Neem contact met ons op:

085-6255920
info@usatours.nl

Logo SGR Logo Calamiteitenfonds
Niagara FallsCrater Lake National ParkCountry Music Hall of FameBadlands National ParkStrand FloridaLincoln MemorialSeattleMorning Glory Pool - Yellowstone National ParkUitzicht IdahoCadillac RanchAlcatraz gevangenisLas VegasGlacier Bay National ParkSt PaulBryce Canyon National ParkDurangoFreedom TrailCentral ParkMount RushmorePortlandMonument ValleyWaterval Yosemite National Park

Oahu

Staat: Hawaï
Oppervlakte (land): 1.600 km2
Bevolking: ca. 875.000
Tijdszone: Hawaiian Standard Time

Algemene informatie
Oahu, ´The Gathering Isle´, is het hoofdeiland van Hawaii waarop de hoofdstad Honolulu ligt. Oahu is het eiland met de meeste inwoners, met stranden als Waikiki en Sunset Beach en een veelvoud aan culturen die zich in het drukke zakenleven van Honolulu mengen. De wolkenkrabbers aan de kust verraden een drukke welvaartsmaatschappij die bruist van de energie.De North Shore van Oahu is echter verboden terrein voor hoogbouw en heeft nog altijd zijn oude karakter weten te bewaren. Veel houten hutjes en kleine huizen zorgen voor een gezellige sfeer.

Zien en doen
Honolulu
Honolulu is een moderne en ruim aangelegde stad, met veel parken, musea, historische gebouwen, winkelcentra en een Chinatown, die zich uitstrekt langs de zuidkust van het eiland. Om te winkelen kun je het beste naar het ‘Ala Moana Center’ Dit winkelcentrumheeft meer dan 200 winkels en restaurants en is het grootste winkelcentrum van Hawaii en is tevens het grootste openlucht winkelcentrum van de Verenigde Staten. Een ander winkelcentrum is de ‘Aloha Tower Marketplace’ en ligt onder de Aloha Tower. De toren werd opgericht in 1926 om passagiersboten te verwelkomen in de haven. Aangrenzend ligt het ‘Hawaii Maritime Center’ dat een overzicht geeft van de verschillende boten door de eeuwen heen. Aan ‘Maunakea Street’ begint ‘Chinatown’. Deze bruisende plaats is gevuld met exotische eethuisjes, kruidenwinkeltjes en veel meer.Verder in Honolulu ligt ‘Iolani Palace’. Het is het enige koninklijk paleis dat te vinden is op Amerikaanse bodem. Het was de verblijfplaats van de laatste twee monarchen: Koning Kalakaua en Koningin Liliuokalani. Voor het ‘Iolani Palace’ staat het standbeeld van ‘King Kamehameha’ en er achter het oude gerechtsgebouw. Op ‘King Kamehameha Day’ (11 juni), wordt het bronzen beeld overladen met veelkleurige lei’s. Achter het paleis ligt het indrukwekkende ‘Hawaii State Capitol’. Hier worden de politieke debatten gevoerd. Aan de westkant (kant van ‘Beretania Street’) vind je een beeldhouwwerk van Pater Damiaan, een Belgische priester die op ‘Kalaupapa’ (‘ Moloka’i’) de lepralijders bijstond en verzorgde. ‘Father Damien’ is in Hawaii een zeer geliefd persoon.
In 1820 vestigden zich in ‘Mission Houses’ de eerste Amerikaanse protestantse missionarissen, het is nu een museum. De nabij gelegen ‘Kawaiaha’o Church’ was de eerste katholieke kerk die gebouwd werd op Hawaii. Het gebouw werd gebouwd tussen 1836 en 1842.
Hoog boven Honolulu ligt de ‘Punchbowl Crater’. Gelegen in de krater van een uitgedoofde vulkaan ligt een indrukwekkende begraafplaats.

Waikiki
Enkele kilometers oostelijk van downtown Honolulu, aan een prachtig zandstrand, ligt de hotelwijk Waikiki. Waikiki heeft een druk strandleven, wervelende Polynesische dans shows, een uitbundig uitgaansleven en uiteraard hotels van wereldklasse. Doordat Waikiki in de luwte ligt van de bergen, is het hier meestal droog en zonnig. Een van de belangrijkste straten in Waikiki is de Kalakau Ave, een eenrichtingsstraat die loopt van het westen naar het oosten langs de oceaan. Hier ligt het ‘Royal Hawaiian Shopping Center’. Met zijn meer dan 150 winkels en restaurants, is dit ‘open’ shopping center zeker een bezoekje waard. Hier zijn er bijna dagelijks vertoningen en opvoeringen, zoals dansen, zang en bloemschikken. Een ander winkelcentrum is het ‘Waikiki Shopping Plaza’. Dit winkelcentrum heeft een Aziatische inslag. Meer dan 75 winkeltjes en restaurants liggen verspreid over de 5 verdiepingen. De grootste trekpleister op de Kalakaua is ‘The International Market Place’. Het is het oudste en meest kleurrijke winkelcentrum in Waikiki. Hoewel de prijzen hier de neiging hebben hoger te liggen dan in het ‘Ala Moana Center’ wordt het heel druk bezocht.
In Waikiki staat ook het standbeeld van ‘Duke Kahanamoku’. Bekend als de Hawaiaan die het surfen internationaal vermaard maakte. Hij was een olympisch kampioen, een Hollywood acteur en politiek figuur. Kortom een Hawaiaanse held. Nog steeds worden er dagelijks kleurrijke bloemenkransen over het beeld gehangen als eerbetoon aan de man. Iedere avond (als het weer het toelaat; ook hier kan het hevig regenen!) is er de gratis ‘Kuhio Beach Torch Lighting & Hula Show’. Aan dit gedeelte van Waikiki ligt het meer volkse ‘Kuhio Beach’.

Pearl Harbor en USS Arizona Memorial
Pearl Harbor is wereldberoemd door de aanval van de Japanners op de Amerikaanse, pacifische vloot aan het begin van de tweede wereldoorlog. Op 7 december 1941 vlogen meer dan 300 Japanse vliegtuigen over Pearl Harbor om een verrassingsaanval uit te voeren. Hierbij kwamen ruim 2.000 Amerikaanse soldaten om het leven.

USS Arizona Memorial
Ongeveer de helft van alle dodelijke slachtoffers vielen bij het slagschip USS Arizona. Ter nagedachtenis aan deze tragedie is het USS Arizona Memorial opgericht. Dit is de drukst bezochte attractie op Hawaï en als je slechts beperkt tijd hebt dan is het verstandig deze te kiezen in plaats van één van de andere bezienswaardigheden.

USS Bowfin Submarine Museum & Park
Dit park bestaat uit twee delen. In de eerste plaats is de onderzeeër USS Bowfin te bezoeken. Deze onderzeeër heeft tot het einde van de tweede wereldoorlog meer dan 40 vijandelijke schepen tot zinken gebracht. Daarnaast is het Pacific Submarine Museum te bezoeken. Dit museum volgt de ontwikkeling van onderzeeërs van ontstaan tot recenter tijdstip.

Battleship Missouri Memorial
Het slagschip USS Missouri vormde de locatie waar de formele overgave van de Japanse strijdkrachten plaatshad op 2 september 1945. Het schip is te bezoeken vanaf het Missouri Memorial.

Zuid en Oost Oahu
Hier vind je ‘Diamond Head’, met vanaf de top een prachtig uitzicht over de oceaan en Honolulu. In ‘Hanauma Bay’. Dit beschermd stukje natuurpark is uitzonderlijk mooi en zijn bekendheid waardig. Het is de ideale plaats voor beginnende snorkelaars: het water is er warm, kalm en ondiep. Verder noordwaarts zijn enkele mooie zandstranden. Even voor ‘Sea Life Park’ ligt ‘Makapuu Point’ en dichter bij de kust ‘Makapuu Lighthouse’. Dit stuk strand is niet geschikt om te baden omdat te gevaarlijk is. Beide voornoemde plaatsen waren de locaties voor de film ’50 First Dates’ met Adam Sandler en Drew Barrymore. De vuurtoren is gelegen op het meest oostelijke punt van Oahu. Van hieruit heb je prachtig zicht over de oceaan en ‘Manana Island’ ook ‘Rabbit Island’ genaamd. Enkele mijlen verder ligt een ander hoogtepunt: het ‘Sea Life Park’. Gelegen in een uitzonderlijk, bijna onnatuurlijk kader, krijg je hier een duidelijk beeld van wat leeft en heerst in de Hawaiaanse wateren. Er zijn eveneens spetterende shows die zowel jong als oud zullen vermaken.
De ‘Byodo-In Temple’ is een prachtige boeddhistische tempel en is een replica van de 900 jaar oude Byodo-In tempel die zich bevindt in Uji (Japan). De tempel ligt in een van de meest rustige plaatsen op Oahu, ‘The Valley of the Temples’. Hier kom je tot rust en geniet je van de prachtige Japanse tuinen, de vijvers en de stilte. Breng een bezoekje aan de ‘Macademia Nut Farm’. Leer hier meer over enkele tropische planten en fruit. Je kunt er ook (gratis) proeven en genieten van een bakje koffie en de diverse soorten Macademia-noten (overheerlijk en cholesterolvrij!).
In ‘Senator Fong’s Plantation and Gardens’ kan je met een treintje door de tuinen die genaamd werden naar de verschillende presidenten waaronder Senator Hiram Fong diende gedurende zijn 17 jaar in de Senaat. Het ‘Kualoa State Park’ is zeer geliefd bij de lokalen om er te kanovaren rond het eilandje ‘Mokolii’. Hierbij liggen de ruïnes van Oahu’s eerste suikerfabriek.
Even voorbij het dorpje ‘Ka’a’awa’ ligt de ‘Crouching Lion Inn’ aldus genaamd naar de rotsformatie. Met wat goede wil herken je boven op de bergrichel in de rotsen een leeuwenkop! Van hieraf slingert de weg langsheen de prachtige ‘Kahana Bay’. De prachtige stranden – vooral deze rond ’Punaluu’ - nodigen uit tot een zwempartij. Geniet met volle teugen van dit prachtig stukje natuur! Bij het bereiken van ‘Hauula’ zul je een aankondigingbord opmerken dat je uitnodigt de zijweg te volgen tot aan de ‘Sacred Falls’. Via een hobbelig en heel dicht begroeid pad, kun je deze watervallen bereiken.

Noord Oahu
Heel anders is de noordoostzijde van het eiland, hier overheerst de jungle en het steile hooggebergte. U vindt hier prachtige bloemen, zeldzame vogels, watervallen en wilde riviertjes. De noordzijde is verder wereldbekend om z'n surfstranden, met namen als Sunset Beach en de Banzai Pipeline Beach. De hoge, schuimende golven zijn het geliefkoosde recreatiegebied voor menig surfer. Indien je in december op Oahu bent, moet je zeker komen genieten van het schouwspel dat ’s werelds beste surfers hier opvoeren om er de titel van wereldkampioen ‘pipe-line’surfen in de wacht te slepen.
In de winter kunnen de golven angstaanjagende hoogtes van meer dan 15 meter aannemen, die slechts ervaren surfers durven trotseren. Op het ‘Haleiwa Beach Park’ werden in het verleden veel afleveringen van ‘Baywatch Hawaii’ gefilmd. Leuk zijn de verschillende kunstgalerijen, winkels met alle toebehoren voor de surfers, boetiekjes en restaurants. Ook ligt in dit gedeelte ‘The Puu O Mahuka Heiau’, een gerestaureerde oude tempel gelegen op een steile rotswand.
In ‘Waimea Falls Park’ vind je een prachtige botanische tuin met watervallen, exotische planten en uitleg over de Hawaïaanse Cultuur. Oahu’s meest bezochte en bekendste locatie, ‘The Polynesian Cultural Center’, is gehuisvest in ‘Laie’. Dit is een openluchtmuseum met een verzameling van in traditionele stijl gebouwde dorpen waarin elk van de Polynesische eiland groepen(zoals Hawaii, Tonga, Fiji, Samoa, Tahiti, de Markiezen en Cook) op spectaculaire wijze hun cultuur uiten. 's Avonds wordt een indrukwekkende dans show opgevoerd. In ‘Laie’ ligt de ‘Brigham Young University of Hawaii’ en een indrukwekkende Mormonentempel die slechts sporadisch open is voor het publiek.

Centraal Oahu
Hier vind je enorm uitgestrekte suikerriet- en ananasvelden. In het eenvoudige dorpje ‘Wahiawa’ is de wereldvermaarde ‘Dole Company’ gevestigd. Hier kun je meer vernemen over het ontstaan van de firma en de ananasteelt.

Bezienswaardigheden & attracties
Bezienswaardigheden:
- Honolulu Zoo
- Iolani Palace
- Kuhio Beach Torch Lighting & Hula Show
- Pearl Harbor en USS Arizona Memorial
- The Puu O Mahuka Heiau
- Makapuu Lighthouse
- Macademia Nut Farm
- Senator Fong’s Plantation and Gardens
- Crouching Lion Inn’

Musea:
- Mission Houses Museum
- Hawaii Maritime Center

Winkelen:
- Ala Moana Center
- Aloha Tower Marketplace
- Royal Hawaiian Shopping Center
- The International Market Place

Verder:
- Chinatown
- Sunset Beach
- Banzai Pipeline Beach
- Haleiwa Beach Park
- Waimea Falls Park
- Kualoa State Park
- Kahana Bay

USS Bowfin Submarine Museum & ParkOahuMakapuu LighthouseMacadamia Nut Farm