ParkMonument ValleyWaterval Yosemite National ParkSeattleMorning Glory Pool - Yellowstone National ParkUitzicht IdahoSt PaulBryce Canyon National Park

New York

Hoofdstad: Albany
Grootste stad: New York City
Afkorting: NY
Bijnaam: Empire State
Oppervlakte (land): 122.284 km2
Bevolking: ca. 19.250.000
Tijdszone: Eastern Standard Time

Algemene informatie
De staat New York ligt in het oosten van de Verenigde Staten en grenst in het noorden aan de Canadese grens, in het oosten aan Vermont, Massachusetts, Connecticut en de Atlantische Oceaan, in het zuiden aan New Jersey en Pennsylvania en in het westen aan Pennsylvania en de Canadese grens. Van noord naar zuid is de afstand 499 kilometer en van oost naar west 518 kilometer op het breedste punt. Vele onder ons denken dat New York City de hoofdstad van New York is maar niets is minder waar. De hoofdstad is namelijk Albany. Het is een bijzonder mooie staat met bossen, meren, heuvels, dalen en vlakten. Ruim 80% van de New Yorkers woont in een van de zes grote steden (New York City, Albany, Utica, Syracuse, Rochester en Buffalo) waardoor er veel open ruimte en mooie natuur te vinden is. New York is de allerbelangrijkste industriestaat van de Verenigde Staten en wordt mede daarom gezien als het financiële en commerciële centrum van de USA. Het gebied dat nu de staat New York omvat werd als eerste gekoloniseerd door Nederlanders, die rond 1625 Fort Nassau (nu Albany) en Nieuw-Amsterdam stichtten. Ze maakten hierbij gebruik van de diensten van een Brit, Henry Hudson, naar wie tegenwoordig de Hudson River is vernoemd. Ook kochten ze het eiland Manhattan van de indianen voor minder dan 25 dollar. Er waren echter te weinig Nederlanders om de groeiende Britse populatie rondom Nieuw-Nederland het hoofd te kunnen bieden. Toen de Britse vloot in 1664 de haven invaarde, kon dit het gebied dan ook zonder slag of stoot overnemen van Gouverneur Peter Stuyvesant. Ze hernoemden Nieuw-Amsterdam meteen New York. Na de oorlog groeide de staat vrolijk verder en tegen 1810 was het de dichtstbevolkte staat in de Verenigde Staten als ook het industriële en handelscentrum van het land. De meeste bedrijvigheid concentreerde zich echter rond New York City in het zuidoostelijke puntje van de staat, waardoor er een soort concurrentie tussen de rest van de staat, 'Upstate New York', en de stad ontwikkelde. Deze concurrentie houdt tot vandaag de dag aan, zij het in mindere mate dan vroeger. Veel Upstaters willen echter maar al te graag bewijzen dat NYC niet het enige deel is dat iets te bieden heeft. De meeste mensen denken bij New York meestal ook aan de stad met dezelfde naam, maar er is in de staat nog veel meer interessants te vinden. In de staat zijn nog veel herinneringen aan de Nederlanders te vinden. In NYC zijn er o.a. de Holland Tunnel, de stad Orange en natuurlijk Brooklyn en Harlem, afgeleid van de Nederlandse steden Breukelen en Haarlem.

Geografie
De staat is zeer onregelmatig gevormd. Normaal gesproken wordt de staat in twee duidelijke te onderscheide delen verdeeld. Het eerste deel is het gebied om New York City heen: de zogenaamde New York Metropolitan Area en het tweede deel is de rest van de staat wat wordt aangeduid als Upstate New York. Maar men kan de staat ook in drie verschillende landstreken verdelen, namelijk de Adirondack Mountains, het Appalachian Plateau en de Lowland Region. De Adirondack Mountains liggen in het noordoosten van de staat en beslaan het grootste deel van het noordoosten van New York. Hier ligt ook het hoogste punt van de staat: Mount Marcy (1629m). Deze bergen zijn voor het overgrote deel bebost. Het grootste deel van de staat wordt in beslag genomen door het Appalachian Plateau. Het westelijk en zuidelijk deel van de staat behoren tot dit laatsgenoemde land. Het bestaat uit hoogland met volgende heuvels. Het oostelijk deel van dit plateau zijn de Catskill Mountains: een woest en ruig gebied met steile hellingen en smalle dalen. Het oosten van New York wordt gezien als de Lowland Region. Ook een deel van het zuiden hoort hierbij. Laagvlakten en rivierdalen zijn hier het decor. Long Island ligt ten zuiden van New York City en steekt in de Atlantische Oceaan. Het eiland is 190 kilometer lang en heeft veel recreatiemogelijkheden en mooie stranden. In de staat liggen meer dan 8000 meren verspreid. De belangrijkste zijn Lake Erie, Lake Ontario en Lake Champlain. De belangrijkste rivier is de Hudson die in de staat ontspringt en bij de stad New York in de Atlantische Oceaan stroomt.

Hoofdstad
Albany is de hoofdstad van de staat New York. Albany ligt in het oosten van de staat, ten noorden van de stad New York, op de plaats waar de rivieren Mohawk en Hudson bij elkaar komen. Een deel van de State University of New York is hier gevestigd. Albany werd in 1624 door de Republiek der zeven Verenigde Nederlanden gesticht als Fort Oranje, ter vervanging van Fort Nassau dat in 1615 gesticht was. Feitelijk ontstond de stad in 1647 nabij het fort: de stad werd toen tot Beverwijck gedoopt en was de tweede stad van Nieuw-Nederland na Nieuw-Amsterdam. De stichter was Brant van Slichtenhorst. In 1660 telde de stad 1050 inwoners. De twee belangrijkste straten in de stad heetten de Handelaersstraet (nu Broadway) en de Jonckheerstraet (nu State Street). Om de stad bevond zich een ring van houten palissaden. In 1664 veroverden de Engelsen het gebied. Ze doopten het fort om in Albany, ter ere van de Hertog van York en Albany, de latere koning Jacobus II van Engeland (schoonvader van Willem III). In 1797 werd Albany de hoofdstad van de staat New York. Albany is een stadje met een rijke geschiedenis en architectuur die je terug kunt vinden in onder andere het Albany Heritage Area Visitor Center en New York State Museum.

Bezienswaardigheden & attracties
Deze staat heeft voor iedereen wel wat te bieden. New York City is natuurlijk een stad waar je geweest moet zijn, met eigenlijk te veel bezienswaardigheden om op te noemen. Breng een bezoek aan het wereldberoemde Vrijheidsbeeld, geniet van de schitterende schilderijen in het Metropolitan Museum of Art, geniet van het uitzicht als je in het Empire State Building bent of haal je kennis op in het Solomon R. Guggenheim Museum. Van boottochten tot parken, er is alles in New York. Central Park bijvoorbeeld, hier kan men genieten van talloze activiteiten als wandelen, hardlopen, rolschaatsen, fietsen, zwemmen, picknicken of een roeiboot huren. Het gebrek aan nationale parken in New York komt vooral omdat het zo'n oude staat is. De natuurgebieden die er zijn kunnen daardoor niet voldoen aan de strikte standaarden. Maar er is wel heel wat natuurschoon te bewonderen. Voorbeelden van mooie natuurgebieden zijn de Niagara Falls in het uiterste noorden van de staat en de Adirondack Mountains in het oosten van de staat. Dit gebied, waar de hoogste berg ruim 1600 meter de hoogte in stijgt, is door de staat grotendeels als natuurpark aangemerkt. New York heeft diverse attractieparken, zoals Six Flags Darien Lake en The Great Escape.

Klimaat
In New York heeft men te maken met grote klimaat verschillen. Ze hebben warme, droge zomers en koude, natte winters. 's Winters is het vooral in de bergen erg koud en komen in de omgeving van de Great Lakes zware sneeuwstormen voor. New York City is in de zomer erg warm en benauwd. De prettigste tijd van het jaar is dan ook het voor- en najaar.

Vlag New YorkNiagara FallsNew York CityState Capitol AlbanyKaaterskill Falls Catskill MountainsAdirondack Mountains