Neem contact met ons op:

085-6255920
info@usatours.nl

Logo SGR Logo Calamiteitenfonds
Freedom TrailMorning Glory Pool - Yellowstone National ParkBryce Canyon National ParkDurangoSeattleCountry Music Hall of FameLas VegasSt PaulBadlands National ParkAlcatraz gevangenisLincoln MemorialCrater Lake National ParkMount RushmoreStrand FloridaUitzicht IdahoCentral ParkGlacier Bay National ParkWaterval Yosemite National ParkCadillac RanchPortlandMonument ValleyNiagara Falls

South Dakota

Hoofdstad: Pierre
Grootste stad: Sioux Falls
Afkorting: SD
Bijnaam: Mount Rushmore State
Oppervlakte (land): 196.542
Bevolking: ca. 770.000
Tijdszone: Mountain / Central Standard Time

Algemene informatie
South Dakota ligt in het noorde van de Verenigde Staten en grenst in het noorden aan North Dakota, in het oosten aan Minnesota en Iowa, in het zuiden aan Nebraska en in het westen aan Wyoming en Montana. Net als voor North Dakota geldt dat South Dakota dat kolonisatie pas laat op gang kwam. Oorspronkelijk was het westelijk deel aan indianen toegewezen en voor blanken niet te koloniseren. South Dakota heeft veel mooie natuur te bieden. Een van de bekendste bezienswaardigheden is het Mount Rushmore National Memorial, ten zuidwesten van Rapid City waar in een hoge granietrots de (20 meter hoge) koppen van de presidenten Washington, Jefferson, Lincoln en Roosevelt zijn uitgehakt.

Geografie
South Dakota is een deel van zowel de Central Lowlands and de Greater Plains van de Verenigde Staten en wordt verdeeld in een oostelijk en westelijk deel door een hoogland, de Coteau de Missouri. Het lage oostelijke deel wordt gekenmerkt door lage heuvels en honderden meren. De bodem bestaat voornamelijk uit vruchtbare zwarte aarde. Het hoger liggende westelijke deel vormt een een onderdeel van de Greater Plains. Helemaal in het westen liggen de noord-zuid verlopende Black Hills (180 km lang, 90 km breed), met beboste bergen. Het hoogste punt (ook van de staat) is Harney Peak (2207 m). Ten zuidoosten van de Black Hills is in het fijnkorrelige gesteente een landschap geërodeerd (Badlands), waar diepe ravijnen en rotsen van fantastische vormen ontstaan zijn (Badlands National Park). De belangrijkste rivier, die de staat ongeveer in het midden van noord naar zuid doorsnijdt, is de Missouri. Om het slibtransport tegen te gaan is binnen het gebied van South Dakota deze rivier door vier grote stuwdammen verdeeld in langgerekte stuwmeren (Lake Oahe, Lake Sharpe, Lake Francis Case en Lewis and Clarke Lake).

Hoofdstad
Pierre is de hoofdstad van South Dakota. Het is een klein plaatsje aan Lake Sharp met ongeveer 14.000 inwoners.

Badlands National Park
Badlands National Park ligt in de zuidwestelijke hoek van South Dakota en kreeg in 1978 de status van Nationaal Park. Het landschap kent geulen, heuvelruggen, diepe kloven en grillige gevormde toppen en spitsen. Het gebied is ernstig aan erosie onderhevig geweest en is beroemd geworden doordat er fossielen van dieren uit de prehistorie zijn gevonden. De naam Badlands is bedacht door de indianen en Franse pioniers. De Lakota indianen noemden dit gebied "mako sica", en de vroegere Franse pioniers gaven het de naam "les mauvaises terres à traverser", beide benamingen betekenen bad lands (slecht land). De voornaamste blikvanger is The Wall, een smalle, grillig gevormde rotsketen met een lengte van ongeveer 100 kilometer, die parallel loopt aan de White River. Aan weerszijden van The Wall vind je een uitgestrekt, glooiend prairielandschap, waar meer dan 50 verschillende grassoorten voorkomen. Deze begroeiing is typerend voor gebieden die te droog zijn voor bomen, maar te nat voor woestijnen. Tegenwoordig grazen hier ook weer 300 bizons na een lange tijd van afwezigheid. Men kan ze vinden in het gebied dat bekend staat als Sage Creek Wilderness Area. Enkele andere dieren die voorkomen zijn de prairiehond, herten, arenden, haviken, gaffelantilopen, bizons, coyotes en dikhoornschapen. In de zomer moet je oppassen voor de prairieslang omdat deze giftig is. De ingang van het park is te vinden bij het Cedar Pass Visitor Center. Dit gebied kent geen wegen en die zullen er ook nooit komen.

Wind Cave National Park
Dit park is te vinden aan de zuidelijke flank van de Black Hills in het zuidwesten van de staat. Het park werd in 1903 opgericht en heeft zijn naam te danken aan Wind Cave. Een kalksteen grot waarvan de wanden gekristalliseerd calciet bevatten. De grot bestaat uit een paar onderaardse gangen en ruimten waarvan sommige bedekt zijn met dit kleurrijke calciet. Door drukveranderingen zijn er binnen- en buitenwaartse luchtstromingen in de grot. Hierdoor ontstaat een vreemd gierend en fluitend geluid waardoor de grot deze naam kreeg. Het overgrote deel van het park bestaat uit een prairie van gemengde grassoorten en verschillende bloemsoorten. Deze prairie is beschermd gebied voor de bizons, Amerikaanse edelherten, prairiehonden, muildierherten, gaffelantilopen, lynxen, ratelslangen en Virginia herten. Tot de vogels van dit park behoren onder andere steenarenden, reigers, futen, ganzen, gieren, haviken en valken. Een kwart van het park bestaat uit pijnboombos. De zomers zijn erg heet in het park en de temperatuur kan overdag oplopen tot 35 graden Celcius en de winters zijn uitzonderlijk streng. Het park is bereikbaar via het plaatsje Hot Springs in het zuiden en via een ingang in het oosten.

Bezienswaardigheden en attracties
De bergstreken hebben volop recreatiemogelijkheden, bijvoorbeeld Black Hills met uigebreide skimogelijkheden. Verder zijn er natuurlijk twee nationale parken (Wind Cave National Park en Badlands National Park) en wildreservaten (o.a. Custer State Park, Norbeck Preserve). Een bekende bezienswaardigheid is het Mount Rushmore National Memorial, ten zuidwesten van Rapid City, waar in een hoge granietrots koppen van vier presidenten zijn uitgehakt. In de buurt wordt al sinds 1948 gewerkt aan het Crazy Horse Mountain Carving (170x195 m), dit moet Sioux opperhoofd Crazy Horse op een paard worden. In Deadwood, een gold rush boomtown, bevinden zich een oude goudmijn, historische musea en een aantal casino's.

Klimaat
South Dakota heeft een typisch landklimaat, met bijzonder warme zomers en strenge winters met veel sneeuw. De beste reistijd is van mei tot september.

Vlag South DakotaBadlands National ParkCrazy HorseMount Rushmore