Neem contact met ons op:

085-6255920
info@usatours.nl

Logo SGR Logo Calamiteitenfonds
Badlands National ParkMonument ValleyGlacier Bay National ParkCrater Lake National ParkSeattleCadillac RanchMorning Glory Pool - Yellowstone National ParkUitzicht IdahoCountry Music Hall of FameSt PaulCentral ParkDurangoStrand FloridaMount RushmoreBryce Canyon National ParkLincoln MemorialWaterval Yosemite National ParkNiagara FallsFreedom TrailLas VegasPortlandAlcatraz gevangenis

Houston

Staat: Texas
Oppervlakte (land): 1.500 km2
Bevolking: ca. 2.000.000
Tijdszone: Central Standad Time

Algemene informatie
Houston ligt aan het begin van het Houston Ship Channel. De stad hoort tot de grootste vijf steden van de Verenigde Staten en werd vernoemd naar generaal S. Houston, die de onafhankelijkheid van de staat Texas (1836) bewerkstelligde. Bekend en belangrijk in Houston is de omvangrijke lucht- en ruimtevaartindustrie en het Lyndon B. Johnson Space Center van de NASA, van waaruit alle bemande Amerikaanse ruimtevluchten worden voorbereid en begeleid. Het stadsbeeld van Houston wordt overheerst door grote concentraties moderne hoogbouw. Centrum van de stad is het Civic Center, met daaraan de belangrijkste kantoorgebouwen van de stad. Veel aandacht is echter besteed aan het behoud van diverse historische bouwwerken.

Een stukje geschiedenis
De stad werd in 1836 gesticht en was van 1837-1839 en in 1842 de hoofdstad van de republiek Texas. Na de aanleg van het kanaal groeide de stad uit tot een centrum van handel en vervoer. De industriële ontwikkeling dateert van na de Tweede Wereldoorlog, toen de behoefte aan aardolie steeds meer toenam.

Zien en doen
In Houstons Museum District hoeft niemand zich te vervelen. In het Museum of Natural Science kun je een mooie uitleg krijgen over de winning van olie en gas. Er is een prachtige paleontologie opstelling met enorme, gemechaniseerde dinosaurussen (Dinamation genaamd). Elders in het gebouw, in het Challenger Learning Center, kunnen kinderen deelnemen aan ruimtemissies, waarbij ze Halley’s Comet tegenkomen en een trip naar de maan ondernemen. Naast het museum ligt het Cockrell Butterfly Center. In dit stukje regenwoud bevindt zich een fenomenale collectie vlinders. Ze vliegen los rond, zo ongeveer als vogels in een volière. Tijdens een bezoek gaan de vlinders op de mensen zitten en een typische ervaring is dat u zo ongeveer vijftig van de grootste en meest kleurrijke vlinders ziet van de 1500 die in het Center aanwezig zijn. Leuk om met kinderen te bezoeken. Ook staat hier het Museum of Fine Arts, het Contemporary Arts Museum, en de Menil Collection. Menil Collection is een heel persoonlijk museum, de verzameling van John en Dominique de Menil. Deze erfgenamen van het Schlumberger kapitaal kochten alle huizen in twee naast elkaar gelegen blokken, verfden die grijs en huisden er een hele kolonie creatieve lui en kunstorganisaties in. Voor zichzelf kochten ze een indrukwekkende verzameling bij elkaar. Vervolgens bouwden ze op het terrein de Rothko Chapel, een meditatieve ruimte waarin de veertien donkere werken van deze schilder goed tot hun recht komen. Voor de kapel staat een prachtig Martin Luther King Memorial en her en der op het gras zetten ze beelden neer van Barnett Newman en Mark di Suvero.
Na de dood van haar echtgenoot gaf mevrouw de Menil opdracht aan Renzo Piano een museum te ontwerpen om de familiecollectie onder te brengen, een eigenzinnige combinatie van surrealisme, byzantijnse kunst, tribal culture en moderne kunst. Piano, een van de architecten van het Centre Pompidou, kwam met een soort grote houten bungalow, grijs zoals de huizen die er ooit stonden, niet massief en uitstekend passend in een relaxte woonwijk. Het museum heeft een gecompliceerd en fascinerend systeem van belichting door middel van beweegbare platen (in Texas is het harde licht altijd een probleem). Binnen geven de donkere houten vloeren een warm en ruim gevoel. Mevrouw de Menil kon er niet genoeg van krijgen, want vervolgens liet ze de Cy Twombly Gallery ontwerpen, aan de overkant van de straat. Het is een uniek eerbetoon aan een nog levende schilder. Het is een mooi gebouw: hier is het licht diffuus gemaakt door katoenen zeilen te spannen onder het plafond. Tenslotte mocht zoon de Menil een Byzantine Fresco Chapel Museum bouwen, waar de sfeer rondom de originele fresco’s meer contemplatief is, een beetje als de Rothko Chapel. Het historische stadscentrum is Old Market Square, waaraan een aantal gerestaureerde bouwwerken staan; bovendien zijn in het Sam Houston Historical Park een groot aantal oude gebouwen herbouwd. In east-central Houston staat een van de zwarte wijken, Project Row Houses. Sinds 1992 hebben kunstenaars een verlopen straat van kleine huizen (Holman Street) gerenoveerd en de helft ervan beschikbaar gesteld aan artiesten. In de andere helft wonen alleenstaande moeders, die geholpen werden bij kinderopvang en begeleiding van hun schoolgaande kinderen. Hij kreeg ook een groep van studenten van Rice University zo ver dat ze een nieuwe behuizing voor alleenstaande moeders bouwden en verwierf de El Dorado Ballroom, waar eens de zwarte musici hun muziek maakten. In een stad waar sociale woningbouw niet direct prominent figureert, is het een opmerkelijk project. Ook leuk is om een bezoek te brengen aan Astrodome. Dit gigantische stadion wordt gepromoot als het achtste wereldwonder. Het was het eerste overdekte ballpark. Aan de westside van Houston ligt de Galleria. Het complex bevat meer dan driehonderd winkels en restaurants, plus bioscopen en een ijsbaan.
‘Houston, we have a problem’. Zo maakte de Apollo 13 voor het eerst melding van de ontploffing aan boord en begon misschien wel het meest spectaculaire stukje ruimtevaart ooit vertoond. Het was haast nog spannender dan die eerste stap op de maan, op een mooie augustusdag in 1969, waar Neil Amstrong zich ook steeds tot Houston richtte. Houston? Raketten vertrokken er niet uit het Space Center Houston, maar de coördinatie en vluchtleiding van het hele bemande ruimtevaartprogramma vond plaats vanuit deze gebouwen vlak bij Houston. Space Center Houston staat dus geheel in het teken van de ruimtevaart. Hier kom je in een kopie van het spacelab terecht. Dit is een onderzoeksruimte die begin jaren '70 is ontwikkeld om te kijken hoe het er in de ruimte aan toegaat. Trainingen om met gewichtloosheid om te gaan werden hier bijvoorbeeld gegeven. In het museum kan je een stuk van de maan aanraken. Het team van Apollo 17 nam in 1972 dit stukje maan mee naar aarde.

Bezienswaardigheden & attracties
Bezienswaardigheden:
- Space Center Houston
- Astrodome
- Sam Houston Historical Park
- Cockrell Butterfly Center
- Rothko Chapel
- Project Row Houses

Musea:
- Museum of Natural Science
- Museum of Fine Arts
- Contemporary Arts Museum
- Menil Collection
- Cy Twombly Gallery
- Byzantine Fresco Chapel Museum

Winkelen:
- Galleria

HoustonHouston