Neem contact met ons op:

085-6255920
info@usatours.nl

Logo SGR Logo Calamiteitenfonds
Bryce Canyon National ParkLincoln MemorialCadillac RanchMount RushmoreSt PaulLas VegasMonument ValleyNiagara FallsWaterval Yosemite National ParkSeattleDurangoUitzicht IdahoBadlands National ParkMorning Glory Pool - Yellowstone National ParkCentral ParkPortlandGlacier Bay National ParkFreedom TrailCrater Lake National ParkStrand FloridaCountry Music Hall of FameAlcatraz gevangenis

Wisconsin

Hoofdstad: Madison
Grootste stad: Milwaukee
Afkorting: WI
Bijnaam: Badger State
Oppervlakte (land): 140.673 km2
Bevolking: ca. 5.500.000
Tijdszone: Central Standard Time

Algemene informatie
De staat Wisconsin ligt in het noorden van de Verenigde Staten en grenst in het noorden aan Lake Superior en Michigan, in het oosten aan het Michigan meer, in het zuiden aan Illinois en in het westen aan Iowa en Minnesota. Van noord naar zuid strekt de staat zich uit over een lengte van 483 km en van oost naar west over een lengte van 468 km. Een van de belangrijkste kenmerken van Wisconsin zijn de duizenden meertjes en meren die zich op het grondgebied bevinden.

Geografie
Een van de belangrijkste kenmerken van de staat zijn dus de duizenden meertjes en meren die zich op het grondgebied bevinden. Alle meren in de staat zijn ontstaan door gletsjers afkomstig uit de laatste ijstijd. De meeste ervan zijn te vinden in het noordelijk deel van de staat en zijn in veel gevallen omgeven door wouden. In het zuidelijke deel vind men hoofdzakelijk heuvels en dalen. Het laagste deel van de staat ligt langs de kust van Lake Michigan (177m), het hoogste punt is Timms Hill (595m). In Lake Superior liggen de Apostle Islands, een stuk of twintig beboste eilanden, deze horen bij Wisconsin, in Lake Michigan zijn dat de eilanden rond Green Bay, zoals Washington Island en CHambers Island. Ondanks de ligging aan Lake Superior en Lake Michigan watert slechts een klein deel van de staat af naar de meren . In het noorden stroomt de Montreal naar Lake Superior, in het noordoosten stroomt de Menominee, Peshtigo, Oconto en de Fox River (die het grootste meer, Lake Winnebago, ontwatert) naar de Green Bay, een uitloper van Lake Michigan. Zo ongeveer in het midden van de staat loopt de Wisconsin River die uiteindelijk uitmondt in de Mississippi River. In het westen zijn de Trempealeau, Chippewa en Black rechtstreekse zijrivieren van de Mississippi. Behalve delen van de Grote Meren liggen binnen de staatsgrenzen meer dan 8000 andere meren, waarvan Lake Winnebage (555 km2) de grootste is.

Hoofdstad
Madison is de hoofdstad van Wisconsin. Diverse bladen kiezen Madison, en daarmee ook Wisconsin, tot de "most livable city" van het land. Madison wordt wel the City of the Four Lakes genoemd, omdat het omringd is door meren. Er staat een grote universiteit die de sfeer in de stad in belangrijke mate bepaald. De State Capitol is bijna net zo hoog als het Capitol Building in Washington D.C. Frank Lloyd Wright, Amerika's beroemdste architect, bouwde in de buurt van Spring Green, ten westen van Madison, een prachtig huis: Taliesin East (in Arizona ligt Taliesin West). Het huis belichaamt Wright's concept van organische architectuur, dat wil zeggen dat het huis als het ware natuurlijk is ingebed in de omgeving.

Bezienswaardigheden en attracties
Trekpleisters zijn onder andere de diverse natuurparken (Newport State Park, Kettle Moraine, Lost Dauphin, Apostle Islands National Lakeshore, Mill Bluff State Park, Northwoods, bosrijk gebied in het noorden van Wisconsin), de dierentuin te Milwaukee, oude indiaanse nederzettingen en de uit 1843 daterende Villa Louis bij Prairie du Chein. In de buurt van Spring Green (vlakbij Madison) ligt Taliesin, de woning van de architect Frank Lloyd Wright. Wisconsin is ook door zijn vele meren voor watersporters interessant en er zijn verschillende wintersportgebieden.

Klimaat
Wisconsin heeft een duidelijk landklimaat. Er zijn aangename zomers met koele nachten. In de herfst veranderen de bladeren van kleur, een schitterend gezicht. De winters zijn koud met veel sneeuw.

Vlag WisconsinApostle IslandsWisconsin State Capitol MadisonTaliesin