Neem contact met ons op:

085-6255920
info@usatours.nl

Logo SGR Logo Calamiteitenfonds
Badlands National ParkFreedom TrailPortlandCadillac RanchUitzicht IdahoMorning Glory Pool - Yellowstone National ParkMount RushmoreDurangoStrand FloridaLas VegasBryce Canyon National ParkAlcatraz gevangenisWaterval Yosemite National ParkCountry Music Hall of FameLincoln MemorialCentral ParkSeattleCrater Lake National ParkNiagara FallsSt PaulGlacier Bay National ParkMonument Valley

Annapolis

Staat: Maryland
Oppervlakte (land): 17,4 km2
Bevolking: ca. 36.000
Tijdszone: Eastern Standard Time

Algemene informatie
Annapolis is de hoofdstad van de staat Maryland aan de Chesapeake Bay, het grootste waterbekken in de Verenigde Staten. De stad staat bekend als de "zeilboot hoofdstad van de wereld"; in deze stad is namelijk de academie van de marine gevestigd. Deze stad werd in 1695 rond het huidige City Dock gevestigd en vandaag de dag is dit een van de favoriete toeristenpleisters met historische gebouwen, mooie jachthavens en gezellige restaurants.

Een stukje geschiedenis
Annapolis noemt zichzelf graag een ‘museum zonder muren’, en niet zonder recht. De stad werd gesticht in 1648, toen een groep Puriteinen die in Virginia last had van geloofsvervolging, zich vestigde aan de monding van de Severn River. Maryland was toen privé-bezit, eigendom van de second lord Baltimore en een van de weinige katholieke gebieden in de Engelstalige nieuwe wereld - en daarmee tamelijk tolerant. Naar de vrouw van de lord noemden de eerste bewoners hun stadje Anne Arundel Town. In 1695 veranderden ze de naam in Annapolis, naar prinses Anne van Engeland. Toen had de Royal Governor het koloniale bestuur al naar het stadje verhuisd, vanuit St. Mary’s Bay dat verderop aan de Chesapeake lag. Verwerking van huiden en scheepsbouw waren de belangrijkste industrieën in die eerste jaren, en een omvangrijke handel met het moederland. Het kleine stadje aan de Chesapeake Bay is als sinds 1695 de hoofdstad van Maryland. De gouden eeuw van Annapolis lag tussen 1760 en 1776, toen het een belangrijke haven was. Hier kwamen de krab, clam en oesterboten binnen. Na de Amerikaanse Revolutie was Annapolis gedurende negen maanden, van november 1783 tot juli 1784 hoofdstad van de nieuwe Verenigde Staten. Annapolis heeft een stratenplan naar Europees voorbeeld, met cirkels en daaromheen spakende straten. De huizen zijn er veelal oud tot zeer oud, de sfeer is historisch.

Zien en doen
Met zijn glorieuze ligging aan de Chesapeake Bay en een stadskern die in zijn geheel tot ‘historic district’ is verheven, en met zijn gezellige drukte of, buiten het seizoen, plezierige rust, wordt Annapolis algemeen beschouwd als een van de leukste stadjes aan de oostkust van de Verenigde Staten. Voor de zeezeilers is het met Newport Beach in Rhode Island, de beste halte op een tocht langs de kust, misschien naar het noorden of, vaker, richting Bermuda’s. Achter de glamourwereld van het zeilgebeuren ligt het Annapolis van de geschiedenis, van de stad die even de hoofdstad was van de Verenigde Staten.
Sinds 1965 valt de hele binnenstad onder de bescherming van de National Park Service. Dat is te danken aan het activisme van de bewoners toen begin jaren zestig een aantal belangrijke gebouwen dreigden te verdwijnen. Het State House van Maryland werd gebouwd in 1772 en is de oudste state capitol in de VS die nog steeds in gebruik is. Het is een prachtig voorbeeld van de eenvoudige maar stijlvolle koloniale bouw in het nieuwe land, wit gekalkt met een mooie blauwe houten koepel. In de Old Senate Room staat stijfjes het wassen beeld van George Washington, uitgedost in de blauwe kleding van de Continental Army. Door de aanwezigheid van vaklui en kunstenaars kende Annapolis heel wat mooie landhuizen in Georgian stijl. Het Hammond-Harwood House aan Maryland Avenue wordt beschouwd als een meesterwerk van de koloniale architect William Buckland. Volgens het traditionele verhaal bouwde Mathias Hammond een droomhuis voor zijn verloofde die hem vervolgens aan de dijk zette omdat ze vond dat hij meer gaf om het huis dan om haar. De trots van de stad is William Paca House aan Prince George Street. Het werd gebouwd door Paca voordat hij gouverneur werd van Maryland, in 1782. Het is nauwkeurig gerestaureerd, tot en met het doorlichten van muren met röntgenstralen om de originele spijkergaten te vinden. Dit is een van de huizen die werd gered van de totale vernietiging. De tuin met terrassen werd uitgegraven uit de betonnen bekisting van een parkeerplaats. Tegenwoordig is de tuin van Paca met zijn herstelde betonnen kanaal en een brug van Chinees Chippendale, in het hart van Annapolis.
Annapolis is ook de stad waar de US Naval Academy zich bevindt. Sinds 1845 wonen op de Naval Academy gedurende vier jaar 4000 piekfijn uitziende kortgeschoren ‘midschipmen’ of ‘mids’ zoals ze in de stad genoemd worden - de campus heet de ‘Yard’. In 4 jaar tijd drilt de academie hen tot een officierencorps. De US Naval Academy is te bezoeken en heeft een bezoekerscentrum, Armel-Leftwich Visitors Center. Iedere dag rond twaalf uur komen de ‘mids’ allemaal samen voor een show die bekend staat als de ‘noon meal formation’. Ze stellen zich keurig op voor Bancroft Hall en in de maat marcheren ze naar binnen, naar de enorme hal waar ze hun lunch krijgen. Het is een indrukwekkende vertoning. De status van Annapolis als zeilstad betekent dat Annapolis in het seizoen behoorlijk druk kan zijn. Het loont de moeite om wat rond te lopen of, beter nog, een rondleiding te nemen. Annapolis is compact genoeg om na zo’n tour zelf terug te gaan naar plekken die meer aandacht vragen, bijvoorbeeld of om te zorgen dat u op tijd bent bij de lunch-verzameling van de ‘mids’ voor Bancroft Hall.
De sfeer in Annapolis is haast Europees, althans wat een Amerikaan daarvoor door laat gaan. In elk geval is hij on-Amerikaans gezellig. Wandelend naar de haven, komt u langs de kerken van Annapolis, de herstelde huizen in Georgische stijl, de kleine houten huisjes met hun bloembakken. Langs het City Dock barst het van de cafés met terrasjes, restaurants en winkels met zeilbenodigdheden. Het is een soort dorpsplein, gedrapeerd rondom het haventje. Bij diverse restaurants zijn de oesters uit de Chesapeake een specialiteit (lange tijd was dat de grootste oogst uit de vruchtbare baai, nu domineren de soft shell crabs). Precies voor het City Dock kunnen eigenaren van zeilboten hun waren laten zien, het stukje water is zeer toepasselijk Ego Alley gedoopt. Het serieuzere zeilwerk valt te bewonderen in de wijk Eastport, vanuit City Dock over Spa Creek heen. De kleine brug daarheen staat ’s zomers meer open dan dat hij dicht is. In Eastport heerst de kalme doelbewustheid van mensen die alleen aan land komen om hun zeilboten klaar te maken voor de volgende trip.
In de lente en de herfst is het weer in Annapolis het lekkerst, met temperaturen van rond de twintig graden Celsius. In de zomer is het warmer en kan het benauwd worden aan de Chesapeake. Tijdens feestdagen die met de Naval Academy te maken hebben, is de hotelruimte vaak beperkt.

Bezienswaardigheden & attracties
Evenementen:
- US Sailboat Show (oktober)

Bezienswaardigheden:
- Historic district
- Kunta Kinte - Alex Haley Memorial
- Maryland State House
- US Naval Academy / Armel-Leftwich Visitor Center
- Hammond-Harwood House
- William Paca House & Gardens

Musea:
- Historic Annapolis Foundation Museum
- Annapolis Maritime Museum

Verder:
- Zeilen
- Chesapeake Bay

AnnapolisAnnapolis