Neem contact met ons op:

085-6255920
info@usatours.nl

Logo SGR Logo Calamiteitenfonds
SeattleCadillac RanchLincoln MemorialUitzicht IdahoGlacier Bay National ParkDurangoSt PaulMount RushmoreNiagara FallsPortlandMorning Glory Pool - Yellowstone National ParkBadlands National ParkMonument ValleyFreedom TrailBryce Canyon National ParkWaterval Yosemite National ParkStrand FloridaCentral ParkLas VegasAlcatraz gevangenisCrater Lake National ParkCountry Music Hall of Fame

New York City

Staat: New York
Oppervlakte (land): 785 km2
Bevolking: ca. 8.200.000
Tijdszone: Eastern Standard Time

Algemene informatie
New York, the Big Apple, de stad van de wolkenkrabbers en de stegen, de meest verschillende perspectieven en adem-benemende uitzichten en de vele gele taxi’s, ofwel een stad die nooit slaapt. New York City ligt aan de oostkust van Amerika zo'n 380 kilometer noordelijk van de hoofdstad Washington DC. De stad heeft de meeste inwoners van de Verenigde Staten. Er drie internationale vliegvelden en de gemiddelde reisduur van Amsterdam naar New York bedraagt zo'n 8 uur. New York City bestaat uit vijf stadsdistricten (boroughs), Manhattan (de meest bekende met de meeste toeristische bezienswaardigheden), de Bronx, Queens, Brooklyn en Staten Island. Op The Bronx na zijn de boroughs gelegen op eilanden; Queens en Brooklyn op Long Island, terwijl Manhattan en Staten Island de gelijknamige eilanden omvatten.

Een stukje geschiedenis
De oorspronkelijke waren de Indianen de bewoners van het gebied wat nu New York City is. In 1926 verkochten de Indianen de grond aan de Nederlanders waardoor Nieuw Amsterdam ontstond. Peter Minuit kocht het eiland in 1626 voor 24 dollar aan kralen van de Indianen. Nederlandse invloeden zijn nog terug te vinden in New York City. Bijvoorbeeld Broadway staat voor: de Breede Wegh. In 1664 moesten de Nederlanders het gebied afstaan aan de Engelsen onder grote druk. De tot dan toe Nieuw Amsterdam geheten stad kreeg de naam die voor ons herkenbaar is: New York. Deze naam zou de stad behouden, ondanks het verlies van de onafhankelijkheidsoorlog in 1783.
In de 19de eeuw groeide New York gestaag tot een van de grootste steden ter wereld. De haven van New York ging tot de belangrijkste van de wereld behoren. Dit zorgde voor scheepvaart en industrie dus logischerwijs bloeide de handel als nooit te voren. In 1898 werden de vijf districten samengevoegd. Tussen 1800 en 1900 groeide het aantal inwoners van New York van 80.000 naar ruim 3 miljoen. De stad ontwikkelde zich tot belangrijkste economische en culturele stad van Amerika en waarschijnlijk ook van de wereld. New York bleef maar groeien door de talloze immigranten die naar Amerika kwamen. Het was New York waar ze binnenkwamen en dan ook vaak zichzelf vestigden. Door de economische voorspoed van New York kwamen de immigranten in grote getale in de hoop hier een beter bestaan op te bouwen. Daardoor ontstond een smeltkroes van nationaliteiten. New York kent meer dan 80 verschillende talen, nadelen waren en zijn de vorming van getto's maar voordelen van de smeltkroes zijn de grote diverse culturele verschillen die de stad hebben verrijkt. Uiteraard heeft de stad ook haar slechte tijden gekend maar ondanks dat is New York altijd een van de vitaalste steden gebleven.

Zien en doen
Vanwege de gunstige ligging ten opzichte van Europa is New York City ideaal als stedenreisbestemming. Na de aanslagen op 11 september 2001 meden toeristen massaal deze hoofdstad. Dat is zonde, want the Big Apple heeft een enorm aanbod aan (toeristische) mogelijkheden, zoals shoppen, uitgaan, kunst, musea hippe wijken en veel meer. U heeft minstens twee tot drie hele dagen nodig om de interessante plekken en bezienswaardigheden van deze fascinerende metropool te bezoeken.
Het kloppende hart van New York is Manhatten, hier begint vaak ook het bezoek. Als een schaakbord lopen de straten en avenue's door elkaar. Manhattan is waar de hoogste wolkenkrabbers staan, waar de musicals op Broadway worden opgevoerd, waar gehandeld wordt op Wall Street en waar de rijken hun designer kleding kopen in de warenhuizen langs Fifth Avenue. Ook stonden hier de Twin Towers, na de aanslagen veranderd in een rampgebied. Nu is deze plek bekend als Ground Zero. Hier kan men de plek zien waar de Twin Towers stonden. Wat je verder kunt gaan doen in de stad? Voor een prachtig uitzicht over de stad ga je naar het Empire State Building, ooit het hoogste gebouw ter wereld. Ook een bezoekje aan Central Park mag je niet overslaan. Hier komen de New Yorkers om te relaxen na een dag hard werken. Je kunt hier fietsen, skaten, wandelen of lekker in het gras picknicken en genieten van het groen. Wil je genieten van 's werelds mooiste kunst? Dan kan je terecht in het Museum of Modern Art en het Guggenheim Museum. Leuk is het Museum of Television & Radio, waar je 90 jaar televisiegeschiedenis aan je voorbij ziet trekken en fragmenten van je favoriete serie kan bekijken. De leuke wijken in New York zijn Soho, Tribeca en Greenwich Village. Soho, wat staat voor South of Houston, is een wijk die jaren geleden helemaal hip & happening werd. Nu iets commerciëler, maar nog steeds leuk om te zien. Tribeca is de wijk die nu is wat Soho ooit was. Naast galeries, cafeetjes en leuke winkels vind je hier ook prachtige oude 'warehouses' die dat typische New Yorkse stadsbeeld kenmerken. Naast deze wijken zijn Little Italy en Chinatown ook de moeite waard. Er zijn zoveel bezienswaardigheden en dingen om te doen dat het te veel is om op te noemen, daarom hieronder nog een aantal mogelijkheden om te zien en doen.

Bezienswaardigheden & attracties
Evenementen:
- New Year Swimmers at Coney Island
- Big Apple Circus
- New York Restaurant Week
- Schaatsen in Central Park
- Fleet Empire State Building Run-Up
- St Patrick’s Day Parade
- La Gran Parada Cubana
- Queens Pride
- Women Mini Marathon
- New York Marathon
- Internationaal Filmfestival
- Next Wave Festival (muziekfestival)
- New York Fashion Week
- US Open (tennis)

Bezienswaardigheden:
- Statue of Liberty - Vrijheidsbeeld
- Ground Zero (Twin Towers) / Freedom Tower (2010)
- Yankee Stadium
- Empire State Building
- Rockefeller Center
- New York Stock Exchange – NYSE
- United Nations
- Eillis Island

Bruggen:
- Brooklyn Bridge
- Triborough Bridge
- George Washington Bridge
- Manhattan Bridge
- Williamsburg Bridge

Musea:
- New Museum of Contemporary Art
- Museum of Arts & Design
- Bronx Museum of the Arts
- Museum of the City of New York
- American Museum of Natural History
- Solomon R. Guggenheim Museum
- Metropolitan Museum of Art
- Museum of Modern Art
- Sony Wonder Technology Lab
- New York Hall of Science
- Gugenheim Museum
- Museum of Television & Radio

Winkelen:
- Garment District, Chelsea, Gramercy, Murray Hill
- Greenwich Village
- Midtown
- SoHo, Little Italy, Lower East Side, Chinatown
- Upper East Side
- Upper West Side

Vlooienmarkt: - Greenflea`s Market
- Annex Flea Market

Verder: - Central Park
- Broadway (musicals)
- Times Square
- Madison Square Garden
- South Street Seaport
- ChinaTown

New York CityCentral ParkBrooklyn BridgeVrijheidsbeeldGuggenheim MuseumNew York City