Neem contact met ons op:

085-6255920
info@usatours.nl

Logo SGR Logo Calamiteitenfonds
DurangoAlcatraz gevangenisSt PaulCadillac RanchFreedom TrailMonument ValleyGlacier Bay National ParkLas VegasNiagara FallsBryce Canyon National ParkBadlands National ParkCrater Lake National ParkStrand FloridaUitzicht IdahoMorning Glory Pool - Yellowstone National ParkMount RushmorePortlandCountry Music Hall of FameWaterval Yosemite National ParkLincoln MemorialSeattleCentral Park

Washington

Hoofdstad: Olympia
Grootste stad: Seattle
Afkorting: WA
Bijnaam: Evergreen State
Oppervlakte (land): 172.349 km2
Bevolking: ca. 6.250.000
Tijdszone: Pacific Standard Time

Algemene informatie
Washington ligt aan de westkust van de verenigde Staten en grenst in het noorden aan Canada, in het oosten aan Idaho, in het zuiden aan Oregon en in het westen aan de Grote Oceaan en Puget Sound. Van de noordelijke grens naar de zuidelijke is het een afstand van 383 kilometer. Het breedste punt van oost naar west is 570 kilometer. Washington State heeft prachtige natuur. De staat kan trots zijn op woestijnen, bergen, regenwouden (Olympic Peninsula), vulkanen, wijngebieden, meer dan 8000 meren, walvissen en diverse natuurparken.

Geografie
Washington beslaat een prachtige kustlijn, regenwouden en ruige bergen, dalen, rivieren, meren en ga zo maar door. Langs de Grote Oceaankust bevindt zich in het zuiden de Willapa Hills (900m) en in het noorden de Olympic Mountains met afgeronde toppen (Mt. Olympus, 2415m). De Cascade Range verdeelt de staat in een oostelijk en westelijk deel. Langs de oostrand van dit plateau loopt een grote breuk, waarop vulkanen zijn ontstaan die tot 1000m boven de Cascade Range uitsteken. In totaal zijn er 57 toppen boven de sneeuwgrens (die hier op 2300m ligt). De voornaamste toppen zijn Mt. Rainier (4392m, het hoogste punt van de staat Washington) in het Mt. Rainier National Park, Liberty Cap (4301m) en Point Success (4313m). De vulkaan Mt. St. Helens (2940m) die sinds 1857 niet meer actief geweest is, had in 1980 een krachtige uitbarging. Het landschap is ontzettend sterk gevarieerd. De westhelling van de Cascade Range is sterk bebost. De oosthelling bestaat uit onbeboste radiale ruggen, afdalend naar het Columbia Basin. Tussen twee van deze ruggen, de Sawtooth Ridge en de Chelan Range, strekt zich het smalle, 90 km lange en 440m diepe Lake Chelan uit. Het oostelijk deel van Washington wordt ingenomen door het Columbia Basin, een uitgestrekt lavaplateau. In het noorden ligt het onbeboste Okanogangebergte (1900m), in het zuidoosten liggen de beboste Blue Mountains met toppen tot bijna 2000m. De belangrijkste rivier is de Columbia River. De zijrivieren zijn diep ingesneden in het lalaplateau: op vele plaatsen zijn canyons ontstaan. Grote meren in de staat zijn o.m. Lake Chelan en de stuwmeren achter dammen in de Columbia River, zoals Franklin D. Roosevelt Lake (Grand Coulee Dam) en Banks Lake (Dry Falls Dam).

Hoofdstad
Olympia is de hoofdstad van de staat Washington. De stad ligt aan het zuidelijke eind van Puget Sound, de grote baai. In Olympia kan je over de (openlucht) Farmer's Market slenteren, genieten van het panoramische uitzicht vanaf Percival Landing of een tour maken door het Capitol. De stad ligt niet ver van The Olympic National Wilderness, een natuurgebied op het schiereiland tussen Puget Sound en de Stille Oceaan. Dit gebied geniet al sinds de negentiende eeuw bescherming en is een van de weinige resterende oerbossen in de Verenigde Staten.

Mount Rainier National Park
Het Mount Rainier National Park ligt in de Cascade Range, een bergketen in het zuidwesten van Washington. De totale oppervlakte van het park is 952 vierkante kilometer en kreeg zijn status in 1899. Het belangrijkste kenmerk van dit park is de vulkaan Mount Rainier. De berg heeft een hoogte van 4392 meter en zijn top is altijd bedekt met sneeuw en langs de bergewanden liggen maar liefst 27 gletsjers. Het is een steile vulkaan, die is samengesteld uit verschillende lagen lava en ander vulkanische producten. De vulkaan wordt omgeven door bergweiden, die tijdens de korte zomer bedekt zijn door kleurrijke bloemen. In de lager gelegen delen vind je prachtige bossen, in het noordoosten ligt zelfs een gematigd regenwoud. Verder vind je hier diverse bergmeren, rivieren en watervallen. De zuidelijke kant van Mount Rainier heeft in de winter te kampen met zware sneeuwval, maar ondanks dat is het park de gehele winter te bereiken. De voornaamste activiteiten in het park zijn wandelen, bergbeklimmen en wintersport. Voor het park is een backcountry use vergunning nodig indien indien men van plan is meerdaagse trips in het park te plannen. Voor de alpinisten onder ons is het van belang te weten dat aan- en afmeldingen bij de parkrangers een verplicht onderdeel is. Verder is het van belang ervaren en bedreven te zijn in het alpinisme indien men enige kans van slagen wil hebben om de top te bereiken.

North Cascades National Park
North Cascades National Park ligt uiterst noordelijk in de staat Washington en grenst aan Canada. Het park kreeg zijn status in 1968 en heeft een oppervlakte van 2044 vierkante kilometer. Het park bestaat uit twee delen: de North Unit en South Unit. De twee worden gescheiden door een highway, verder is het park niet toegankelijk voor auto's. Het park is opgezet om zo een van de grootste bergketens in Noord-Amerika te bewaren, namelijk de Cascade Range. Deze bestaat voornamelijk uit vulkanen, sneeuwvelden, gletsjers, hooggebergte met gletsjers en hoge toppen, ijsvelden, salen, canyons, watervallen en meren. Het park is een ideaal gebied voor bergbeklimmers, omdat er meer dan 3000 gletsjers te vinden zijn en vele canyons. Verder is vissen en wandelen een populaire bezigheid in dit park. Er zijn meer dan 450 kilometer aan voetpaden in het park. Het park is het gehele jaar geopend. In de zomer zijn stortbuien en stormen een normaal verschijnsel.

Olympic National Park
Olympic National Park ligt in de uiterste noordwesthoek van de Verenigde Staten. Het park kreeg zijn status in 1938 en werd in 1982 door UNESCO verklaard tot World Heritage Site. De totale oppervlakte van het park is 3680 vierkante kilometer. Olympic National Park heeft alles, je vindt er zowel strand (80 kilometer lange kustlijn met ongerepte natuur) als hooggebergte, zowel regenwoud als droge valleie, je kunt genieten van alpenweide en de oudste bomen ter wereld, gletsjers en meren. Het park omvat een deel van de Olympic Mountains en in het westelijk deel van het park (aan de andere kant van de Olympic Mountains) zijn regenwouden te vinden, want daar valt jaarlijks 3600mm regen. Daardoor is dit park een van de natste gebieden in de hele Verenigde Staten. Het noordoosten van het park is één van de droogste gebieden van de Noord Amerikaanse westkust. Er zijn hier mogelijkheden om bergen te beklimmen, te wandelen, te zwemmen, te vissen en paard te rijden. De zomers zijn er warm en mooi en de herfst en winter zijn er wat aan de koele kant met veel mistbanken in de herfst.

Bezienswaardigheden & attracties
Allereerst zijn de National Parks de grote trekpleisters van Washington. Daarnaast is Seattle ook een belangrijke toeristische trekpleister. Voorts locaties die aan de oorspronkelijke bewoners en pioniersdagen herinneren, zoals Whitman Mission National Historic Site bij Walla Walla, Fort Vancouver National Historic Site, San Juan Island National Historic Park en het Makah Cultural and Research Center op het Olympic Peninsula. De outdoormogelijkheden zijn: whale and wildlife watching, vissen, raften, skiën, snowmobiling, bergbeklimmen, wandelen (hiking) en zeilen. Een aantal interessante autoroutes zijn:

The Cascade Loop
Deze autoroute, 'one of America's grandest, most spectacular drives' volgens National Geographic Traveler, begint op Whidbey Island (ten noordwesten van Seattle) en voert door prachtige natuurgebieden, waaronder Deception Pass, North Cascades National Park, Okanogan Valley, Lake Chelan en Wenatchee Valley.

Hell's Canyon
In het zuidoosten van Washington ligt Hell's Canyon, de diepste kloof in Noord Amerika, die ontstond tijdens de laatste ijstijd. De kloof kan worden bezichtigd door een jet-boat cruise over Snake River te maken.

Wijngebieden
In bepaalde gebieden van Washington worden dankzij de juiste bodem en het geschikte klimaat veel wijnsoorten geproduceerd, zoals de cabernet, sauvignon, chardonnay, merlot, pinot noir en Riesling. De belangrijkste wijngebieden zijn Yakima Valley, Columbia Basin en Walla Valley. In totaal kan je in Washington ongeveer 45 wijnhuizen bezoeken, waar je rondleidingen krijgt en natuurlijk wijn kunt proeven.

Olympic Peninsula
Het noordoostelijk gedeelte van Washington wordt aan drie zijden door zeewater omgeven en biedt een aantal spectaculaire natuurtaferelen. Hoogtepunten zijn Olympic National Park en de Hoh- en Quinault regenwouden.

San Juan Islands
De San Juan archipel telt meer dan 400 eilandjes waarvan de meeste deel uitmaken van een beschermd gebied. Slechts drie ervan zijn open voor publiek, namelijk San Juan, Lopez en Orcas. Deze eilandjes zijn vanuit Victoria (Canada) of Seattle gemakkelijk te bereiken per ferry, watervliegtuig, charterboot of vliegtuig. Een prachtig gebied voor het bekijken van orka's, zeearenden, bruinvissen en zeeleeuwen.

Mount Rainier en Mount St. Helens
Deze bekende actieve vulkanen (WA heeft er in totaal vijf) vormen de iconen van de staat als het om natuur gaat. Beide bergen worden omringd door hun eigen Nationale Parken.

Seattle
Seattle, ook wel the Emerald City genoemd, vormt een belangrijke uitvalsbasis naar andere bestemmingen in het noordwesten. De stad staat in Europa vooral bekend om haar trendsettende rol op het gebied van undergroundmuziek en om koffie. Inderdaad bloeit de cultuur in Seattle, maar niet alleen op muzikaal gebied. Dit is mede te danken aan de hoeveelheid verschillende invloeden die de stad de afgelopen eeuw heeft verrijkt. De belangrijkste toeristische attracties zijn Pike Place Market, Pioneer Square, Space Needle, het Future of Flight and Aviation Center and Boeing Tours, het EMP Museum en het Seattle Art Museum.

Tacoma
Tacoma is een bruisende stad waar men de meest uiteenlopende bouwstijlen aantreft. Het heeft een bijzonder theaterdistrict waar optredens van internationale allure plaatsvinden. Meer naar het westen van Tacoma, aan de overzijde van de Narrow Bridge, komt men in rustiger vaarwater. Daar vind je vissershaventjes waar men boottochten en visexcursies kunt boeken.

Spokane
Spokane geniet enige bekendheid wegens de wereldtentoonstelling die daar in 1974 werd gehouden. Een belangrijke attractie is het 100 hectare grote Riverfront Park, midden in de stad. Verder staat Spokane bekend om haar historie op het gebied van de architectuur en haar uitstekende golfmogelijkheden.

Klimaat
Washington heeft een slechte reputatie wat zijn weer betreft, maar dat is wel wat overdreven. Het heeft een gematigd klimaat aan de westkust, met relatief veel regen. De meeste regen valt tussen oktober en april, en dan lijkt het inderdaad veel op Nederland. In de zomer is het weer er meestal uitstekend, met iets meer kans dan normaal op een regenbui of bewolkte dag. Aan de oostzijde van de Cascades is er meer een landklimaat met strenge winters en warme zomers.

Vlag WashingtonSeattleOlympiaHells CanyonLake ChelanNorth Cascades National ParkOlympic National ParkSan Juan Islands