Neem contact met ons op:

085-6255920
info@usatours.nl

Logo SGR Logo Calamiteitenfonds
DurangoLas VegasMonument ValleyMount RushmoreLincoln MemorialBryce Canyon National ParkFreedom TrailCentral ParkPortlandSeattleSt PaulCrater Lake National ParkGlacier Bay National ParkCadillac RanchWaterval Yosemite National ParkUitzicht IdahoMorning Glory Pool - Yellowstone National ParkAlcatraz gevangenisBadlands National ParkNiagara FallsCountry Music Hall of FameStrand Florida

Texas

Hoofdstad: Austin
Grootste stad: Houston
Afkortin: TX
Bijnaam: Lone Star State
Oppervlakte (land): 678.054 km2
Bevolking: ca. 22.500.000
Tijdszone: Central Standard Time

Algemene informatie
Texas is op Alaska na de grootste staat van de Verenigde Staten. De Rio Grande scheidt de staat in het zuiden met Mexico, de Sabina River in het oosten van Louisiana en de Red River in het noorden van Oklahoma. Daarnaast grenst Texas in het noordoosten aan Arkansas en in het noordwesten aan New Mexico. In Texas leven ongeveer 50.000 indianen, maar nog eens duizenden andere mensen hebben indiaans bloed in hun aderen stromen. Cowboys met enorme hoeden of zakenlui zoals J.R. Ewing (tv-serie Dallas), ook met flinke hoeden, waren lange tijd het symbool van Texas. Helaas wordt Texas als vakantiebestemming nog steeds enorm onderschat. Het is een erg interessante staat en is een bezoek zeker waard. Je vindt hier mooie natuur, leuke steden maar vooral ook dat de manier van leven uniek is.

Geografie
Texas bestaat geografisch uit verschillende gedeeltes. In het oosten is dat vlak laagland (Gulf Coastal Plains), het stuk dat grenst aan de Golf van Mexico. Voor de kust liggen langgerekte zandbanken waarachter uitgestrekte lagunen zijn ontstaan. In het midden zijn dat de heuvelachtige Prairie Plains, met soms rijke bodem en Rolling Plains, heuvelachtig land dat verder naar het westen geleidelijk in hoogte stijgt. In het westen ligt de Basin and Range Region, met droge hoge vlakten die al bij de Rocky Mountains horen, met onder andere de Guadalupe Mountains, met Guadalupe Peak (2667m, het hoogste punt van de staat). De noordelijke grensrivier Red River, waarin bij Denison het grote stuwmeer Lake Texoma (ca. 450 km2) ligt, is een zijrivier van de Mississippi. Vrijwel alle andere rivieren stromen rechtstreeks naar de Golf van Mexico; van oost naar west zijn de belangrijkste: Sabine, Brazos, Colorado en de 3030 km lange Rio Grande met haar linkerzijrivier de Pecos.

Hoofdstad
Austin is de hoofdstad van Texas. Austin ligt in een bocht van de Colorado River op een aantal heuvels. De universiteitsstad met haar groene parken, bloeiend cultureel leven, high tech industrieën, en beroemde music scene is de parel van Texas. Het stadsbeeld wordt beheerst door het uit roze graniet opgetrokken Capitool (1888). Andere bezienswaardige gebouwen zijn de "Old French Legation" (1841) en Governor's Mansion (1856). De Lyndon B. Johnson Presidential Library and Museum ligt op de rand van de campus van de University of Texas. Lyndon B. Johnson is de belangrijkste politicus die Texas heeft voortgebracht. Texaanse geschiedenis vind je ook in de nabij gelegen Texas State Library en de Governor's Mansion.

Big Bend National Park
Big Bend NP ligt in de bocht (Big Bend betekent "grote bocht") van de machtige Rio Grande in het zuidwesten van Texas langs de grens met Mexico. Het gebied werd in 1944 tot nationaal park bevorderd en heeft een oppervlakte van 3200 km2. Big Bend is een van de grootste, maar ook een van de minst bezochte nationale parken van de USA. De lage bezoekersaantallen zijn vooral te wijten aan de afgelegen ligging; de dichtsbijzijnde stad van enige betekenis is El Paso, en ligt ongeveer 400km ten noordwesten van Big Bend. Het park ligt aan de Rio Grande River waardoor er o.a. mooie canyons te vinden zijn. De caonyons kun je verkennen door een kano- of rafttocht te maken. Daarnaast zijn er grote woestijn- en berggebieden in het park te vinden. Big Bend NP bezit ruim 1000 plantensoorten en onder de verschillende diersoorten zijn o.a. coyotes, poema's, vossen en herten te vinden. Het overgrote deel van het park is bereikbaar per auto. Voor de avonturiers zijn paden aangelegd in het park. De temperatuur is in de zomer ongeveer 38 graden Celsius, neem daarom veel water met je mee op je tochten. Van sommige stukken wordt het afgeraden ze in de zomer te lopen. Het voorjaar en de herfst brengen ook redelijk aangename temperaturen met zich mee. Echter in de winter kan het in de bergen behoorlijk koud worden maar op het laagland is ook dan de temperatuur redelijk te noemen.

Guadalupe Mountains National Park
Guadalupe Mountains NP ligt in het westen van Texas en grenst verder aan het in New Mexico gelegen Carlsbad Caverns NP. Het park heeft een oppervlakte van 308 km2 en kreeg de status in 1972. De 80km lange bergketen Guadalupe Mountains is een onderdeel van een groot hoefijzervormig kalksteenrif, dat miljoenen jaren geleden is ontstaan. Het hoogste punt in dit ruige berglandschap en van Texas is de 2667 meter hoge Guadalupe Peak. Een ander markant punt is El Capitan, een massief blok kalksteen die ruim 300 meter boven het omringende landschap uitsteekt. Ook opvallend is de enorme kloof McKittrick Canyon, in het noordoosten van het park, dat tot diep in de aardkorst doordringt. In totaal heeft het park ongeveer honderdvijftig kilometer aan wandelpaden, soms gemakkelijk, soms voor geoefende wandelaars. Het park bezit een rijke variatie aan planten- en dierenleven, waaronder ratten, slangen, eekhoorns, kalkoenen en herten en een zeer interessante geologische kenmerken. 's Zomers is het er erg warm vooral in juni en juli. Neem in deze periode voldoende water mee. De beste tijd om het park te bezoeken is de herfst maar tijdens de "changing of the leaves" kan het druk worden in het park.

Bezienswaardigheden en attracties
De hierboven beschreven nationale parken zijn natuurlijk al een grote bezienswaardigheid, maar het park heeft nog meer natuurmonumenten, zoals Padre Island, Musleshoe National Wildlife Refuge en Longhorn Cavern State Park. Verder zijn er in Texas genoeg steden die je kunt bezoeken, o.a. Austin, Dallas, Houston en San Antonio. Austin is een leuke stad vanwege zijn plezierige kleine stadssfeer en muziekscene. Dallas is de stad die mensen kennen van de moord op John F. Kennedy op 22 november 1963. Hier kan je naar de Kennedy Assassination Museum waar alles in het teken staat van de vermoorde 35e president van de Verenigde Staten. De staat barst ook van de historische plekken, waarvan een aantal de naam draagt van de belangrijkste politicus die Texas heeft voortgebracht: Lyndon B. Johnson. Zo is er het Lyndon B. Johnson Presidential Library and Museum in Austin en de Lyndon B. Johnson Ranch National Historic Park, de ranch waar Johnson gasten rondreed in zijn jeep en de echte Texaan kon uithangen die hij was. Deze ranch kan bezocht worden in Stonewall en bevat onder meer een replica van het geboortehuis van Johnson, de ranch zelf en het graf van de president. In Houston vind je het ruimtevaartcentrum van NASA Johnson Space Center. Heel dit centrum staat in het teken van de ruimtevaart. Hier kom je in een kopie van het spacelab terecht. Dit is een onderzoeksruimte die begin jaren 70 is ontwikkeld om te kijken hoe het er in de ruimte aan toegaat. Trainingen om met gewichtloosheid om te gaan werden hier bijvoorbeeld gegeven. In het museum kan je een stuk van de maan aanraken. Het team van Apollo 17 nam in 1971 dit stukje maan mee naar de aarde.

Klimaat
Texas is zo groot dat de klimaatverschillen natuurlijk ook groot zijn. Het zuidoosten is subtropisch, net noordwesten heeft een landklimaat. De staat heeft veel te lijden onder wervelstormen en in de winter van koude noordenwinden, the Northers. De meeste regen valt in het zomerhalfjaar, maar door de sterke verdamping is Texas erg droog.

Vlag TexasSkyline Dallas by nightSan Antonio RiverwalkPadre Island National Seashore TexasBig Bend National ParkAustin TexasCadillac Ranch Amarillo Texas