Neem contact met ons op:

085-6255920
info@usatours.nl

Logo SGR Logo Calamiteitenfonds
PortlandUitzicht IdahoMount RushmoreLincoln MemorialLas VegasAlcatraz gevangenisSeattleCountry Music Hall of FameBadlands National ParkCadillac RanchMonument ValleyCentral ParkSt PaulWaterval Yosemite National ParkBryce Canyon National ParkCrater Lake National ParkGlacier Bay National ParkStrand FloridaMorning Glory Pool - Yellowstone National ParkDurangoNiagara FallsFreedom Trail

Oregon

Hoofdstad: Salem
Grootste stad: Portland
Afkorting: OR
Bijnaam: Beaver State
Oppervlakte (land): 248.632 km2
Bevolking: ca. 3.600.000
Tijdszone: Pacific Standard Time

Algemene informatie
Oregon ligt in het westen aan de Stille Oceaan en grenst in het noorden aan Washington, in het oosten aan Idaho en in het zuiden aan California en Nevada. Oregon is een van de meest aantrekkelijke staten aan de westkust. Inwoners van California trekken in toenemende mate naar het noorden om hier hun heil te zoeken. Gelukkig is er nog ruimte genoeg om een bezoek aan Oregon aantrekkelijk te maken. De hoofdstad is Salem, de grootste stad echter is Portland. Oregon is het woongebied van de bever, het grootste knaagdier van Amerika, vandaar de bijnaam Beaver State.

Geografie
Geografisch is de staat verdeeld in ruwweg drie stukken: de kust, de centrale vallei tussen twee bergruggen en het oostelijke deel in de regenschaduw van de bergen. Tussen de zwaar beboste Coastal Range en de eveneens dichtbeboste Cascade Range strekt zich de vruchtbare Williamette Valley uit. De Cascade Range, die van noord naar zuid loopt, vormt de westrand van een groot lavaplateau. Dit gebergte is door een grote noord-zuid lopende breuk gescheiden van de rest van het lavaplateau, dat vrijwel het gehele oosten van Oregon omvat. In de Cascades zijn duizenden meren, ongeveer 900 gletsjers en 18 vulkanen gelegen. De bekendste vulkaan is Mount St. Helens, die bekend is door de enorme uitbarsting in 1980 en Mount Hood, de hoogste berg van de staat (3584 meter). De Cascades zijn ook bekend door de vele vogeld die hier overwinteren en in het voorjaar broeden. Er zijn verschillende 'birding trails' uitgezet waardoor de mooiste en zeldzaamste soorten te bewonderen zijn. Het zuidoosten van Oregon behoort tot het Great Basin. De hoofdrivier van Oregon is de Columbia, die gelijk met het grootste deel van de grens met Washington is. De belangrijkste zijrivieren zijn de Willamette (met stuwdammen bij Oregon City en in de zijrivier North Santiam bij Detroit), de Deschutes en de John Day. De in de Columbia uitkomende Snake River vormt deels de grens met Idaho. De Columbia breekt met watervallen via de Cascade Gorge door de Cascaden. In dit gedeelte zijn drie grote stuwdammen (met schutsluien) aangelegd bij Bonneville, The Dallas en McNary. Stuwmeren in John Day en Snake River zorgen voor energie en irrigatie. In zuid Oregon komen kleine rivieren uit in zoutmeren zoals Albert Lake, Summer Lake, Harney Lake en Malheur Lake. Het grote Klamath Lake is niet zout doordat het via de Klamath, dooe California, afwatering naar zee heeft. De vele meren in het zuidelijk deel van de Cascaden zijn veelal kratermeren.

Hoofdstad
Salem is de hoofdstad van Oregon. De naam is afgeleid van het Hebreeuwse 'Shalom', dat vrede betekent. De bijnaam van de stad is kersenstad, vanwege de vele kersenfestivals die in de stad gehouden worden. Het eerste festival was in 1903. Een van de bezienswaardigheden zijn onder andere het moderne, witte State Capitol en het Mission Mill Museum.

Crater Lake National Park
Het Crater Lake National Park is een diepblauw kratermeer dat gevormd is in de uitgedoofde krater van de vulkaan Mount Mazama. Het ligt in het zuidwesten van de staat Oregon. Sinds 1902 valt dit onder het beheer van de National Park Service en is het beschermd gebied. Het park wordt omringd door een aantal nationale bossen en de Cascade Mountains. De rotsformaties om het meer heen zijn eeuwen geleden gevormd door de vulkanische activiteiten. Crater Lake is het diepste meer van de VS en is ongeveer 600 meter diep, 9,6 kilometer lang en 7,2 kilometer breed en ligt 1882 meter boven de zeespiegel. Crater Lake is het gehele jaar geopend en toegankelijk via de zuidelijke en westelijke ingang. De noordelijke ingang is van oktober tot half juli gesloten in verband met sneeuwval. Als je het park wilt gaan bezoeken dan is de Rim Drive een route die veel aangeraden wordt, omdat die je door het hele park leidt.

Bezienswaardigheden & attracties
Oregon heeft veel bezienswaardigheden en attracties en is daarom een erg aantrekkelijke staat om te bezoeken. In de Cascade Range liggen een aantal National Forests en het Crater Lake National Park. Op de grens met Idaho ligt Hells Canyon National Recreation Area, met een ontzagwekkend diepe, door de Snake River gevormde, kloof (jagen, vissen, rondtrekken en andere avontuurlijkheden worden hier georganiseerd). De prachtige kuststrook is bezaaid met State Parks en is 600 kilometer uitgestrekt met zandstranden, kleine havens en grote baaien. Ongeveer halverwege de kust liggen de Oregon Sanddunes, een National Recreation Area. Als je de Columbia River vanuit Portland volgt rij je over een prachtige route, zo ongeveer waar Lewis en Clark in 1805 voor het eerst de andere kant van het land bereikten. De rivier is behoorlijk aan banden gelegd, maar de Bonneville Locks zijn erg indrukwekkend. Ook is het de moeite waard om een stop te maken bij de watervallen, zoals Multnomah Falls, die in twee etappes bijna 200 meter naar beneden donderd. Onderweg kom je langs Mount Hood, met 3770 meter de hoogste van Oregon. Hier kan tot ver in het voorjaar, soms tot in de zomer, geskied worden. Een plezierige stad om te bezoeken is Portland. Het is een enorm groene stad. Downtown Portland is ideaal om te wandelen. Highlights zijn onder andere Old Town Historic District, Saturday Market (een markt met o.a. lokale artiesten, straatmuzikanten), Pioneer Courthouse Square, Portland Art Museum en Oregon Historical Center Museum. In de bergen aan het westen van de stad vind je het Oregon Museum of Science and Industry en Oregon Zoo. Aan het oosten van Portland vind je de Columbia River door de Cascade Mountains, dat de Columbia River Gorge vormt en prachtige watervallen. Het stadje Ashville heeft een gereputeerd Shakespeare Festival, waar de hele zomer kwaliteitstheater valt te zien. In Warm Springs vind je het Warm Springs Museum, een prachtig eerbetoon aan de traditionele manier van leven van de indianen van deze streek.

Klimaat
Het westelijk deel van Oregon heeft een gematigd zeeklimaat. Relatief zacht weer, koele zomers en niet erg koude winters maar met veel regen. In het midden van de staat een tussenklimaat met minder regen, warmere zomers en nog niet erg koud in de winter. In het oosten is Oregon woestijn. 's Zomers is het er warm en droog, 's winters koud en droog.

Vlag OregonCarter Lake National ParkKlamath LakeColumbia River Gorge