Neem contact met ons op:

085-6255920
info@usatours.nl

Logo SGR Logo Calamiteitenfonds
Mount RushmorePortlandLincoln MemorialMorning Glory Pool - Yellowstone National ParkWaterval Yosemite National ParkCrater Lake National ParkSt PaulCadillac RanchAlcatraz gevangenisMonument ValleyFreedom TrailCountry Music Hall of FameStrand FloridaGlacier Bay National ParkNiagara FallsBadlands National ParkBryce Canyon National ParkSeattleLas VegasDurangoCentral ParkUitzicht Idaho

Virginia

Hoofdstad: Richmond
Grootste stad: Virginia Beach
Afkorting: VA
Bijnaam: Old Dominion
Oppervlakte (land): 102.588 km2
Bevolking: ca. 7.500.000
Tijdszone: Eastern Standard Time

Algemene informatie
Virginia ligt aan de oostkust van de Verenigde Staten en grenst in het zuiden aan North Carolina en Tennessee, in het westen aan Kentucky en West Virginia en in het (noord)oosten aan Maryland en Washington D.C. De staat heeft de bezoeker er veel te bieden. Behalve de historische trekpleisters is de natuur van Virginia de moeite waard. Die biedt ook een ruime variatie, van de stranden van Virginia Beach en de moerasachtige gebieden langs de kust, tot de bergketen in het westen van de staat, waar Shenandoah National Park ligt. Terwijl de regio rondom Washington modern en overontwikkeld is, ligt de westelijke punt al helemaal in het gebied van Appalachians, een van de meest achtergebleven gebieden van de VS.

Geografie
Het oostelijk deel bestaat uit een 100 kilometer brede en zanderige kust kustvlakte met veel lagunen en in het zuiden op de grens met North Carolina een groot moeras, Great Dismal Swamp. De lengte van de kustlijn is 534 kilometer, terwijl de kust helemsbreed maar 180 kilometer is. De rivieren Potomac, Rappahannock, York en James verdelen door hun 5 tot 10 kilometer brede mondingen de kustvlakte in grote schiereilanden en verzamelen zich in de 30 tot 50 kilometer brede Chesapeake Bay. Het schiereiland Delmarva, dat tot Virginia behoort, maar vastzit aan Maryland, sluit de Chesapeake Bay, waarvan het zuidelijk deel tot Virginia behoort, grotendeels af. Voor de oceaankust liggen talrijke eilandjes waarvan Tangier, Watts en Fox Island tot Virginia behoren. De kustvlakte eindigt bij de Fall Line, de door een breuk bepaalde overgang naar de Piedmont, het oostelijk randgebied. Het is een golvend landschap, dat bestaat uit een oude kristallijnen ondergrond, met leemlagen bedekt. De Blue Ridge (1200 - 1500 meter hoog), die met een 800 meter steile rand oprijst boven die Piedmont, is sterk geplooid en bestaat uit kristallijn gesteente. Ten westen van de Blue Ridge ligt het Ridge- and Valley-gebied, brede dalen zijn hier gescheiden door scherpe kammen. De dalen liggen gemiddeld 300 meter hoog, de kammen komen tot boven de 1200 meter. In het zuiden ligt Mount Rogers (1746 meter), het hoogste punt van Virginia. Hier ligt het Shenandoah National Park. In het westen wordt dit gebied afgesloten door de 500 meter hoge steile rand van de Allegheny Mountains. In het uiterste zuidwesten behoort een deel van Virginia tot het 1600 meter hoge Appalachian Plateau. Behalve de kustvlakte behoren alle genoemde gebieden tot de Appalachen. De afwatering van de Great Valley gaat via de Shenandoah naar het noorden en mondt uit in de noordelijke grensrivier Potomac. De Jackson en Cowpasture stromen in zuidelijke richting naar de James River die ten oosten van de Blue Ridge nog de North en de Appomattox opneemt. In het zuiden breekt ook de Roanoke door de Blue Ridge heen maar mondt uit ten zuiden van Virginia. In dez rivier is op de grens met North Carolina een grote stuwdam gebouwd, waardoor een stuwmeer is ontstaan (John H. Kerr Reservoir, 200 km2). Op de oostzijde van de Blue Ridge ontspringen de Rappahannock en haar zijrivieren de Rapidan. Op de Piedmont ontspringt de Pamunkey en haar zijrivieren. De rivieren zijn bevaarbaar tot aan de Fall Line waar de stroomversnellingen beginnen.

Hoofdstad
Richmond is de hoofdstad van Virginia en ligt aan de James River. Historisch bekeken is dit een interessante stad. Interessante plekjes zijn het State Capitol. Het heeft wat van een Romeinse tempel, een zeer klassieke uitstraling, en het Confederate White House, dit was de ambtswoning van de enige president die de Confederate ooit heeft gehad, Jefferson Davis. Richmond telt dankzij het feit dat zij de hoofdstad was van de zuidelijke staten in de Burgeroorlog vele musea en monumenten gewijd aan dit hoofdstuk van haar geschiedenis.

Shenandoah National Park
Het Shenandoah National Park ligt in de Blue Ridge Mountains in het noordwesten van Virginia. De Blue Ridge Mountains is een voorgebergte van de Appalachian Mountain Range. De status National Park kreeg dit gebied in 1935 en het heeft een totale oppervlakte van 787 vierkante kilometer. In het park kan je genieten van het prachtige heuvellandschap, de vele rivieren, enorme watervallen en talrijke uitkijkplaatsen vanwaar je uitzicht hebt op de 240 kilometer lange Shenandoah Valley en op het daarnaast gelegen bergmassief Massanutten Mountain. Door de Shenandoah Valley stroomt de Shenandoah River waar het park zijn naam aan te danken heeft. Het park staat bekend om zijn 170 kilometer lange Skyline Drive die de bewonderaar van het park langs alle bezienswaardigheden brengt. Op de route bevinden zich meer dan 75 uitkijkpunten en er zijn parkeerhavens vanwaar men mooie wandelingen kan maken. Het park heeft in totaal meer dan 800 kilometer aan wandelpaden. Shenandoah NP is het gehele jaar geopend, maar delen van de Skyline Drive kunnen in de winter afgesloten zijn vanwege lawinegevaar. De herfst is een populaire periode, omdat de kleuren in het park dan erg mooi zijn. Het klimaat in het park is erg ruig en er valt ook vaak regen ondanks de warme zomers. De winters daarentegen zijn weer streng en er is altijd de kant op sneeuw.

Bezienswaardigheden & attracties
Virginia heeft diverse trekpleisters o.a. Hampton University Museum, de nationale begraafplaats in Atlington, Colonial National Historic Park met het gerestaureerde stadje Williamsburg, Jamestown Settlement, de Blue Ridge National Parkway, die hoog over de kam van de Blue Ridge zuidwestwaarts leidt tot in North Carolina, de slagvelden uit de Burgeroorlog waaronder Manassas, Fredericksburg (met museum), Richmond en Petersburg. Monticello, het huis van Jefferson, in Charlottesville en Mount Vernon, het huis van George Washington aan de Potomac River. Verder zijn er veel State Parks en trails, o.a. Great Falls Park.

Klimaat
Virginia kent een vochtig klimaat met een warme, benauwde zomer. In de winter kan het in Virginia veelvuldig vriezen (vooral in de bergen kan het koud worden) en komen grote sneeuwstormen voor met veel wind in oktober of april. Over het algemeen zijn de winters vrij zacht. Het voor- en najaar zijn de mooiste tijden.

Vlag VirginiaArlingtonGreat Dismal SwampRichmondRichmondShenandoah National Park