Neem contact met ons op:

085-6255920
info@usatours.nl

Logo SGR Logo Calamiteitenfonds
DurangoLas VegasCountry Music Hall of FameBryce Canyon National ParkBadlands National ParkFreedom TrailWaterval Yosemite National ParkGlacier Bay National ParkMorning Glory Pool - Yellowstone National ParkNiagara FallsSeattleCadillac RanchMonument ValleyAlcatraz gevangenisUitzicht IdahoSt PaulPortlandStrand FloridaCentral ParkCrater Lake National ParkMount RushmoreLincoln Memorial

Tulsa

Staat: Oklahoma
Oppervlakte (land): 483,8 km2
Bevolking: ca. 390.000
Tijdszone: Central Standard Time

Algemene informatie
Tulsa is de tweede grootste stad van de staat Oklahoma. Tulsa ligt in noordoost Oklahoma. Dit deel van de staat wordt ook wel Green Country genoemd. In dit gebied zijn namelijk velen wouden en parken. De stad wordt gesplitst door de Arkansas Rivier. In 2005 was Tulsa uitgeroepen tot Amerikaans meeste grootste leefbare stad.
Tulsa wordt gezien als het centrum van de cultuur en kunst van Oklahoma.
Tulsa is in het bezit van twee grote kunst museums, professionele opera en ballet verenigingen.

Klimaat
Tulsa heeft een gematigd klimaat. Typerend voor een gematigd klimaat is dat het weer erg wisselend is. De temperaturen in de zomer zijn ongeveer 40 graden of hoger. Dit vindt plaats gedurende begin juli tot begin September. Deze temperaturen worden veroorzaakt door de warme luchtstroming vanuit de Golf van Mexico. Tussen mei en september leidt Tulsa onder het Ozon-seizoen. Dit ontstaat door de warme temperaturen en de uitstootgassen. Tijdens dit seizoen wordt er herhaaldelijk gebruik gemaakt van het Ozon alarm. De wintertemperaturen liggen onder de 20 graden. In de lente kunnen er extreme hagelbuien en onweersbuien voorkomen. Bovendien is er in de lente een grotere een kans op het ontstaan van een tornado.

Een stukje geschiedenis
Vanuit andere delen van de Verengide Staten werden indianen gedwongen te verhuizen naar de Indian Territory, waar nu ook Tulsa ligt. In 1882 werd de spoorlijn St. Louis and San Francisco Railway aangelegd. Dit zorgde voor betere verbindingen met andere steden. Later werd deze spoorlijn de Frisco genoemd.
In 1901 werd in het zuidwesten van Tulsa in het plaatsje Red Fork olie gevonden. Dit trok velen oliewerkers, zakenlieden en avonturiers en werd dit rustige indianen plaatsje een stuk drukker. In 1905 werd Tulsa het centrum van alle olie en gasindustrie activiteiten. Bovendien werd er in het nabije plaatsje Glenpool ook olie gevonden. Tulsa werd de oliehoofdstad van de wereld genoemd. Toen er in 1982 een oliecrisis uitbrak, verviel deze titel voor Tulsa en verschoof deze titel naar H2ouston in Texas.

Zien en doen
Het gebied van Tulsa is drie keer zo groot als Washington DC. In de binnenstad ziet u veel Deco architectuur. De bank van Amerika is ook gebouwd in Deco-stijl. De One Williams Center is het grootste gebouw van Tulsa en het grootste gebouw van de 5 Prairie staten ( Oklahoma, Kansas, Nebraska, Noord-Dakota en Zuid-Dakota).
Het gebouw was ontworpen in 1975 door Minoru Yamaski, de zelfde architect die ook het World Trade Center ontworpen heeft. Het gebouw is ongeveer 200 meter hoog.
In het zuiden van Tulsa werd in 1981 de Cityplex gebouwd van wel 153 meter hoog. In de binnenstad van Tulsa vind u het grootste vermaak. Ook in het zuiden van Tulsa kunt u velen uitgaansgelegenheden vinden. Er zijn velen ontmoetingsplaatsen, kunst musea, winkels, live muziek optredens, restaurantjes en cafeetjes.
Utica Square is een groot winkelcentrum in Tulsa. Er zijn velen kleine gespecialiseerde winkeltjes en boetiekjes in dit winkelcentrum. Woodland Hills is het grootste winkelcentrum van de staat. Andere winkelcentra zijn the historic Cherry Street district, the Brookside entertainment and dining district, Expo Square en de Promenade shopping centers.
Aan de west kant van Arkansas River, liggen de grootste parken en wilde natuur reservaten.
Tulsa is in bezit van 140 parken, 2 golfbanen, 21 zwembaden, 25 watersport gebieden, 60 picknick plekken, 115 speelplaatsen, 123 tennisvelden, 156 sportvelden, The River SkatePark, fitness faciliteiten en nog veel meer. Een van de meest bekende parken is het Woodward Park. Er is daar een grote variëteit aan planten, bloem, tuinen, boomsoorten en watervallen.
In aanbouw is het Bok Center arena die een capaciteit heeft van 18.000 stoelen en East End, een honkbal stadion, waar men ook kan winkelen, dineren, en ander vermaak kan op opzoeken.
Voor nog meer vermaak brengt u een bezoek aan het Council Oak Park en het Veterans Park waar nog velen kwaliteit restaurants en clubs te vinden zijn.
Tulsa heeft een groot amusementen park, die in bezit is van een grootste houten achtbaan van Oklahoma en de hoogste drop-tower van het zuidwesten van de Verenigde Staten. Dit park heet het zogenaamde Bell’s Amusementen Park. Dit park is allemaal begonnen bij ene Robert Bell in 1951. Voor geld amuseerde hij kinderen, door de kinderen een ritje te laten maken op de Shetland pony’s in zijn achtertuin. Dit vermaak voor kinderen is uiteindelijk uitgegroeid tot een groot attractiepark.
Dit park was in bezit van een antiek reuzenrad, maar ik verwoest door een storm in de zomer van 2006. Bell’s is gelegen aan de Expo Square.
Tulsa Zoo is de Amerikaanse favoriete dierentuin voor veel amerikanen. De dierentuin is in bezit van 1500 dieren.
Als u meer cultuur van Tulsa wil opsnuiven kunt u een bezoek brengen aan het Gilcrease museum. Het museum is het grootste kunstmuseum met Centraal en Zuid Amerikaanse kunstwerken in noordwest Amerika. Philbrook Museum of Art, is een fine art museum en was het huis van oliezoeker Wait Philips en zij vrouw Genevive Philips.
Overige bezienswaardigheden en attracties zijn hieronder aangegeven.

Bezienswaardigheden & attracties
Attracties:
- Tulsa Air & Space museum
- Big Splash Water Park
- Oklahoma Aquarium ( in Jenks)
- South Roads

Musea:
- Sherwin Miller Museum of Jewish Art
- Oklahoma Jazz Hall of Fame
- Tulsa Geosciences Center
- Tulsa Historical Society Museum
- Greenwood Cultural Center
- Arkansas River Historical Society Museum

In de buurt van Tulsa (Claremore):
- Will Roger Memorial
- J.M. Davis Arms and Historical Museum