Neem contact met ons op:

085-6255920
info@usatours.nl

Logo SGR Logo Calamiteitenfonds
Lincoln MemorialSeattleMount RushmoreStrand FloridaCentral ParkFreedom TrailBryce Canyon National ParkCrater Lake National ParkLas VegasBadlands National ParkCadillac RanchNiagara FallsGlacier Bay National ParkWaterval Yosemite National ParkMorning Glory Pool - Yellowstone National ParkPortlandSt PaulUitzicht IdahoDurangoCountry Music Hall of FameAlcatraz gevangenisMonument Valley

Tennessee

Hoofdstad: Nashville
Grootste stad: Memphis
Afkorting: TN
Bijnaam: Volunteer State
Oppervlakte (land): 106.752 km2
Bevolking: ca. 5.900.000
Tijdszone: Eastern / Central Standard Time

Algemene informatie
Tennessee ligt in het zuidoosten van de Verenigde Staten en is een verbindingsstaat tussen Noord en Zuid. Deze staat grenst in het noorden aan Kentucky en Virginia, in het oosten aan North Carolina, in het zuiden aan Mississippi, Alabama en Georgia, in het zuidwesten aan Arkansas en in het noordwesten van Missouri. Muziek is erg belangrijk voor Tennessee vooral door de muzieksteden Nashville en Memphis, maar biedt ook veel natuurschoon.

Geografie
Tennessee bestaat uit zes verschillende gebieden, waarvan de eerste drie tot oost Tennessee behoren: het oostelijke berggebied langs de oostgrens wordt voornamelijk gevormd door de Unaka en Great Smoky Mountains (onderdeel van de Appalachen). Dit berggebied bestaat overwegend uit graniet. De 'Smokies' liggen voor een groot deel in het Great Smoky Mountains National Park. Het hoogste punt van de staat is Clingmans Dome (2025m). Het tweede deel is het 50 tot 100 km brede dal van de naar het zuidwesten stromende Tennessee River en zijrivieren. Het dal gaat in het westen abrupt over in het ca. 350m hoger gelegen Cumberlandplateau, eveneens onderdeel van de Appalachen. Naar het westen toe gaat deze hoogvlakte over in een lager, vrijwel vlak gebied, de Highland Rim, die een groot deel van midden Tennessee beslaat. De Highland Rim heeft in het midden een ca. 125m diepen liggende laagvlakte (elliptischvormig), het Nashville Basin, een van de vruchtbaarste agrarische gebieden van Tennessee (Garden of Tennessee). West Tennessee bestaat uit een golvende vlakte die het gebied tussen de Tennessee en de Mississippi beslaat en waaruit zich aan de rand van het Mississippidal de Bluffs verheft. De Mississippi (die de grens vormt met Missouri en Arkansas) heeft hier talrijke dode armen (bayou's) en moerassen doen ontstaan. Natuurlijke meren van betekenis zijn er niet, wel een groot aantal stuwmeren, zoals Watts Barlake, Chickamauga Lake en Kentucky Lake in de Tennessee River, en Lake Barkley, Old Hickory Lake en Dale Hollow Lake in de Cumberland River in het noorden van de staat.

Hoofdstad
Nashville is de hoofdstad van Tennessee. Nashville is nog steeds de hoofdstad van de country & western muziek in Amerika en staat geheel in het teken van muziek. Downtown Nashville swingt 's avonds, je vindt er leuke barretjes met overal bandjes. Veel bezienswaardigheden in deze stad zijn ook hieraan gewijd, zoals de Country Music Hall of Fame en de Grand Ole Opry.

Great Smoky Mountains National Park
Great Smoky Mountains National Park ligt voor het grootste gedeelte in de staat Tennessee en maar een heel klein gedeelte in North Carolina. Dit nationale park maakt deel uit van van 2700 kilometer lange Appalachian Mountains en is een van de oudste bergketens in de Verenigde Staten, de rotsen die het landschap vormen zijn ongeveer 900 miljoen jaar oud. Nergens ter wereld zijn dergelijke wildbegroeide bergen te vinden behalve in de tropen. Het park is in 1930 gecreeërd en bestaat uit vele berg- en heuvelruggen die van elkaar worden afgescheiden door diepe valleien. De oorspronkelijke bewoners - de Cherokee indianen - noemden dit gebied Shaconage, dat betekent "de plaats van de blauwe rook". Deze nevelige waas wordt vaak gevormd door de waterdamp die wordt afgescheiden door de dichte bossen in de bergen en valleien. Hier komt dus het woord "Smoky" in de naam van het park vandaan. De flora en fauna in het park is erg verschillend en een van de bijzonderste in Noord Amerika. Het is zelfs een van de meest gevarieerde ecosystemen ter wereld; het biedt plaats aan meer dan 4000 plantensoorten, 130 verschillende boomsoorten, 65 soorten zoogdieren, 230 vogelsoorten, tientallen soorten reptielen en meer soorten salamanders dan waar ook ter wereld. Het is dan ook niet alleen een Amerikaans Nationaal Park, maar ook een International Biosphere Reserve en een World Heritage Site. De ingang van het park is te vinden bij de stad Gatlinburg in Tennessee.

Bezienswaardigheden & attracties
De drie trekpleisters van de staat Tennessee zijn het Great Smoky Mountains National Park, vanwege het natuurschoon, en de steden Nashville en Memphis, vanwege de muziek. Nashville is nog steeds de hoofdstad van de countrymuziek in Amerika, en hier vind je dan ook alles wat met de countrymuziek te maken heeft, zoals de Country Music Hall of Fame. Hier vind je onder andere de gouden Cadillac van Elvis, handgeschreven originele songteksten, en waar je uren kan luisteren naar countryhits. Memphis is een heerlijke stad aan de Mississippi, waar alle soorten muziek die uit het zuiden zijn opgeborreld, van blues en gospel, tot country en hilbilly, samenkwamen in Elvis Presley. Na het Witte Huis in Washington D.C. is Graceland het meest bezochte woonhuis van Amerika. Het landhuis dat Elvis in 1957 kocht. Sinds het huis waarin Elvis stierf in 1977 in 1982 is opengesteld, trekt het ieder jaar honderdduizenden bezoekers. Sommige mensen komen echt op pelgrimage, om de laatste eer te bewijzen aan de King, anderen willen graag zien hoe hij in zijn laatste jaren leefde. Ook zonder Elvis is Memphis een leuke stad, het is bij uitstek een uitvalsbasis voor tochten langs die rivier, richting New Orleans, of om het zuiden te ontdekken. In Pigeon Forge vindt je het pretpark Dollywood, dat de rondborstige Dolly Parton heeft opgezet. Qua natuur en historie zijn er volop mogelijkheden in Tennessee. De staat telt een groot aantal natuurlijke grotten. Historische monumenten herinneren vooral aan de Burgeroorlog. Vlak bij Nashville vind je "The Hermitage", het huis van president Andrew Jackson. Dwars door de staat Mississippi, van de hoek linksonder naar rechtsboven, en dan verder door Tennessee naar Nashville, loopt de historische Natchez Trace Parkway. Het pad dar oorspronkelijk werd gebaand door bisons, indianen en pioniers, is sinds de jaren dertig hersteld door de National Park Service tot een prachtige toeristische route. Big South Fork National River and Recreation Area is een mooi recreatiegebied.

Klimaat
Tennessee heeft een zuidelijk overgangsklimaat met warme en benauwde zomers, dit geldt minder voor de bergachtige gebieden. De winters zijn niet erg koud.

Vlag TennesseeGreat Smoky Mountains National ParkCountry Music Hall of FameGracelandDollywood