Neem contact met ons op:

085-6255920
info@usatours.nl

Logo SGR Logo Calamiteitenfonds
Cadillac RanchGlacier Bay National ParkDurangoCountry Music Hall of FameSeattleUitzicht IdahoLas VegasFreedom TrailBadlands National ParkNiagara FallsPortlandBryce Canyon National ParkCentral ParkMount RushmoreMonument ValleyCrater Lake National ParkSt PaulStrand FloridaMorning Glory Pool - Yellowstone National ParkWaterval Yosemite National ParkLincoln MemorialAlcatraz gevangenis

Oklahoma

Hoofdstad: Oklahoma City
Grootste stad: Oklahoma City
Afkorting: OK
Bijnaam: Sooner State
Oppervlakte (land): 177.848 km2
Bevolking: ca. 3.750.000
Tijdszone: Central Standard Time

Algemene informatie
Oklahoma is een zuidelijk staat van de Verenigde Staten en grenst in het noorden aan Colorado en Kansas, in het oosten aan Missouri en Arkansas, in het zuiden aan Texas en in het westen aan Texas en New Mexico. De wereld kent de staat vooral dankzij de aanslag in Oklahoma City, in 1995, waarbij 168 mensen om het leven kwamen. Voor 1995 was Oklahoma vooral bekend als het gebied waar in 1889 de grote landrush plaatsvond, inclusief een startschot en een race voor de beste plekjes (zie ook Lucky Luke en de film Far and Away uit 1992). Voor toeristen is Oklahoma de staat van de indianen, en in iets mindere mate, van cowboys. Oklahoma heeft nog een grote indianenbevolking (met 253.000 zelfs de grootste van alle staten).

Geografie
Het centrale deel van Oklahoma ligt geheel binnen de Osage Plains. Dit golvende prairielandschap (grasvlakten en maïsvelden) wordt in noordwestelijke richting geleidelijk hoger, om in de 'Panhandle' over te gaan in de Great Plains en uitlopers van de Rocky Mountains. Hier bereikt de staat in Cimarron County in het uiterste westen zijn hoogste punt (Black Mesa, 1517 meter). In het noordoosten bevinden zich de Ozark Mountains en in het zuidoosten de Ouachita Mountains. Dit zijn beide zwaar beboste gebergten die van elkaar gescheiden zijn voor de rivier de Arkansas. De zoutvlakten in de omgeving van Cherokee worden wegens hun bijzondere vogelwereld als natuurreservaat beschermd. Oklahoma behoort in zijn geheel tot het stroomgebied van de Mississippi, alle rivieren van de staat stromen uiteindelijk in oostelijke richting. Het noorden wordt ontwaterd door de Arkansas. Oklahoma heeft geen natuurlijke meren van enige omvang. Van de meer dan 200 stuwmeren hebben met name in het oosten van de staat een aantal een aanzienlijke omvang, zoals Eufala Lake, Grand Lake O'The Cherokees en Lake Texoma.

Hoofdstad
Oklahoma City is de hoofdstad en grooste stad van de staat. Oklahoma City bevindt zich in het midden van de staat en is gesticht op 22 april 1889 toen de regering het indiaanse territorium met een startschot symbolisch vrijgaf voor kolonisatie. De kolonisten verdrongen zich rond deze plaats en die avond was al een 'stad' van tenten ontstaan, waarbij zenuwachtige kolonisten overigens de wacht hielden uit angst dat anderen 'hun' grond zouden inpikken. Het Lucky Luke album 'De trek naar Oklahoma' beschrijft deze gebeurtenis waarbij Lucky Luke de taak krijgt een oogje in het zeil te houden en anarchie te voorkomen. De afloop is in het stripalbum overigens wel anders dan in werkelijkheid. De stad heeft genoeg bezienswaardigheden. Zo kan je het National Cowboy Hall of Fame, Western Heritage Museum en het Capitool bezichtigen.

Bezienswaardigheden & attracties
Oklahoma heeft veel bezienswaardigheden die te maken hebben met de indianen. Zo wordt er in het Trail of Tears National Historic Trail de gedwongen herplaatsing van de Cherokkee indianen naar het westen van de Verenigde Staten herdacht. Indian City is een museumcomplex waarin de dorpen van de zeven verdreven stammen zijn nagebouwd. Er worden technieken getoond, de manier van leven en de cultuur van de indianen. Het Cherokee Heritage Center is Tahlequah geeft een beeld van de geschiedenis van deze natie. Verder zijn er in diverse steden, Tulsa en Oklahoma City veel dingen te doen. In Tulsa is het Philbroom Museum of Art, dit is een van die privé collecties van Amerika die zo fantastisch zijn, vooral ook omdat ze zijn ondergebracht in erg mooie huizen. Verder kan je als natuurliefhebber terecht in het Chicksaw National Recreation Area, de uitlopers van Ouachita Forest of het Tallgrass Prairie Reserve. Door deze prairie loopt een route van ongeveer 80 kilometer, met vier punten van waaruit natuurpaden zijn uitgezet. Je zult er versteld van staan over de soorten gras die hier kunnen groeien. Een groot stuk van de Route 66 ligt ook door Oklahoma, wat een grote trekpleister is.

Klimaat
Het klimaat is Oklahoma is redelijk divers, er kunnen plaatselijk grote verschillen zijn. Maar over het algemeen zijn er warme droge zomers en koele, maar geen koude, nachten.

Vlag OklahomaOklahoma CityRoute 66 Oklahoma