Neem contact met ons op:

085-6255920
info@usatours.nl

Logo SGR Logo Calamiteitenfonds
Niagara FallsWaterval Yosemite National ParkSt PaulMonument ValleyDurangoCountry Music Hall of FameLas VegasSeattleMount RushmoreAlcatraz gevangenisMorning Glory Pool - Yellowstone National ParkCrater Lake National ParkFreedom TrailBryce Canyon National ParkCentral ParkLincoln MemorialGlacier Bay National ParkBadlands National ParkCadillac RanchStrand FloridaPortlandUitzicht Idaho

Vermont

Hoofdstad: Montpelier
Grootste stad: Burlington
Afkorting: VT
Bijnaam: Green Mountain State
Oppervlakte (land): 23.958 km2
Bevolking: ca. 625.000
Tijdszone: Eastern Standard Time

Algemene informatie
Vermont ligt in het noordwestelijke deel van New England en grenst in het noorden aan de Canadese grens, in het oosten aan New Hampshire, in het zuiden aan Massachusetts en in het westen aan New York. Van noord naar zuid strekt de staat zich uit over een lengte van 255 kilometer en van oost naar west is de afstand niet minder dan 137 kilometer op het breedste punt. Vermont is een typische New England staat. De staat heeft patent op de witte kerktoren, omringd door veelkleurige blaadjes in de herfst, en de village green met muziektent hoort ook zeer zeker tot het vaste patroon. De staat heeft een landelijk karakter en prachtige heuvels en dalen. Tot de belangrijkste gebieden behoren de Green Moutains en daar is de naam van Vermont weer van afgeleid, want in het Frans betekeken 'vert' en 'monts' groene bergen.

Geografie
Vrijwel de gehele staat wordt ingenomen door geologisch oude bergformaties, de Green Mountains (hoogste punt Mount Mansfield, 1339 meter) die een voortzetting zijn van de meest oostelijke plooiingsrand van de Appalachen strekt zich uit van de Canadese grens tot Massachusetts. In het zuidwesten vormen de Taconic Mountains een hoog plateau-achtige afscheiding naar het laag liggende Valley en Ridge gebied. Het zuidwesten van Vermont behoort tot het stroomgebied van de Hudson, het oosten tot dat van de Connecticut en de rest tot dat van de St. Lawrence. Lake Champlain (160 kilometer lang), waarin een aantal eilanden ligt, is het grootste meer ten oosten van de Great Lakes en vormt de grens met New York en loopt door tot Canada. Aan de overkant van het meer zie je de Adirondack Mountains liggen. De belangrijkste meren zijn Lake Willoughby, Dunmore, Bomoseen, Whitingham, St. Catharine en Memphremagog.

Hoofdstad
Montpelier is de hoofdstad van Vermont. Het is een klein stadje gelegen in centraal Vermont en telt ongeveer 8000 inwoners en is een goede uitvalsbasis voor tochten. Bekijk daar ook het State House, oftewel State Capitol. Het is gebouwd met graniet uit New England en heeft een vergulde koepel, een van de mooiste van heel Amerika.

Bezienswaaridgheden & attracties
Er zijn veel mogelijkheden in Vermont. Zo is er het Green Mountain National Forest dat ruim 2000 vierkante kilometer van de Green Mountains beslaat. In Bennington wordt herinnerd aan een veldslag in de Vrijheidsoorlog en hangt in het museum werk van Grandma Moses. In Arlington is een permanente expositie van werk van de illustrator Norman Rockwell. Verder is het een staat waar men uitstekend kan vissen, golfen, fietsen, wandelen (Bruke Mountain, Westmore aan Lake Willoughby en Mount Pisgah), watersporten, langlaufen en skiën (de bekendste skigebieden zijn Stowe, Killington, Sugarbush en Mount Snow). De noordhoek van de staat, tegen de Canadese grens aan, heeft een heel eigen idee van zichzelf. Ook qua landschap is het speciaal: spectaculaire landschappen en onbedorven wildernis. De bijnaam 'Vermonts Koninkrijk' dankt dit stukje New England aan de toenmalige Senator van Vermont, George Aiken, die in 1949 een toespraak gaf in Caledonia County. Daar had hij het over dit afgelegen deel van de VS, vol met meren, het 'Northeast Kingdom'. De bewoners namen het over als een geuzennaam en verwijzen naar andere Vermonters als buitenlanders of 'flatlanders'.

Klimaat
Vermont is een aantrekkelijk vakantiegebied. Er zijn niet te warme maar plezierige zomers, prachtige voor- en najaar en koude winters met veel sneeuw. In de veelbesproken Indian Summer, eind september / begin oktober, nemen de bladeren prachtige tinten geel, bruin, rood en oranje aan.

Vlag VermontLake Champlain VermontMontpelier VermontGreen Mountains