Neem contact met ons op:

085-6255920
info@usatours.nl

Logo SGR Logo Calamiteitenfonds
DurangoUitzicht IdahoPortlandWaterval Yosemite National ParkNiagara FallsCrater Lake National ParkBryce Canyon National ParkCentral ParkMount RushmoreMonument ValleySt PaulGlacier Bay National ParkCountry Music Hall of FameSeattleMorning Glory Pool - Yellowstone National ParkAlcatraz gevangenisBadlands National ParkLas VegasStrand FloridaCadillac RanchFreedom TrailLincoln Memorial

Pennsylvania

Hoofdstad: Harrisburg
Grootste stad: Philadelphia
Afkorting: PA
Bijnaam: Keystone State
Oppervlakte (land): 116.076 km2
Bevolking: ca. 12.400.000
Tijdszone: Eastern Standard Time

Algemene informatie
Pennsylvania ligt in het oosten van de Verenigde Staten en grenst in het noorden aan New York en Lake Erie, in het oosten aan New Jersey, in het zuiden aan Delaware, Marland en West Virginia en in het westen aan Ohio. De staat heeft de vorm van een rechthoek met als enige de rechterzijde die onregelmatig gevormd is. Vanwege de strategische ligging van de staat en de grote rol in de economische, politieke en militaire geschiedenis van de Verenigde Staten, staat Pennsylvania ook wel bekend als de Keystone State. Pennsylvania is een grote en belangrijke industriestaat, zo groot dat het ook nog over een behoorlijk stuk natuur beschikt. Veel van de stadjes lijken behoorlijk aangetast door het industriële verval van na de jaren vijftig en door de leegloop van het platteland. Andere stadjes zijn als het ware bevroren in de tijd en laten juist een mooi tijdloos of ouderwets beeld zien. Pittsburgh is een echte industriestad, een aantal giganten hebben hier hun hoofdkwartier. Pittsburgh heeft hierdoor wel een slechte reputatie gekregen, maar heeft weldegelijk wat te bieden. Verder kan de natuur in Pennsylvania erg mooi zijn.

Geografie
Het noordelijk en westelijk deel van de staat maken uit van het Allegheny of Appalachian plateau. Bovengenoemd gebied bestaat voor het overgrote deel uit golvende heuvels en loopt in het oostelijk deel uit in de Appalachian Mountains. De zogenaamde Ridge and Valley Region loopt van het zuidwesten naar het noordoosten en bestaat uit evenwijdige bergketens die door dalen worden gescheiden. De Ridge en Valley Region is onderdeel van de Piedmont Region. Dit is een golvend heuvellandschap dat afdaalt naar de op zeeniveau gelegen vlakten in de omgeving van de Delaware River. Lake Wallenpaupack is het grootste meer, in het noordwesten grenst de staat aan Lake Erie en tot de belangrijke rivieren behoren de Allegheny, Potomac, Delaware en de Susquehanna. Pennsylvania ligt in het gebied alwaar de belangrijkste naaldbossen overgaan in de zuidelijk loofbossen. In het zuidoostelijke en centrale deel van de staat groeien loofbomen als de esdoorn, eik, olm en es. Het Appalachian Plateau herbergt een aantal soorten coniferen en loofbomen. Iets minder dan de halft van het grondgebied is bebost. Zwarte beren, witstaartherten, bevers, eekhoorns en wasberen zijn de bewoners van deze gebieden.

Hoofdstad
Harrisburg is de hoofdstad van Pennsylvania. De stad, gelegen aan de rivier Susquehanna, ligt op 165 kilometer van Philadelphia. In 1719 vestigde de Engelse handelaar John Harris zich in het gebied waar zijn zoon in 1753 een veer over de Susquehanna begon. De locate stond lange tijd bekend als Haris's Ferry. In 1785 werd de locatie uitgebouwd tot een dorp, dat eerst Harrisburg heette maar in 1786 werd omgedoopt tot Louisburg ter ere van koning Lodewijk XVI van Frankrijk. In 1791 werd de naam Harrisburg hersteld waarna de stad in 1812 de hoofdstad van Pennsylvania werd. Op 28 maart 1979 kwam Harrisburg negatief in het nieuws omdat in de bij Harrisburg gelegen kerncentrale Three Mile Island een storing plaats vond die bijna leidde tot een kernramp. Harrisburg is veen errassend aantrekkelijke kleine stad met koloniale gebouwen. Een mooi gebouw is het State Capitol. President Teddy Roosevelt beschreef het gebouw als "the handsomest building I ever saw". In de National Civil War Museum kan je uitgebreid de geschiedenis bekijken van de Amerikaanse Burgeroorlog. In de omgeving van Harrisburg wonen veel Amish. Deze evengelische protestante immigranten uit Duisland en Zwitserland vestigden zich sinds 1709 in deze streek. De Amish, de bekendste religieuze groep, heeft haar eigen taal, religie, zeden en gebruiken in ere gehouden, verwerpt de Westerse levenswijze en leeft in harmonie met de natuur. In de V.S. telt deze gemeenschap 150.000 leden. Wij kennen ze vooral uit de film Witness van Peter Weir uit 1985. De Amish zijn allen boeren en hun klederdracht en hoofddeksel stammen uit de 19e eeuw. Zij rijden in koetsjes of gebruiken een step en hebben dus geen auto's, televisie, telefoon of andere elektrisch gemak, en ze zien eruit alsof de tijd ergens voor ze heeft stilgestaan.

Bezienswaardigheden & attracties
De trekpleisters van Pennsylvania zijn vooral de Pocono Mountains, Allegheny National Forest en het Lake Erie in het noordwesten. Historische bezienswaardigeden zijn onder andere het Independence National Historic Park in Philadelphia, Valley Forge National Historical Park en Gettysburg National Military Park. Interessante steden/gebieden zijn Pittsburg en Philadelphia. Philadelphia is de stad waar Amerika in elkaar gezet werd: de onafhankelijkheidsverklaring, de grondwet, eerste hoofdstad, belangrijke mensen als Benjamin Franklin. Lancaster County en het Pennsylvania Dutch County zijn interessante plekken waar nazaten van Duitse en Zwitserse immigranten (Amish) de levenswijze van hun voorouders instand houden.

Klimaat
Pennsylvania heeft een vochtig landklimaat, wat betekent dat de zomers warm en nat zijn en de winters streng. In de bergen valt tamlijk veel sneeuw.

Vlag PennsylvaniaIndependence Hall PhiladelphiaAmishPocono MountainsLake Wallenpaupack