Neem contact met ons op:

085-6255920
info@usatours.nl

Logo SGR Logo Calamiteitenfonds
Strand FloridaMount RushmoreCentral ParkCadillac RanchPortlandBryce Canyon National ParkCountry Music Hall of FameFreedom TrailNiagara FallsMorning Glory Pool - Yellowstone National ParkLincoln MemorialCrater Lake National ParkDurangoMonument ValleyLas VegasWaterval Yosemite National ParkSt PaulAlcatraz gevangenisUitzicht IdahoBadlands National ParkSeattleGlacier Bay National Park

North Carolina

Hoofdstad: Raleigh
Grootste stad: Charlotte
Afkorting: NC
Bijnaam: Tar Heel State
Oppervlakte (land): 126.161 km2
Bevolking: ca. 8.600.000
Tijdszone: Eastern Standard Time

Algemene informatie
North Carolina ligt in het oosten van de VS en grenst in het noorden aan Virginia, in het oosten aan de Atlantische Oceaan, in het zuiden aan South Carolina en Georgia en in het westen aan Tennessee. North Carolina is qua natuur veel interessanter dan men meestal denkt.

Geografie
North Carolina kan in drie gebieden verdeeld worden: de kustvlakten, de Piedmont Region en de Blue Ridge Mountains. Talrijke diepe inhammen bepalen de kustlijn van de staat. In het oostelijk deel van de kustvlakte is het vlak en moerassig. Een groot deel van de Great Dismal Swamp, die zich tot in Virginia uitstrekt, is hier te vinden. Ook zijn hier vele meren en meertjes te vinden. Voor de kust liggen de prachtige Outer Banks, een rij eilanden welke met enige fantasie verglijkbaar zijn met de Waddeneilanden. Het westelijk deel van de kustvlakte heeft ontzettend vruchtbare bodem waardoor het tot de beste landbouwgronden van de staat mag worden gerekend. Achter de kustvlakte strekt zich het Piedmont plateau uit. Het is een golvende hoogvlakte met talloze meren, meertjes en rivieren. De grootste steden liggen in dit gebied. Het westelijk deel van de staat bestaat uit een berglandschap (Blue Ridge Mountains, Great Smoky Mountains, beide deel uitmakend van de Appalachen), dat naar de grens met Tennessee toe steeds in hoogte toeneemt. De hoogste berg van North Carolina, en het oosten van de Verenigde Staten, is hier te vinden: Mount Mitchell (2037 meter). De meeste rivieren stromen naar de Atlantische Oceaan. Enkele op de Blue Ridge Mountain ontspringende rivieren behoren tot het stroomgebied van de Mississippi.

Hoofdstad
Raleigh is de hoofdstad van North Carolina en wordt ook wel 'City of Oaks' genoemd vanwege de vele oak (eik) bomen. De steden Raleigh, Durham en Chapil Hill staan bekend als Research Triangle, een van de beste plaatsen in Amerika om te leven en te werken. Tot de belangrijkste bezienswaardigheden behoort Executive Mansion, sinds 1890 het huis van de gouverneur van North Carolina. Dit huis gebouwd met klei, zandsteen en marmer is een hommage aan de aarde waaruit de drie materialen zijn gehaald. Ook het Capitol gebouw, daterend uit 1840 en gebouwd in Griekse stijl, is een bezoek waard. Andere toeristische attracties zijn het Moore Square Park met de vele tabaksplanten, het North Carolina Museum of History en Artspace. Artspace is een galerij en een werkplaats voor lokale artiesten. Je kunt er schilders aan het werk zien in hun natuurlijke habitat.

Great Smoky Mountains National Park
Great Smoky Mountains National Park ligt voor het grootste gedeelte in de staat Tennessee en maar een klein gedeelte in North Carolina. Dit nationale park maakt deel uit van de 2700 kilometer langs Appalachian Mountains en is een van de oudste bergketens in de Verenigde Staten, de rotsen die het landschao vormen zijn ongeveer 900 miljoen jaar oud. Nergens ter wereld zijn dergelijke wildbegroeide bergen te vinden behalve in de tropen. Het park is in 1930 gecreëerd en bestaat uit vele berg- en heuvelruggen die van elkaar worden afgescheiden door diepe valleien. De oorspronkelijke bewoners - de Cherokee indianen - noemden dit gebied 'Shaconage', dat betekend 'de plaats van de blauwe rook'. Deze nevelige waas wordt gevormd door de waterdamp die wordt afgescheiden door de dichte bossen in de bergen en valleien. Hier komt dus het woord Smoky vandaan. De flora en fauna in het park is erg verschillend en een van de bijzonderste van Noord Amerika. Het is zelfs een van de meest gevarieerde ecosystemen ter wereld: het biedt plaats aan meer dan 4000 plantensoorten, 130 boomsoorten, 65 soorten zoogdieren, 230 vogelsoorten, tientallen soorten reptielen en meer soorten salamanders dan waar ook ter wereld. Het is dan ook niet alleen een Amerikaans National Park, maar ook een International Biosphere Reserve en een World Heritage Site. De ingang van het park is te vinden bij het stadje Gatlinburg in Tennessee.

Bezienswaardigheden & attracties
De belangrijkste natuurgebieden zijn: de Outer Banks met Cape Lookout en Cape Hatteras National Seashore, een soort zandbank voor de kust van North Carolina. Het is een perfecte zomerbestemming met ook nog mooie natuur. In het westen liggen de Appalachian Mountains en biedt het gemakkelijk toegang tot Shenandoah National Park en Great Smoky Mountains National Park. Verder zijn er diverse stranden, state parks en national forests zoals Pisgah National Forest en Nantahala National Forest. Historische bezienswaardigheden zijn onder andere Fort Raleigh op Roanoke Island, de eerste Engelse nederzetting in Noord Amerika, het Wright Brothers National Memorial bij Kitty Hawk en diverse locaties die herinneren aan de Vrijheidsoorlog en de Burgeroorlog.

Klimaat
In North Carolina zijn de zomers warm en benauwd met koelte in de bergstreken in het westen. De lente en herfst zijn plezierig en er ijn gematigde winters. De meeste neerslag valt in het westen aan de oosthellingen van de Appalachen. In het kustgebied komen subtropische stormen voor.

Vlag North CarolinaOuter BanksFort RaleighGreat Smoky Mountains National Park