Neem contact met ons op:

085-6255920
info@usatours.nl

Logo SGR Logo Calamiteitenfonds
Waterval Yosemite National ParkBadlands National ParkSeattleCountry Music Hall of FameMount RushmoreLas VegasCrater Lake National ParkUitzicht IdahoPortlandGlacier Bay National ParkDurangoCadillac RanchLincoln MemorialMorning Glory Pool - Yellowstone National ParkStrand FloridaNiagara FallsSt PaulAlcatraz gevangenisCentral ParkFreedom TrailMonument ValleyBryce Canyon National Park

Anchorage

Staat: Alaska
Oppervlakte (land): 4.395,8 km2
Bevolking: ca. 275.000
Tijdszone: Alaska Standard Time

Algemene informatie
Anchorage ligt in de grootste staat van de Verenigde Staten, Alaska. Het is de grootste stad van Alaska en heeft diverse voorsteden, zoals Chugiak, Eagle River, Eklutna en Girdwood. Anchorage is de meest Amerikaanse stad van Alaska, omdat de meeste steden in Alaska dermate klein zijn dat u bijvoorbeeld overbekende "Amerikaanse" ketens als K-Mart, Walmart, McDonald's en Burger King vrijwel nergens aan zult treffen.

Een stukje geschiedenis
Anchorage werd rond 1914 gesticht op het kruispunt van de Turnagain Arm en de Knik Arm van de Cook Inlet. Anchorage was in het beginjaren niet meer dan een tentenkamp voor de arbeiders aan de spoorlijn van Seward naar Fairbanks. Op het hoogtepunt had de stad destijds 4000 inwoners, maar nadat de spoorlijn was aangelegd daalde dit aantal weer naar een kleine 2000 inwoners. Het duurde tot vlak voor de Tweede Wereld oorlog, dat door de aanleg van militaire bases, dit aantal weer ging stijgen. Op Goede Vrijdag 1964 werd een groot deel van Alaska getroffen door een aardbeving van 9.2 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag in Prince William Sound, hemelsbreed zo'n 100 mijl van Anchorage. Het oorspronkelijke stadje Valdez aan de Prince William Sound werd daarbij van de kaart geveegd, maar ook in Anchorage (en de rest van Alaska) was er de nodige schade. De aardbeving maakt de kleilaag onder de stad vloeibaar, waardoor tientallen huizen door een aardverschuiving in de Cook Inlet verdwenen. Op dit punt ligt tegenwoordig Earthquake Park.

Zien en doen
Downtown bevindt zich het Alaska Experience Center wat twee attracties huisvest, het Alaska Experience Theatre en de Alaska Earthquake Exhibit. Het Alaska Experience Theatre is een Imax theater waar een indrukwekkende film draait over Alaska. De Alaska Earthquake Exhibit is een klein museum met informatie over de aardbeving van 1964.
In Earthquake Park, aan het einde van de Norhtern Lights Boulevard vlakbij het Ted Stevens Anchorage International Airport, is een gedenkteken van de aardbeving van 1964 en er kan een wandeling gemaakt worden langs de kust waar tijdens de aardbeving vele huizen in het water van de Cook Inlet verdwenen. Bij helder weer is het zelfs mogelijk om vanuit Earthquake Park de Mount McKinley te aanschouwen, welke hemelsbreed 210 kilometer ten noorden van Anchorage ligt! De Mount McKinley is met een hoogte van bijna 7 kilometer, de hoogste berg van Noord Amerika en deze ligt in het Denali National Park. Anchorage is ruim voorzien van bijna alle winkelketens die u ook in de overige Amerikaanse staten aan kunt treffen. Naast de grote overdekte 5th Avenue shopping mall in het downtown gebied zijn er nog een aantal winkelcentra waar u de grote warenhuizen als Walmart aan zult treffen. Gedurende de zomermaanden is er op zaterdag een grote openlucht markt op de kruising van de 3de Avenue en E street, met o.a. veel lokale versproducten en kunst. Maar de echte trekpleisters liggen natuurlijk niet in de stad, want nog geen vijf minuten buiten Anchorage zit je al midden in de ruige natuur. Buiten Anchorage ligt het Anchorage Coastal Wildlife Refuge. In dit moerasgebied kunt u vele verschillende vogelsoorten observeren. Langs en in het water van de Turnagain Arm bevindt zich ook het nodige wild, zo is het ook mogelijk om Beluga walvissen te zien, maar dat is hoofdzakelijk gedurende de zalm trek richting de rivieren. Wat u zeker wel kunt zien zijn Dall sheep en Bald eagles (Amerikaans Zeearend).

Bezienswaardigheden & attracties
Bezienswaardigheden:
- Alaska Experience Center
- Earthquake Park

Musea:
- Anchorage Museum of History and Art

Markten:
- Downtown Saturday Market

Verder:
- Anchorage Coastal Wildlife Refuge
- Turnagain Arm
- Delaney Park
- Prince William Sound

Anchorage