Neem contact met ons op:

085-6255920
info@usatours.nl

Logo SGR Logo Calamiteitenfonds
Badlands National ParkSeattleLas VegasNiagara FallsMorning Glory Pool - Yellowstone National ParkCentral ParkBryce Canyon National ParkMount RushmorePortlandCrater Lake National ParkGlacier Bay National ParkSt PaulFreedom TrailDurangoStrand FloridaMonument ValleyLincoln MemorialCadillac RanchCountry Music Hall of FameAlcatraz gevangenisWaterval Yosemite National ParkUitzicht Idaho

Phoenix

Staat: Arizona
Oppervlakte (land): 1.230 km2
Bevolking: ca. 1.420.000
Tijdszone: Mountain Standard Time

Algemene informatie
Phoenix, de hoofdstad van Arizona, en de omliggende Valley of the Sun liggen in het centraal zuidelijk deel van de staat Arizona in het zuidwesten van de Verenigde Staten aan de in de Salt River valley. Phoenix staat bij veel mensen op de lijst als overnachtingstop, meestal als je onderweg bent van California naar bv. de Grand Canyon of New Mexico. Net als Los Angeles is Phoenix een aaneenschakeling van steden en voorsteden. Er is relatief weinig hoogbouw, waardoor Phoenix erg uitgestrekt is. Het kan er in de zomer heet zijn, temperaturen van boven de 40 graden zijn geen uitzondering. Gelukkig is het een droge hitte, die het dragelijker maakt. Uiteraard staan overal airco’s te blazen, ook is er een systeem met waternevel bij winkels en zwembaden wordt gebruikt om het wat koeler te houden. De zomer is hier dan ook laagseizoen, de winter hoogseizoen. Verder is het belangrijk om te weten als je in deze stad bent of je aan de noord-, zuid-, west- of oostkant van een straat moet zijn. Sommige straten zijn namelijk tientallen kilometers lang! Bijna altijd zie je dan ook een letter voor de naam staan, dus E.=East/ N.=North., etc.

Een stukje geschiedenis
In de 16e eeuw kwamen de Spaanse veroveraars op zoek naar goud al in deze streek, maar claimden het gebied pas in 1821, waarna het nog een tijd Mexicaans bezit is geweest. Met de komst van boeren, mijnwerkers, pelsjagers etc werden de oorspronkelijke indiaanse bewoners bijna verdreven. Op 14 februari 1912 werd Arizona de 48e staat van de V.S. Phoenix werd na de 2e wereldoorlog en na de ontwikkeling van de airco een grote stad, het is inmiddels de 6e stad van de USA.

Zien en doen
In het centrum staan een aantal historische panden aan Heritage Square. Hier vlakbij is het Arizona Science Museum met planetarium en de 1e katholieke kerk van Phoenix uit 1881, de St. Mary's Basilica. Aan Jefferson en 1st Str. staat de America West Arena. Dit multifunctionele stadion voor 20.000 mensen wordt gebruikt voor ijshockey, voetbal, american football, vaak ook voor concerten. Het grote Bank One Ballpark (BOB) staat oostelijker aan Jefferson. In dit stadion worden baseball wedstrijden van de Arizona Diamondbacks gespeeld. Het heeft restaurants, zwembad, picknick gebied en kan overdekt worden. Niet tegen de kou, maar tegen de warmte!! Vaak tegen betaling te bezoeken. Ten noorden ligt Deck Park, een leuk park waar vaak activiteiten gehouden worden. Phoenix ligt aan de rand van de Sonoran Desert, de gigantische woestijn die zich over verscheidene staten en een stuk van Mexico uitspreidt. In de stad zijn een aantal tentoonstellingen aan de natuurlijke omgeving van Phoenix gewijd. Zo is er de Desert Botanical Garden, met duizenden planten uit droge gebieden en het Desert Center at Pinnacle Peak. Als je geïnteresseerd bent in de cultuur en het leven van de oorspronkelijke indiaanse stammen, moet je een bezoek brengen aan het Heard Museum. Door middel van film, dansvoorstellingen, een grote collectie kunstvoorwerpen, een Navajo Hogan, wapens, potten en schilderijen, krijg je inzicht in het leven van de vele stammen die in Arizona en daarbuiten wonen en werken. De Kachina-poppen verzameling (Hopi en Zuni) van oud-senator Barry Goldwater is hier ondergebracht. Vaak zijn er dansvoorstellingen en worden er lezingen etc. gegeven. In Arizona liggen de woongebieden van o.a. de Navajos. Apaches, Hopi’s, Pimas en nog wat kleinere stammen. In Noord Scottsdale bij het El Pedregal winkelcentrum staat een kleine dependance van dit bijzondere museum.
Phoenix biedt als stad heel wat natuur. In het grote South Mountain Park heb je een prachtig uitzicht over de stad en omgeving. Je zult veel grote Saguaro cactussen op de hellingen zien. Je kunt er wandelen, paardrijden, picknicken. Ook North Mountain en Squaw Peak liggen in de stad, beide met wandelmogelijkheden. Op de grens met Scottsdale is de bekende Camelback Mountain goed zichtbaar. Er is een klein park bij, voor de beklimming moet je wel geoefend zijn. Papagopark ligt ook tussen deze plaatsen in. In dit park is een grote botanische tuin, de Phoenix Zoo, golfbanen, picknickplaatsen, visvijvers en Hall of Flame, het brandweermuseum.. Bekend is Hole in the Rock. In een van de bergen is een groot gat dat via een klimmend pad bereikbaar is. Hier heb je uiteraard een leuk uitzicht.

Scottsdale
Scottsdale is een voorstad van Phoenix. Hier vindt je veel hotels, golfbanen, winkels etc. Ook ligt hier de Mall, geen winkelcentrum maar een park met gazons, fonteinen, een rozentuin en het Center of the Arts, gemeentehuis en de bibliotheek. Om te winkelen kan je naar Fashion Square Mall met 225 winkels en eetgelegenheden, meerdere bioscopen en volop parkeerruimte. In het park, Indian Bend Wash kan je fietsen, skaten, hardlopen, golfen of barbecuen. In Noord Scottsdale staat het El Pedregal, een winkelcentrum in Mexicaanse sfeer en de dependance van het Heard Museum. In Rawhide Western Town is een steakhouse en saloon met winkeltjes, een klein museum & een westernshow. Maar de grootste trekpleister van Scottsdale is Taliesin West. Frank Lloyd Wright, de grote Amerikaanse architect, bouwde dit huis als tegenhanger van zijn noordelijke woning in Wisconsin.

Tempe
Tempe is een stadje bijna achter de start- en landingsbaan van de luchthaven. Hier staat de universiteit van Arizona. Het Gammage Center of Performing Arts is eveneens een schepping van Frank Lloyd Wright. Van een deel van de Salt River is het Tempe Town Lake gemaakt, je kunt er zeilboten en kano’s huren. Hier vindt je ook de Arizona Mills Mall (een groot outlet-centrum). Behalve winkels zijn er een aantal bioscopen en een Rainforest Café. Eten in een tropische sfeer met onweersbui, olifanten e.d.

Bezienswaardigheden & attracties
Bezienswaardigheden:
- Taliesin West
- Desert Botanical Garden
- St. Mary's Basilica

Attracties:
- Phoenix Zoo
- Rawhide Western Town

Musea:
- Phoenix Museum of History
- Heard Museum
- Arizona Science Center

Winkelen:
- Arizona Mills Mall
- Fashion Square Mall

Verder:
- Indian Bend Wash
- Papagopark
- America West Arena
- Bank One Ballpark
- Deck Park
- South Mountain Park

PhoenixPhoenix