Neem contact met ons op:

085-6255920
info@usatours.nl

Logo SGR Logo Calamiteitenfonds
DurangoCentral ParkMonument ValleyBadlands National ParkMount RushmoreCountry Music Hall of FameCrater Lake National ParkLincoln MemorialMorning Glory Pool - Yellowstone National ParkLas VegasFreedom TrailSeattleSt PaulNiagara FallsAlcatraz gevangenisUitzicht IdahoCadillac RanchWaterval Yosemite National ParkPortlandBryce Canyon National ParkGlacier Bay National ParkStrand Florida

Wyoming

Hoofdstad: Cheyenne
Grootste stad: Cheyenne
Afkorting: WY
Bijnaam: Equality State
Oppervlakte (land): 251.501 km2
Bevolking: ca. 505.000
Tijdszone: Mountain Standard Time

Algemene informatie
Wyoming ligt in het midwesten van de Verenigde Staten en grenst in het noorden en noordwesten aan Montant, in het oosten aan South Dakota en Nebraska, in het zuiden aan Colorado, in het zuidwesten aan Utah en in het westen aan Idaho. Wyoming is een grote, open staat; een staat van cowboys en olie. In Wyoming bevindt zich een van Amerika's meest beroemde nationale parken, Yellowstone.

Geografie
Het oosten van de staat bestaat uit de Great Plains, ten westen daarvan doorkruisen de Rocky Mountains grote delen van Wyoming. Wyoming is een van de hoogst gelegen staten van de Verenigde Staten. De gemiddelde hoogte in de staat ligt op 2040 meter, het hoogste punt van Wyoming is Gannett Peak met 4207 meter. Het laagste punt (945m) ligt in het noordoosten, waar de Belle Fourche de staat verlaat. Het zuiden en zuidwesten van de staat wordt gevormd door het grote Sweetwater Basin, een op 2000 a 2300 meter hoogte gelegen bekken, dat door lage bergruggen verdeeld is in kleinere bekkens. Het meest spectaculaire deel van Wyoming is het noordwesten: hier ligt op het Yellowstoneplateau op 2373 meter hoogte het grote Yellowstone Lake (360 km2) in een fraai, gaaf landschap. In het ca. 9000 km2 grote Yellowstone National Park (voor een deel in Montana en Idaho gelegen), komen postvulkanische verschijnselen als geisers en hete bronnen voor. Ten zuiden van dit park ligt de Teton Range met de 4196 meter hoge Grand Teton en aan de voet daarvan het Jackson Lake; ook dit gebied is als Grand Teton National Park (ca. 1250 km2) beschermt. Het oostelijke vierde deel van Wyoming behoort tot de Great Plains. Vanaf Yellowstone NP loopt door Wyoming de continetale waterscheiding. Het zuidwesten behoort tot het gebied van de Green River met haar zijrivieren. De Teton Range watert af via de Snake River. Het noorden en het oosten behoren tot het Missouristroomgebied. Wyoming heeft in het zuidwesten twee gigantische stuwmeren die ook recreatief erg aantrekkelijk zijn.

Hoofdstad
Cheyenne is de hoofdstad van Wyoming. Je vindt hier veel cowboyverleden.

Yellowstone National Park
Yellowstone NP is het eerste nationale park in de VS en zelfs in de wereld. Het kreeg die status op 01 maart 1872. Het park ligt voornamelijk in Wyoming, maar kleine gedeeltes zijn ook te vinden in de naburige staten Montana en Idaho. Het park heeft een oppervlakte van bijna 9000 km2, waardoor het meteen ook één van de grootste nationale parken en verder is het een van de drukst bezochte, maar ook zeker een van de mooiste, parken in de Verenigde Staten. Het bezit ruim 10.000 warme bronnen en meer dan 200 geisers, waarvan Old Faithful de beroemdste is. Deze geiser elke 33 tot 120 minuten water omhoog met een hoogte van 45 meter. Andere beroemde geisers spuiten slechts eens per 6 tot 8 maanden. Hier heb je niet alleen geisers en heetwaterbronnen, maar ook vind je er modderpotten, prachtige bossen, mooie alpenweiden, een grote canyon met watervallen en vele meren en rivieren, waarvan Yellowstone Lake, Shoshone Lake, Snake River en Yellowstone River de bekendste zijn. Yellowstone Lake alleen is maar liefst 352 km2 groot, waardoor varen en vissen er zeer populair zijn. Daarnaast leven veel dieren in het park waaronder bizons, elanden, herten, zwanen, pelikanen, grizzy en bruine beren, coyotes en wolven. In het park ligt ruim 800 km verharde wegen, waardoor veel bezienswaardigheden in het park per auto bereikbaar zijn, maar niet allemaal. Er zijn dubbel zoveel kilometers in wandelpaden. In het zuiden sluit Yellowstone aan op het andere beroemde nationaal park van Wyoming, Grand Teton National Park.

Grand Teton National Park
Grand Teton is minder beroemd maar evenzo spectaculair als zijn beroemde broertje. Het park kreeg de status van nationaal park in 1929 en omvat tegenwoordig ruim 1250 km2. Binnen de grenzen van het park ligt een groot deel van de Grand Tetons Mountains en daarin liggen een achttal grote meren en diverse bergmeertjes, alpenweide, stromen, sneeuwvelden, gletsjers en naaldbossen. Er zijn 12 pieken die hoger zijn dan 3650 meter; de hoogste is Grand Teton met een top van 4198 meter. Het gebergte is ontstaan naast een breuklijn in de aarde; aan de westzijde van de breuklijn werd de aarde omhoog gedrukt, aan de oostzijde zakte de aarde juist naar beneden. Verder loopt de Snake River ook door het gebied. Een dam in de Snake River heeft Jackson Lake tot het grootste meer van het park gemaakt, maar daarnaast zijn er ook nog vele kleinere te vinden. De Amerikaanse eland komt zeer veel voor in het park, maar ook graffe;antilopen, grizzly en zwarte beren, prairiewolven, bevers, wezels, dikhoornschapen, muildierherten, bizons en veel vogels. Er zijn vele mogelijkheden tot recreatie in Grand Teton, waaronder bergbeklimmen, wandelen, fotograferen, vissen, varen, paardrijden, fietsen skiën en zelfs snowmobiling. Voor sommige van de activiteiten is wel toestemming vereist, dus informeer hierover bij de Park Rangers. De temperaturen in mei en juni zijn behoorlijk laag, maar twee maanden later kan het in het park bloedheet worden. In de daarop volgende maanden daalt de temperatuur weer aanzienlijk.

Bezienswaardigheden en attracties
Wyoming is een staat voor echte natuurliefhebbers. Natuurlijk zijn Yellowstone en Grand Teton de twee grootste toeristische trekpleisters. Maar er is natuurlijk nog meer natuur te bewonderen, zoals de National Forests, waaronder Big Horn, Black Hills, Bridger, Medicine Bow, Shoshone en Teton. Verder zijn er State Parks, waaronder Hot Springs en Sinks Canyon, en Devil's Tower National Monument, een stuk rots dat steil de lucht in steekt als een soort vrijstaand gebergte. Langs de historische routes van de Overland Trail, de Oregon Trail, de Bridger Trail en de Pony Express liggen talloze handelsposten, militaire forten en pleisterplaatsen. Er liggen in Wyoming diverse skigebieden.

Klimaat
Wyoming heeft een landklimaat, dus kent warme zomers en strenge winters, mede door de hoogteverschillen. Vooral in de bergen kan het in de zomer regelmatig onweren. In de bergen valt ook de meeste regen.

Vlag WyomingCheyenneYellowstone National ParkGrand Teton National ParkGrand Teton National Park