Neem contact met ons op:

085-6255920
info@usatours.nl

Logo SGR Logo Calamiteitenfonds
Cadillac RanchMonument ValleyCrater Lake National ParkCountry Music Hall of FameMount RushmoreNiagara FallsSt PaulUitzicht IdahoPortlandDurangoBryce Canyon National ParkWaterval Yosemite National ParkLas VegasMorning Glory Pool - Yellowstone National ParkCentral ParkLincoln MemorialGlacier Bay National ParkStrand FloridaBadlands National ParkFreedom TrailSeattleAlcatraz gevangenis

South Carolina

Hoofdstad: Columbia
Grootste stad: Columbia
Afkortins: SC
Bijnaam: Palmetto State
Oppervlakte (land): 77.982 km2
Bevolking: ca. 4.200.000
Tijdszone: Eastern Standard Time

Algemene informatie
South Carolina ligt aan de oostkust van de Verenigde Staten en grenst in het noorden en noordwesten aan zusterstaat North Carolina, in het zuidoosten aan de Atlantische Oceaan en in het westen aan Georgia. Van noord naar zuid is de afstand 365 kilometer en van oost naar west 370 km. South Carolina heeft voor toeristen twee belangrijke dingen te bieden: historie in bijvoorbeeld de stad Charleston en aan de kust de zeestranden. De beste tijd om South Carolina te bezoeken is in de lente, als de geur van magnolia en bloeiende rodondendrons in de steden en dorpen hangt, het weer lekker zacht is en het leven van het goede oude zuiden grijpbaar lijkt.

Geografie
Men kan de staat eigenlijk in drie regionen verdelen wat betreft natuur. De Coastal Plains, Piedmont Region en Blue Ridge Mountains. De Coastal Plains is een gebied wat bestaat uit laagvlakte langs de kust en naarmate men verder landinwaarts gaat veranderd dit in een golvend heuvellandschap. De Coastal Plains strekken zich uit over een lengte van ongeveer 165 kilometer langs de kust. In dit gebied liggen fraaie zandstranden, bijvoorbeeld in Myrtle Beach. De Piedmont Region is het gebied dat tussen de Coastal Plains en de Blue Ridge Mountains ligt. Ook dit gebied omvat een landschap van glooiende heuvels. Richting de Blue Ridge Mountains komt het gebied uiteindelijk ongeveer 400 meter boven zeeniveau. De Blue Ridge Mountains omvatten maar een erg klein deel van de staat. Wel ligt in dit gebied ook het hoogste punt van de staat, Sassafras Mountain met een hoogte van 1085 meter boven zeeniveau. Er zijn drie belangrijke rivieren die in zuidoostelijke richting stromen: in het noordoosten de Pee Dee, in het midden Santee, die ontstaat door het samenvloeien van verscheidene rivieren, en in het zuidwesten de Savannah, die het grootste gedeelte van de grens met Georgia vormt. Door stuwdammen is een aantal grote stuwmeren ontstaan, zoals lake Murray, Lake Marion en Lake Moultrie. De riviermondingen bestaan, door het voorkomen van zandbanken, schoorwallen en eilanden met duinen, uit lagunen en meren, evenwijdig aan de kust verbonden door kanalen (Intracoastal Waterway).

Hoofdstad
Columbia is de hoofdstad van South Carolina. In Columbia is er niet heel veel te zien of doen voor toeristen. Een aantal lokale bezienswaardigheden zijn het State Capitol, Arsenal Hill, de wijk met de meeste oude huizen en ook Columbia Historic District heeft interessante historische woningen te bieden. Langs de Congaree River ligt de Columbia Duck Mill, waarin onder meer het State Museum is gevestigd, en ook het Greater Columbia Convention and Visitors Bureau.

Congaree National Park
Congaree National Park ligt in het midden van de staat en heeft sinds 10 november 2003 status van Nationaal Park. Dit is het grootste floodplain forests van Noord Amerika. Een floodplain forest is een bosgebied dat regelmatig overstroomt, waardoor voortdurend nieuwe voedingsstoffen worden aangevoerd die, als het water zich weer terugtrekt, in de bodem zinken. Dat levert een rijke, vruchtbare bodem op, waar veel verschillende bodemsoorten groeien. Congaree National Forest is vernoemd naar de al lang geleden uitgestorven Congaree indianen en is een van de weinige floodplain forest die gespaard zijn gebleven. De Congaree River, ten zuiden van het park, overstroomt gemiddeld 10 keer per jaar. In het park komen niet veel hoogteverschillen voor, maar zelfs een klein hoogteverschil heeft direct al veel invloed op de hoeveelheid water en daarmee ook op de diversiteit aan bomen- en plantengroei. Een van de meest markante bomen in het park is de bald cypress. De hoogste boomsoort is de 'loblolly pine', die ongeveer 50 meter groot kan worden. Deze boom tref je aan op iets hoger gelegen plaatsen. Andere kenmerkende boomsoorten zijn de Cherrybark Oak, de American Elm en de water tupelo. Behalve de meer dan 80 boomsoorten vind je hier ook meer dan 170 vogelsoorten, 60 verschillende reptielen en amfibieën en bijna 50 vissoorten. Er is slechts een ingang, aan de noordzijde van het park. Het grootste deel van het park is uitgeroepen tot Wilderness Area, en daardoor niet per auto bereikbaar. De weg eindigt kort nadag je de parkgrens bent gepasseerd bij het Harry Hampton Visitor Center. Het park is dagelijks geopend van 08.30 tot 17.30 uur, behalve met Kerstmis.

Bezienswaardigheden en attracties
De belangrijkste trekpleisters in South Carolina zijn Charleston en de kust. Charleston is een topattractie, het is een mooie en plezierige oude stad. Het is een goed geconserveerde achttiende eeuwse havenstad waar je je nog kunt voorstellen hoe het eruit zag in de hoogtijdagen van het Zuiden, voor de burgeroorlog. Maar er is natuurlijk meer in South Carolina. Op een aantal plaatsen wordt herinnerd aan de Vrijheidsoorlog en de Burgeroorlog, zoals Fort Sumter National Monument. Er zijn heel veel plantages die je kunt bezoeken, een daarvan is Boone Hall Plantation. Deze plantage ligt 16 kilometer ten noorden van Charleston en is een mooi behouden plantage met een mooie oprijlaan met Spaans mos aan de bomen, het kon zo uit "Gone With the Wind" komen. De bekendste badplaats is Myrtle Beach, een plaats waar gezien worden minstens even belangrijk is als zien. In Myrtle Beach komen veel tieners en twintigers hun (en elkaars) vakantieplezier zoeken. Voor natuurliefhebbers heeft de  westelijke helft van South Carolina genoeg te bieden. Het Sumter National Forest en het Cattahockee National Forest, op de grens met Georgia zijn prima voor wandelen en wildwatervaren. Erg mooi is de Cherokee Foothills Scenic Highway (Route 11) die zich vanaf de grens met North Carolina naar de grens met Georgia slingert aan de voet van de Appalachians.

Klimaat
Het klimaat van South Carolina is voor het overgrote deel mild te noemen. Aan de kust is er een subtropisch klimaat met vochtige, lange warme zomers en zachte, korte winters. Meer landinwaarts zijn de zomers behoorlijk warm. Beste tijd om te bezoeken is de lente en de herst.

Vlag South CarolinaCharlestonBoone Hall PlantationCongaree National ParkMyrtle BeachLake Marion