Neem contact met ons op:

085-6255920
info@usatours.nl

Logo SGR Logo Calamiteitenfonds
Uitzicht IdahoLincoln MemorialMonument ValleyMorning Glory Pool - Yellowstone National ParkMount RushmoreStrand FloridaCentral ParkSeattleCadillac RanchNiagara FallsLas VegasSt PaulFreedom TrailWaterval Yosemite National ParkDurangoBryce Canyon National ParkCrater Lake National ParkPortlandBadlands National ParkGlacier Bay National ParkAlcatraz gevangenisCountry Music Hall of Fame

Canyon de Chelly

Algemene informatie
Midden in het Navajo Nation Tribal Park, het grootste Indianen reservaat in de V.S. waar ook Monument Valley toe behoort, ligt Canyon de Chelly, een canyon van 300 meter hoge rode zandsteenwanden en Anasazi ruines. Canyon de Chelly ligt vlak bij Chinle. Chinle is een van de grootste plaatsen in het Navajo Nation.

Een stukje geschiedenis
In de Canyon zijn een paar honderd ruines van prehistorische Indianendorpen gevonden. De meeste werden gebouwd tussen 350 en 1300 na Christus. De oudste gebouwen waren eenvoudige ronde pithouses, half in de grond gebouwd, en werden gebouwd door de Anasazi-Indianen. Zij ontwikkelden de huizen steeds verder tot uiteindelijk de Pueblo’s ontstonden. Dit waren grotere leefgemeenten met gebouwen die rechthoekig en aan elkaar gebouwd waren. De meeste grotere Pueblo’s in de Canyon zijn tussen 1100 en 1300 gebouwd. Rond 1300 werd deze streek zoals overal in het zuid- westen verlaten. Later werden de Pueblo’s en de Canyon sporadisch bewoond door de Hopi Indianen. Rond 1700 begonnen de Navajo Indianen de Canyon te verkennen en te bewonen. Zij werden in 1864 naar New Mexico verdreven door de legendarische Kit Carson en een horde soldaten. Dit eerste reservaten experiment mislukte en 4 jaar later keerden de Navajo weer terug naar de Canyon. Tegenwoordig behoort de Canyon tot hun reservaat. Er wonen nog steeds Navajo Indianen in de Canyon, in de zomer wonen ze op de Canyon bodem en in de winter verhuizen ze naar de top. Het is niet toegestaan om de Canyon zonder gids te betreden omdat de Canyon voor de Indianen heilige grond is (uitgezonderd de White House Trail).

Zien en doen
Canyon de Chelly bestaat uit drie afzonderlijke canyons: Canyon del Muerto, Monument Canyon, en Canyon de Chelly. Langs de rand van Canyon de Chelly loopt de South Rim Drive met zeven overlooks: Tsegi, Junction, White House, Sliding House, Wild Cherry, Face Rock, en Spider. Langs de rand van Canyon del Muerto loopt de North Rim Drive met vier overlooks: Ledge Ruin, Antelope House, Mummy Cave, en Massacre Cave. Bij het bezoekerscentrum, aan het begin van de Canyon, is de Canyon slechts enkele meters diep. Hier is de ingang van de Canyon die je alleen in kunt onder begeleiding van een gids. De Canyon wordt snel steeds dieper en is bij Spider Rock Overlook meer dan 300 meter diep.

South Rim Drive is een doodlopende weg van 18 mile lengte en voert langs de interessantste bezienswaardigheden. Ik zal hier de meest interessantste overlooks kort beschrijven. Bij Tsegi overlook kun je op de bodem van het ravijn een Navajo-boerderij zien liggen. Bij Junction Overlook kun je de splitsing van het ravijn zien in Canyon del Muerto en Canyon de Chelly. Hier ligt ook first ruin, een tien vertrekken en twee kiva's (religieuze kamer) tellende Anasazi-pueblo. De naam dankt de pueblo aan het feit dat de ruïne als eerste in kaart werd gebracht door de archeoloog Cosmos Mindeleff in 1882. Rechts hiervan ligt Junction Ruin, een pueblo van 15 vertrekken en 1 kiva. De derde stop is White House Overlook die uitzicht biedt op White House. White House, met 60 vertrekken, dankt zijn naam aan de bijna witte rotsen die hoog boven de pueblo steil opreizen. 100 meter naar rechts van de uitkijkplaats begint de enige trail in het park waar je zonder gids de Canyon in mag. Het twee kilometer lange pad voert je 150 meter omlaag de Canyon in naar het White House. White House zelf mag je niet betreden.......en dan moet je weer 150 meter omhoog naar je auto. De volgende halte is Sliding Rock Overlook. Zo als de naam al doet vermoeden lijkt het alsof de pueblo elk moment van de schuine rots zal glijden. Maar de pueblo staat er al meer dan 10 eeuwen dus lijkt het onwaarschijnlijk dat hij er ooit zal afglijden. Spider Rock Overlook, de laatste overlook, is een spectaculaire. Je vindt er geen pueblo's of boerderijen van de Indianen maar een 244 meter hoge naald-vormige
rots. Volgens de legende woont bovenop de top van de rots Spider Woman (niet die uit de film). Ongehoorzame kinderen wordt verteld dat als ze niet naar hun ouders luisteren Spider Women hun komt halen en ze vervolgens opeet. De witte top van de rots zou uit de botten van ongehoorzame kinderen bestaan. Je hebt hier een prachtig uitzicht. Op deze plek komen Canyon de Chelly en Monument Canyon bij elkaar.

North Rim Drive voert langs de rand van Canyon del Muerto. De eerste overlook is Ledge Ruin Overlook vanwaar je de Ledge Ruin pueblo kunt bewonderen, een uit 50 vertrekken en twee kiva's bestaande ruïne. 5 km verder ligt Antilope House Overlook. Antilope House bestond uit 50 vertrekken en was drie verdiepingen hoog. Links op de rotsen zie je een afbeelding van antilopen, hieraan dankt de pueblo zijn naam. Hier werd rond 1920 een graf ontdekt van een oude man die in een deken van steenarendveren gewikkeld was. Dit graf draagt nu de naam van Tomb of the Weaver. De laatste stopplaats is Mummy Cave Overlook en Massacre Cave Overlook. Mummy Cave is met ruim 70 vertrekken het grootste complex van Canyon de Chelly. Dit complex is tussen 300 en 1300 na Christus permanent bewoond geweest. De naam is afkomstig van twee mummies die hier werden gevonden. Massacre Cave Overlook geeft de plek aan waar in 1805 ruim 115 Navajo vrouwen en kinderen werden afgeslacht door de Spanjaarden. Op het moment dat de Spanjaarden het gebied bereikten waren de mannen van de stam op de jacht, de vrouwen en kinderen vluchten naar deze plek om zich te verbergen maar werden door de Spanjaarden gevonden en vonden 115 leden van de stam de dood.

Canyon de Chelly biedt een schitterende natuur met spectaculaire vergezichten die je vanaf de Rims goed kunt bekijken. Maar wil je Canyon de Chelly echt beleven dan moet je een tocht met een gids door de Canyon maken. Zij kunnen al je vragen beantwoorden over de geschiedenis van hun volk.

Canyon de Chelly