Neem contact met ons op:

085-6255920
info@usatours.nl

Logo SGR Logo Calamiteitenfonds
Strand FloridaSt PaulMount RushmoreLas VegasLincoln MemorialPortlandGlacier Bay National ParkCountry Music Hall of FameAlcatraz gevangenisNiagara FallsFreedom TrailCentral ParkSeattleCadillac RanchDurangoBadlands National ParkUitzicht IdahoMorning Glory Pool - Yellowstone National ParkWaterval Yosemite National ParkBryce Canyon National ParkMonument ValleyCrater Lake National Park

Rhode Island

Hoofdstad: Providence
Grootste stad: Providence
Afkorting: RI
Bijnaam Ocean State
Oppervlakte (land): 2.706 km2
Bevolking: ca. 1.100.000
Tijdszone: Eastern Standard Time

Algemene informatie
Rhode Island is de kleinste staat van Amerika. De staat is maar 78 kilometer lang en 60 kilometer breed en grenst in het noorden en oosten aan Massachusetts, in het westen aan Connecticut en in het zuiden aan het water van de Atlantische Oceaan. De naam Rhode Island komt oorspronkelijk van de 16e eeuwse Italiaanse verkenner Giovanni da Verrazzano, die het kleine stukje land vergeleek met de Griekse eiland Rhodos. De officiële naam is overigens 'The State of Rhode Island and Providence Plantations', een verwijzing naar de twee groepen blanken die er kwamen wonen: verbannen mensen van de Massachusetts Bay kolonie (1636) en een groep uit Boston (1638). Deze staat is geen eiland, alleen het gedeelte waarop Newport ligt was een eiland in Narragansett Bay, totdat wegen hem met het vaste land verbonden. Wel heeft Rhode Island een lange kustlijn en daarom heeft het de bijnaam Ocean State. Voor de kust ligt nog Block Island, dat van oudsher in trek is als vakantiebestemming.

Geografie
De staat wordt bijna doormidden gespleten door de Narragansett Bay, waar ook de meeste van de 36 eilanden die tot de staat behoren te vinden zijn. De Narragansett Bay sluit aan op de Rhode Island Sound aan de Atlantische Oceaan. Het vastelandgedeelte van de staat is een deel van de Piedmont, de oostelijke plateaurand van de Appalachen. In het westen zijn Durfee Hill (242m) en Jerimoth Hill (244m) de hoogste punten van het door rivieren sterk versneden plateau. Langs de rotsige kust zijn brede zandstroken afgezet en hebben zich lagunes gevormd. De rivieren hebben geen betekenis voor de scheepsvaart, wel voor de opwekking van energie: de belangrijkste stuwdam, de Kentdam, stuwt het grote Scituatereservoir op in de Pawtucket River.

Hoofdstad
Providence is de hoofdstad en grootste stad van Rhode Island. Het is ook de op een na grooste stad in New England (na Boston). De hoofdstad Providence is nog best een grote stad waarop de Italiaanse immigranten nog een behoorlijke stempel drukken. Er zijn aardige herinneringen te zien aan de geschiedenis van de staat, zoals diverse gebouwen uit het Victoriaanse tijdperk met interessante architecturale details en het historische Federal Hill, de bekende Italiaans-Amerikaanse wijk, hier kan je goede restaurants vinden. 2 a 3 keer in de maand vindt in het Waterplace Park een Waterfire voorstelling plaats. 's Avonds vind je fonkelende vuren op het water in de rivier.

Bezienswaardigheden & attracties
De grootste trekpleister van Rhode Island zijn de prachtige stranden aan de kust en op Block Island. De bekendste en populairste plaats is Newport, een dure badplaats. Het is bekend om de prachtige 19e eeuwse buitenverblijven van de rijke elite, de zeilraces en het Jazz Festival. Op Newport Jazz Fastival, een van de oudste in de wereld, hebben ooit Duke Ellington en Count Basie mogen schitteren. Verder kan je naar het Slater Mill Historic Site in Pawtucket: hier kan je een tour doen waarbij je een kijkje kunt nemen in de vroegere jaren van de industriële revolutie. Er is een museum dat laat zien hoe katoen wordt omgezet in verwerkbaar materiaal.

Klimaat
Rhode Island heeft plezierige zomers en niet te koude winters met af en toe een stevige sneeuwbui.

Vlag Rhode IslandProvidenceBlock Island